Đokoviću po dveh letih znova melbournska krona

Številka ena svetovnega tenisa Novak Đoković je veliki zmagovalec teniškega odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Prvi nosilec je v finalu premagal šestega nosilca Škota Andyja Murrayja z izidom 3:1 v nizih. S petim naslovom na Australian Opnu je Đoković postal najuspešnejši teniški igralec v moderni dobi tega turnirja.

Številka ena svetovnega tenisa Novak Đoković je veliki zmagovalec teniškega odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu.  Foto: Wikipedia
Številka ena svetovnega tenisa Novak Đoković je veliki zmagovalec teniškega odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu.  Foto: Wikipedia

MELBOURNE > Prvi teniški lopar sveta je svojega vrstnika in prijatelja zunaj igrišč, s katerim sta skupaj igrala že od otroških let, premagal šestnajstič v štiriindvajsetih dvobojih. Sedemindvajsetletni Beograjčan s stalnim bivališčem v Monte Carlu je še petič slavil na turnirju v Melbournu ter osmič na turnirjih za grand slam v karieri, dvakrat je osvojil Wimbledon v letih 2011 in 2014, leta 2011 pa je bil najboljši tudi na US opnu.

Novak Đoković rekorder moderne dobe

Novak Đoković je odprto prvenstvo Avstralije dobil že v letih 2008, 2011, 2012 in 2013. Eno turnirsko zmago več od Đokovića je v zgodovini Melbourna zbral Roy Stanley Emerson, ki pa je nastopal v amaterskem obdobju pred obdobjem odprtih prvenstev. Đoković je s petimi lovorikami rekorder moderne dobe turnirjev v Melbournu; prehitel je Švicarja Rogerja Federerja in Američana Andrea Agassija, ki sta vsak zbrala po štiri naslove.

Prvi igralec sveta do polfinala ni izgubil niti enega niza, v polfinalu je v petih izločil lanskega zmagovalca Švicarja Stana Wawrinko, v finalu pa mu je Škot odvzel en niz. Bil je to drugi za izenačenje na 1:1. Zanju sta igralca porabila več kot dve uri in pol igre, nato pa je bilo vsega konec relativno hitro. Od izida 3:3 v tretjem nizu je Đoković dobil naslednjih devet iger v nizu in po dobrih treh urah in pol dvignil pokal Normana Brookesa.

Murray vidno razočaran

Medtem ko je bil Đoković presrečen zaradi zmage - to je njegov prvi grand slam, odkar mu je žena Jelena rodila sina Stefana, Murray ni mogel skriti razočaranja. Nasmeh na obraz mu niso privabile niti prijazne besede Đokovića, ki se je v zmagovalnem govoru zahvalil organizatorju, dejal, da je velika čast zmagati pred tako publiko in pomembnimi gosti, ter pristavil: “Andyju čestitam za zaroko. Upam, da bo poroka veličastna in da bosta imela veliko otrok.”

Murray se je očitno zavedal, da je izpustil veliko priložnost, saj je bil v prvih dveh nizih povsem enakovreden tekmec, medtem ko je v zadnjem doživel epski pogrom. Đokoviću je čestital za zmago in se potolažil z besedami, da izgubiti proti petkratnemu zmagovalcu tega turnirja ni katastrofa. Hkrati je še obljubil, da se bo naslednje leto vrnil močnejši in skušal osvojiti turnir.

Z moškim finalom se je sklenil letošnji prvi turnir za grand slam v sezoni, naslednji bo maja Roland Garros, odprto prvenstvo Francije v Parizu.

V ženski konkurenci najboljša Serena Williams

V ženski konkurenci je turnir z nagradnim skladom več kot 28 milijonov evrov še šestič po zmagi nad Rusinjo Marijo Šarapovo dobila Američanka Serena Williams, ki je tako kot Đoković prva igralka sveta.

Simone Bolelli in Fabio Fognini sta zmagovalca v konkurenci moških dvojic, Američanka Bethanie Mattek-Sands in Čehinja Lucie Šafarova sta dobili turnir v ženskih dvojicah, Švicarka Martina Hingis in Indijec Leander Paes pa sta zmagovalca med mešanimi dvojicami.

STA


Najbolj brano