Hrvatu srebro na domačem svetovnem pokalu

Izolan Rajko Hrvat je na domači tekmi svetovnega pokala na Bledu osvojil srebrno medaljo. Zmagal je Slovak Lukaš Babač, bron pa je osvojil Bolgar Nedelčo Vasiljev.

 Foto: Vzs
Foto: Vzs

BLED > Rajko Hrvat je tekmo začel zadržano na petem mestu, nato pa počasi pridobival v primerjavi s tekmeci. V finišu se je lotil tudi dotlej vodilnega Slovaka Lukaša Babača, vendarle pa je bil v cilju prekratek za dobrega pol čolna.

“Razen trenerja in najbližjih nikoli nihče ni verjel vame. Ponosen sem, to je moj največji uspeh in izredno sem vesel,” je v solzah pripovedoval Hrvat, ki so ga preplavila čustva, ko je tudi javnosti potrdil, da zmore več, kot se je od Izolana pričakovalo doslej. Hrvat pri tem ni skrival, da si je želel celo zmago in da je zaradi tega prisoten tudi kanček grenkega priokusa: “Upam, da bom na evropskem prvenstvu še močnejši.”

Hrvat si je privoščil krajše slavje na tribuni, kjer je požel aplavz za najboljši slovenski nastop. Še enkrat je podoživel tudi finale in nekoliko slabši start: “V zadnjih letih sem to izboljšal, a tukaj imam še rezerve. Nato sem se boril kolikor se je dalo. Danes več ni šlo. Bil je pred mano, odbijal moj napad, jaz sem seveda skušal, kar se je dalo.” Že v torek se Hrvat odpravlja na nove priprave: “Na EP bom še nastopil v skifu, nato bom iskal partnerja, da na SP v Franciji z njim naredim normo za olimpijske igre.”

Pred tem sta se dve slovenski posadki predstavili v malem finalu. Janez Zupan je z dobrim nastopom še enkrat potrdil, da je našel stik z najboljšimi in si priveslal zmago oziroma končno sedmo mesto. Še najbližje mu je bil Kitajec Shi Zhiqiang, ki je na koncu skušal s sprintom, a je Zupan odgovoril na napad in si na domačem jezeru priveslal prvo mesto. “Danes je šlo po načrtu. Hiter start, nato sem delal na razliki, Kitajec je na koncu finiširal, a obdržal sem prvo mesto,” je po zmagi dejal Zupan.

Lahki veslač Aleš Jalen je bil v malem finalu skifistov četrti. “Lahko sem zadovoljen. Začeli smo skupaj, po 500 metrih pa so se začele pojavljati prve razlike. Za četrto mesto sem se boril z Alžircem in ga premagal. Lahko sem zadovoljen,” je po tekmi dejal Jalen, ki je na ta način doživel tudi krst v članski reprezentanci.

STA


Najbolj brano