Đokoviću tretji Wimbledon

Prvi igralec sveta Srb Novak Đoković je zmagovalec grand slam turnirja v Wimbledonu. V finalu je premagal Švicarja Rogerja Federerja s 7:6, 6:7, 6:4 in 6:3. Zanj je to deveti naslov na turnirjih najvišjega ranga ter tretji v Wimbledonu.

Novak Đoković Foto: Wikipedia
Novak Đoković Foto: Wikipedia

WIMBLEDON > Prvi igralec sveta Srb Novak Đoković je zmagovalec grand slam turnirja v Wimbledonu. V finalu je premagal Švicarja Rogerja Federerja s 7:6, 6:7, 6:4 in 6:3. Zanj je to deveti naslov na turnirjih najvišjega ranga ter tretji v Wimbledonu.

Osemindvajsetletni Đoković, sicer branilec lanskega zmage, je tako osvojil drugi grand slam v sezoni po Melbournu - v Parizu je izgubil v finalu, hkrati pa izenačil dosežek svojega trenerja, legendarnega Borisa Beckerja, ki ima prav tako tri naslove na angleški travi.

Epsko rivalstvo

Finale je upravičil visoka pričakovanja, saj sta igralca prikazala izjemen tenis. Njuno rivalstvo je epsko; po štiridesetih medsebojnih dvobojih je izid 20:20, na grand slamih pa Đoković zdaj vodi s 7:6.

Prva dva niza sta bila za zgodovino. V prvem je Đoković rešil dve zaključni žogici in ga dobil s 7:1 v podaljšani igri, v drugem pa jih je Federer rešil kar sedem in izenačil dvoboj z 12:10. Nadaljevanje je bilo nato bolj v znamenju Đokovića, ki je hitro prišel do odvzema servisa in ga po krajši prekinitvi zaradi dežja tudi zadržal. Osemindvajsetletni Srb je znova pokazal odlično psihološko pripravljenost, saj je zadržal vse poskuse Švicarja, tako v tretjem kot četrtem nizu.

“Zame je to nekaj izjemnega. Zmagati tu v Wimbledonu, in to proti vsaj zame največjemu igralcu vseh časov, je nekaj enkratnega,” je po dvoboju dejal Đoković, ki je postal osmi igralec z največ osvojenimi grand slam naslovi. Pred njim so še Roger Federer (17), Pete Sampras (14), Rafael Nadal (14), Roy Emerson (12), Bjorn Borg (11), Rod Laver (11) in Bill Tilden (10).

Đoković je še odgovoril, zakaj zdaj že po tradiciji po naslovu vzame košček trave in si jo nese v usta. “Ko sem bil majhen, sem občudoval Wimbledon. Dejal sem si, da če ga bom kdaj osvojil, moram poskusiti okus te trave. Letos je bila odlična.”

Federer: Danes je zmagal igralec, ki je najboljši že nekaj let

Federer ostaja pri sedmih naslovih v Wimbledonu, s čimer je na vrhu izenačen z Američanom Petom Samprasom in Britancem Williamom Renshawom, ter sedemnajstih na turnirjih za grand slam. Hkrati ni izkoristil priložnosti, da bi pri 33. letih postal najstarejši zmagovalec v All England Clubu.

“Danes je zmagal igralec, ki je najboljši že nekaj let. Zasluženo, saj je bil boljši večji del dvoboja. Drugi niz sem osvojil malce srečno, v nadaljevanju pa je Đoković pokazal, zakaj je številka ena. Čeprav sem izgubil, si bom zapomnil tudi ta finale, saj sem užival v igri in se veselim novih izzivov,” je povedal Federer.

STA


Najbolj brano