Đoković in Federer drugič zapored za zmago v Wimbledonu

Srb Novak Đoković in Švicar Roger Federer sta se uvrstila v nedeljski finale turnirja za grand slam v Wimbledonu. Đoković je v današnjem prvem polfinalnem dvoboju premagal Francoza Richarda Gasqueta s 7:6 (2), 6:4 in 6:4, Federer pa Britanca Andyja Murrayja s 7:5, 7:5 in 6:4.

Roger Federer Foto: Wikipedia
Roger Federer Foto: Wikipedia

WIMBLEDON > Drugi polfinalni obračun med Rogerjem Federerjem in Andyjem Murrayjem je bil izjemno izenačen, odločale so malenkosti in navdih posameznika, bolj navdahnjeno in prepričljivo predstavo pa je prikazal Federer. Triintridesetletni Švicar, kar 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam - v Wimbledonu je dosegel sedem, v New Yorku pet, v Melbournu štiri in v Parizu eno zmago, kar je absolutni rekord v zgodovini tenisa - si je odločilno prednost v uvodnem nizu izboril v 12. igri, ko je na tekmečev začetni udarec izkoristil drugo zaključno žogo za 7:5.

V drugem nizu je v deseti igri na servis Murrayja vodil že s 40:0, a se je Škot po maratonskem boju - igra je trajala skoraj petnajst minut - izvil iz neprijetnega položaja, v dvanajsti igri pa vendarle naredil “break” in po 57 minutah slavil s 7:5. V tretjem nizu sta Federer in Murray držala svoj servis, v tem segmentu je bil bolj prepričljiv Švicar, najbolj preudarno predstavo pa je znova prikazal v deseti igri, odvzel servis tekmecu in po dveh urah in sedmih minutah slavil končno zmago s 7:5, 7:5 in 6:4.

“Bilo je težko. Andy dobro igra celo sezono. Danes sem prikazal dobro igro, ves čas sem bil osredotočen. Gledalci so pričakovali, da bova igrala štiri ali pet nizov, a sem bil v uvodnih treh zelo osredotočen in držal svoj servis. Vesel sem, da sem igral tako, pritiskal sem in napadal, tudi serviral sem dobro. Izkoristil sem svoje priložnosti, zato sem zmagal. Ključ do zmage je bil dobljen drugi niz,” je po dvoboju dejal Federer, glede nedeljskega dvoboja pa dejal: “Novak je zelo izkušen igralec. Vem, da ga lahko premagam, a Novak je zelo dober v zaključkih turnirjev.”

Federer bo v nedeljo naskakoval osmo zmago v All England Clubu, toliko končnih zmagoslavij ima tudi upokojeni Američan Pete Sampras, Đoković pa tretjo zmago. V lanskem finalu je Đoković premagal Federerja s 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7 in 6:4. Federer je v Wimbledonu zmagal v letih 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 in 2012, Đoković pa v letih 2011 in 2014. Federer bo desetič igral v finalu slovitega londonskega turnirja, Đoković pa četrtič.

Na današnjem prvem srbsko-francoskem polfinalnem dvoboju je bil po rezultatski plati še najbolj razburljiv prvi niz, ki ga je 28-letni Đoković dobil šele v podaljšani igri s 7:2. V začetku drugega in tretjega niza je takoj odvzel začetni udarec francoskemu tekmecu na drugi strani mreže in prikazal zanesljivo igro na svoj servis, tako da je oba preostala niza dobil s 6:4. Na dosedanjih 13 medsebojnih dvobojih je kar 12-krat ugnal leto dni starejšega tekmeca iz Francije, edini poraz pa je doživel davnega leta 2007.

“Polfinalni dvoboji so vedno zelo težki in naporni, najbolj pomembno pa je, da sem dobil prvi niz v podaljšani igri. Menim, da je to nagnilo tehtnico na mojo stran in bilo prelomno za celoten razplet dvoboja,” je po polfinalnem obračunu dejal Đoković, ki mu poškodba leve rame ni povzročala prevelikih preglavic in bo nared za nedeljski finalni dvoboj.

“Igrati v Wimbledonu je zame velika čast, hkrati pa tudi velika odgovornost. V nedeljo bom dal vse od sebe, komaj čakam na finalni dvoboj,” je še dodal Đoković, ki ima v svoji bogati zbirki - poleg dveh zmagoslavij v Wimbledonu - še dodatnih šest zmag na turnirjih za grand slam: na odprtem prvenstvu Avstralije je zmagal petkrat, na oprtem prvenstvu ZDA v New Yorku pa enkrat.

V veliki finale sta se vrstili tudi Švicarka Martina Hingis in njena indijska partnerka Sania Mirza, ki sta v polfinalu dvojic ugnali ameriško navezo Racquel Kops-Jones/Abigail Spears s 6:1 in 6:2. Za 34-letno Švicarko je to prvi finale v dvojicah v Wimbledonu po letu 1998, leto pred tem pa je dosegla posamično zmago na sveti teniški travi. Švicarsko-indijsko navezo v finalu čaka obračun z rusko kombinacijo Ekaterina Makarova/Elena Vesnina.

STA


Najbolj brano