Zupančič z rekordom proge

Pred kratkim je skozi cilj 106-kilometrskega ultra traila Vipavska dolina pritekla prva trojica najboljših. Z novim rekordom proge - 11 ur, 16 minut in 56 sekund - je zmagal bohinjski gorski tekač Marjan Zupančič.

Zmagovalec Marjan Zupančič Foto: Igor Mušič
Zmagovalec Marjan Zupančič Foto: Igor Mušič

GRADIŠČE >Glavno dejanje festivala gibanja na prostem 360 Vipavska dolina - 106 kilometrski gorski tek okoli doline s 5500 metri višinske razlike - se počasi bliža koncu. Med 129 tekači iz 14 držav je z rekordom proge zmagal naš reprezentant v maratonskih gorskih tekih Marjan Zupančič iz Bohinja, ki pa je imel odličnega tekmeca. Alpinist, maratonec in gorski tekač z Jezerskega Anže Šenk mu je namreč ves čas dobro sledil, na zadnjem vzponu na Nanos ga je na 1260 metrov visokem vrhu tudi ujel, a je nato v spustu zaradi težav s kolenom in krči (padel je na spustu s 1500 metrov visokih Golakov v le 70 metrov visoko ležeče Batuje) moral zmanjšati tempo, a je zaostal za manj kot dve minuti. Dosegel je čas 11 ur 18 minut in 56 sekund.

Tudi Zupančiču bo nekaj časa ostal spomin na tek, ki se je začel v Ajdovščini in končal v Kampu Tura nad Gradiščem pri Vipavi: odrgnine po nogi in veliko potpludbo pod očesom. Tudi v njegovem boju za vrh ni šlo brez padca.

Popolnoma svoj tek je za tretje mesto imel poklicni vojak Alen Božič iz Poljan nad Škofjo Loko. Na začetnem vzponu iz Ajdovščine na Golake sta mu vodilna ušla, na Trnovski planoti pa je gorenjski vojak že imel pol ure prednosti pred zasledovalci, ki se je le še večala. V cilj je prišel po manj kot 13 urah (12:58,43). Naslednje tekmovalce je na ciljni črti že ujela noč, ki bo za mnoge delovna do jutra. Zadnje tekmovalce organizatorji iz ŠD Tura iz Vipave pričakujejo jutri dopoldne, slovesna proglasitev z nagrajevanjem pa bo ob 12. uri.

Že prej, ob 10. uri bo še otroški tek, na katerega se je mogoče od 8. ure še prijaviti. 250 prostovoljcev je marljivo delalo tudi z mislijo na varovanje športno-rekreativne dediščine te prireditve, ki jo je pred tremi leti zastavil domači vrhunski alpinist Dejan Koren. Lani se je v italijanskih Alpah hudo poškodoval in letos ni mogel pomagati, a v ljubljanskem rehabilitacijskem zavodu Soča dobro napreduje po poti vrnitve v normalno življenje.

Včeraj popoldne in zvečer sta se končala še dva krajša gorska teka. Na 50-kilometrski progi je med 182 tekači zmagal član domačega ŠD Nanos Marko Tratnik, ki je prišel v cilj v manj kot štirih urah in pol (4:27,10). Drugi je bil Janez Justin (ŠD Vaitapu, 4:49,24), treti pa Fracoz Sylvain Vouillamoz 4:56:36. V ženski konkurenci je slavila Markova sestra Petra Tratnik, ki je prehitela večino moških (4:51,10) in seveda z veliko prednostjo tudi prvo zasledovalko, Avstrijko Martino Trimmel (5:32,48).

Najkrajši, predvsem rekreativcem namenjeni 25-kilometrski tek (vseh se je zbralo več kot 200) sta vodila člana Nanosa. Zmagal je Aleš Žontar (2:02,12) pred Simonom Strnadom (2:05,18).

IM


Najbolj brano