Zvezdniški ples milijonov evrov tudi s Slovenci

Danes se začenja ples (milijonov) v ligi prvakov, ki je postala najbolj dragocena blagovna znamka evropske nogometne družine. Elitno klubsko tekmovanje je sopomenka za spektakel, ki ga bo spet deležen Maribor.

Jan Oblak  bo z Atleticom drevi gostoval pri Romi.
Jan Oblak bo z Atleticom drevi gostoval pri Romi.  

NOVA GORICA > Slovenski prvak je morda zagrabil zadnjo priložnost, preden bo v prihodnji sezoni zaživela liga prvakov, ki bo precej bolj po okusu bogatih in vplivnih klubov oziroma nogometnih držav. Če evropska nogometna zveza (UEFA) med klube zdaj razdeli 1,3 milijarde evrov, bi se lahko ta vsota v prihodnje povečala še za dobro milijardo. Najmočnejše državne lige (Anglija, Španija, Nemčija in Italija) bodo imele od izvedbe 2018/19 zagotovljena štiri mesta v elitnem tekmovanju. Najboljši klubi iz naštete četverice bodo v ligo prvakov uvrščeni brez kvalifikacij, kjer bo sito precej gostejše kot doslej. Po novem bo na voljo le šest mest, kar bo slovenskim prvakom v novi sezoni še bistveno otežilo pot med elito, ki bo resnično predstavljala podvig. V tolažbo tistim, ki bodo ostali na pragu raja: UEFA bo prihodnjo sezono iz lige prvakov v evropsko ligo prelila 50 milijonov evrov.

Maribor je za primerjavo že z uvrstitvijo v letošnjo ligo prvakov prejel 12,7 milijonov evrov. Denarno pogačo bi seveda odebelila vsaka zmaga ali točka, ki jo bo jutri v Ljudskem vrtu lovil v uvodnem krogu skupine E proti ruskemu prvaku, moskovskemu Spartaku. Če bi se Francesco Totti oziroma Andrej Ševčenko ob žrebu v Monte Carlu pred slabimi tremi tedni drugače poigrala s kroglicami, bi Mitjo Vilerja, Aleksandra Rajčevića in soigralce jutri čakalo življenjsko gostovanje pri najbolj trofejnem klubu elitnega klubskega tekmovanja. Tako pa bo špansko prestolnico za začetek obiskal ciprski prvak Apoel iz Nikozije.

Drevišnji pari 1. kroga lige prvakov, skupina A - Manchester Utd : Basel, Benfica : CSKA B - Bayern : Anderlecht, Celtic : PSG; C - Roma : Atletico, Chelsea : Karabah; D - Olympiakos : Sporting, Barcelona : Juventus.

Real Madrid se je to pomlad vpisal v zgodovino kot prvi klub, ki mu je uspelo ubraniti lovoriko v ligi prvakov, že letošnji skupinski del pa bo več kot le ogrevanje. Preostala tekmeca Borussia Dortmund in Tottenham ne sodita v sam evropski vrh, a imata s prepoznavnim slogom na in ob igrišču sloves klubov, ki bi se jim favoriti vsaj za začetek radi ognili. Že pot do prvega ali drugega mesta, ki prinašata nastop v izločilnih bojih prihodnjo pomlad, nikakor ne bo preprosta. Bo pa Real lahko spet računal na Cristiana Ronalda, ki je moral zaradi kazni izpustiti uvodni del sezone v španskem prvenstvu. Zinedine Zidane bo, kot se zdi, nadaljeval z ustaljeno prakso kolobarjenja nogometašev na dveh frontah.

Francoz dobro ve, da se lovorike delijo spomladi, pot do finala, ki ga bo 26. maja prihodnje leto gostil Kijev, pa je dolga in posejana s številnimi pastmi. Lovorika v elitnem klubskem tekmovanju je ne le za Real, ki jih ima dvanajst, seveda najbolj čislana. Nabrušenih izzivalcev ne manjka. Dva, ki imata s kraljevim klubom precej neporavnanih računov, bosta na delu že drevi. V Barceloni, ki ima še vedno Lionela Messija, bo gostoval zadnji finalist Juventus. Po sušnem obdobju si želijo vidnejše vloge angleški klubi, ki letos v ligo prvakov pošiljajo najmočnejše topništvo in kar pet ekip.

Zanimivo bo videti, kaj lahko opravita racionalni Bayern ali razsipni Paris Saint-Germain s prestopnima rekorderjema Neymarjem in Kylianom Mbappejem, ne nazadnje tudi Atletico Madrid našega Jana Oblaka, ki ga je pot za drevišnji start vodila v Rim. Med elito sta po sklenjenih poslih v izdihljajih prestopnega roka pristala še njegova reprezentančna soigralca Robert Berić (Anderlecht) in Kevin Kampl (RB Leipzig), ki bo sodeč po visoki odškodnini igral vidno vlogo pri nemškem novincu med evropsko elito, kjer je že skoraj desetletje prisoten Damir Skomina. Koprčan je prvo tekmo skupinskega dela lige prvakov sodil v sezoni 2008/09, ko je delil pravico na dvoboju PSV Eindhovna in Marseilla. Drevi bo slovenski sodniški ekipi pripadel derbi uvodnega kroga na Nou Campu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano