Žurej: Danes je lepo biti Slovenec

Zimska sezona se je končala v izjemnem finišu. Slovenski športniki so se do zadnjega izdihljaja sezone borili za zmage, vrhunske dosežke in skupne seštevke v svetovnih pokalih posameznih disciplin.

Jurij Žurej Foto: STA
Jurij Žurej Foto: STA

PLANICA, MERIBEL> Za konec trikratna zmaga slovenskih orlov na letalnici v Planici, zmaga Jakova Faka na zadnji tekmi biatloncev ter srdit boj Tine Maze.

“Slovenci smo lahko ponosni, da imamo takšne športnike in športnice in da je biti ob takšnem dnevu lepo, ne le direktor Smučarske zveze Slovenije, ampak je lepo biti Slovenec,” je po novem velikem zmagoslavju slovenskih smučarjev skakalcev v izteku prenovljene planiške letalnice v dolini pod Poncami pravkar končano sezono ocenil direktor krovne nacionalne smučarske organizacije Jurij Žurej.

Direktor smučarske zveze si je ogledal nedeljski planiški spektakel s slovensko dvojno zmago na zadnji tekmi sezone z zmago Jurija Tepeša, drugim mestom Petra Prevca ter neverjetnim razpletom boja za veliki kristalni globus za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Prevc je prav na zadnjih dveh posamičnih tekmah sezone z zmago in drugim mestom na domači letalnici pred domačimi navijači nadoknadil kar 94 točk zaostanka za Nemcem Severinom Freundom, nazadnje sta oba zbrala enako število točk 1729, kar se v tem športu še ni zgodilo, a najbolj pomembna lovorika ni ostala doma. Veliki globus je osvojil Freund na podlagi večjega števila zmag.

Nemci so osvojili tudi pokal narodov, zadovoljna pa je tudi slovenska vrsta s četrtim mestom ter rekordno bero 4994 točk. Če se je moral Prevc v skupnem seštevku zadovoljiti z drugim mestom, pa je še drugo leto po vrsti osvojil mali kristalni globus v poletih z devetimi točkami naskoka pred Freundom. V seštevku poletov sta kar dva Slovenca osvojila kolajni, saj je Tepeš sloves Slovencev kot najboljših letalcev potrdil s tretjim mestom.

Nič bolj v ozadju ni bil dvoboj v Meribelu med zvezdnicama alpskega smučanja Slovenko Tino Maze in Avstrijko Anno Fenninger. Bitko sta začeli že na svetovnem prvenstvu v ZDA, nadaljevali pa v svetovnem pokalu. Na koncu je prav zadnja slalomska tekma odločila lastnico velikega kristalnega globusa. Drugič v karieri ga je osvojila Avstrijka, ki je imela od Slovenke na koncu 22 točk več. Korošica je morda zadnjič tekmovala, končno odločitev bo sporočila julija.

Mazejeva je v Vailu in Beaver Creeku osvojila zlato v smuku in superkombinaciji, srebrna je bila v superveleslalomu, že prej je na svetovnih prvenstvenih zbrala eno prvo in štiri druga mesta.

Na svetovnem prvenstvu v Kreischbergu sta zablestela tudi deskarja na snegu Žan Košir in Rok Marguč. V paralelnem slalomu oziroma veleslalomu sta osvojila srebro in bron, tretji je bil tudi Tim Kevin Ravnjak v snežnem žlebu. Košir je spisal prav posebno zgodbo v svetovnem pokalu, saj je dobil skupni seštevek paralelnih disciplin, najboljši je bil tudi v slalomu in veleslalomu.

Na zadnji tekmi sezone je zablestel tudi biatlonec Jakov Fak, ki je tik pred koncem iz sebe iztisnil najboljše. V Hanti Mansisku je na tekmi s skupinskim startom osvojil prvo mesto, tako kot teden dni prej na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju. Fak je z zmago prišel do končnega tretjega mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar je najboljša slovenska uvrstitev do zdaj.

Svetovni prvak v tej zimi je postal še Filip Flisar. Mariborčan je bil najboljši v krosu v Kreischbergu, nekoliko slabše mu je šlo v svetovnem pokalu, ki ga je pred tem že osvojil.

Špela Rogelj je na začetku sezone smučark skakalk v Lillehammerju prišla do premierne slovenske zmage v svetovnem pokalu, kot najboljša Slovenka je končala tudi svetovni pokal, bila je skupno četrta.

Na stopničkah svetovnega pokala je bila tudi smučarska tekačica Katja Višnar, ki je bila v sprintu v Ruki druga.

STA


Najbolj brano