Zreli so za prvo četrtfinale

Slovenska moška članska odbojkarska reprezentanca je po včerajšnjem zadnjem treningu v Mariboru napolnila kovčke. Danes potuje na evropsko prvenstvo (EP) v bolgarsko Varno, kjer se bo v petek uvodoma pomerila z Belorusijo.

Glavno breme v napadu bo na EP nosil Izolan Mitja Gasparini (z žogo). Foto: Igor Mušič
Glavno breme v napadu bo na EP nosil Izolan Mitja Gasparini (z žogo). Foto: Igor Mušič

MARIBOR >Selektor Andrea Giani je včeraj v vadbenem centru Draš na zadnjem srečanju z novinarji v domovini sporočil imena 14 fantov, ki bodo v petek v bolgarski Varni začeli šesto evropsko prvenstvo. Presenečenj ni bilo. V ekipi so ostali vsi Primorci - pomočnik selektorja Samo Miklavc z Dobrovega, prosti igralec, Kanalec Jani Kovačič, organizator, Novogoričan Dejan Vinčič in prvi napadalec, Izolan Mitja Gasparini.

Pričakovano v ekipi ni znova poškodovanega mariborskega blokerja Matevža Kamnika. Zamenjal ga je mladinski reprezentant Jan Kozamernik. V zadnjem delu priprav je Kovačič dobil močno konkurenco na položaju libera, kamor je po odpovedi Klemna Hribarja Giani vpoklical Miho Plota, ki še išče klub v tujini, a ima bogate izkušnje iz Belgije, Italije in ACH Volleya.

Slovenska reprezentanca na EP, blokerji: Alen Pajenk (Jastrzebski, Pol.), Danijel Koncilja, Uroš Pavlović (oba Posojilnica Dob, Av.), Jan Kozamernik ; sprejemalci: Jan Klobučar (oba ACH Volley), Jan Pokeršnik (Beauvais, Fr.), Tine Urnaut (Latina), Klemen Čebulj (Lube Treia, oba It.); napadalca: Mitja Gasparini (Paris Volley), Alen Šket (Molfetta, It.), organizatorji: Dejan Vinčić (Beauvais, Fr. ), Gregor Ropret (Tirol); prosta igralca: Jani Kovačič (Cannes, Fr.), Miha Plot (brez kluba, prej ACH).

Slovenci odhajajo na EP v gotovo najmočnejši zasedbi doslej - a ne le poimensko. V štirih mesecih skupnih priprav so se fantje pod vodstvom karizmatičnega selektorja - sicer igralske legende svetovne odbojke - dokazali z uvrstitvijo na EP in z zmago v evropski ligi. Nekaj dni pred prvenstvom so Slovenci na prijateljskih tekmah premagali še prvaka in podprvaka letošnje svetovne lige Francijo in Srbijo.

Slovenci so se doslej v drugi del tekmovanja uvrstili na EP leta 2011, sedaj pa so cilji višji, je pred odhodom povedal predsednik OZS Metod Ropret: ”V Bolgarijo odhajamo po najvišjo uvrstitev doslej. Iz skupine se želimo prebiti v izločilne boje. Vse, kar bo več, so že bolj želje kot cilji. Mislim pa, da je naša ekipa zrela vsaj za četrtfinale, morda celo za polfinale.”

Optimist pred odhodom je tudi organizator Dejan Vinčič: “V štirih mesecih priprav, na katerih smo imeli vse organizirano na vrhunski ravni, smo postali dobra klapa. Veliko časa smo posvetili reševanju težkih žog in obvladovanju težkih situacij. Takšne stvari odločajo tekme proti vrhunskim ekipam. Na pripravljalnih tekmah smo dokazali, da smo se z njimi sposobni kosati.”

Prvi napadalec Mitja Gasparinisicer opozarja, da čaka naše fante že v skupini C v Varni težko delo: “Če spomnimo, da so Poljaki svetovni prvaki, smo o njih povedali že vse. Na tekmi z njimi se bomo morali osredotočiti na igro brez napak, kar bo osnova za to, da vsaj držimo korak z njimi. Belgija in Belorusija sta premagljivi reprezentanci, vendar bo treba tudi z njima igrati odločno in popolnoma zbrano. Ne nazadnje so nam prav Belorusi v evropski ligi odščipnili točko.”

Realni cilj Slovencev (13. na evropski lestvici) je drugo mesto, ki prinaša lažjega tekmeca v drugem delu turnirja. Zmaga in direktna uvrstitev v četrtfinale je bržkone rezervirana za svetovne prvake Poljake. Zelo pomembno bo, da naši na petkovem uvodu z Belorusijo (15. na lestvici), ki so jo v evropski ligi premagali dvakrat, ne zatajijo. Če bodo zmagali, bodo v soboto lahko sproščeno igrali s Poljaki in upali na njihov slab dan. Odločitev o napredovanju v drugi del, kamor vodi še tretje mesto, bo skoraj gotovo padla v nedeljo, ko bodo tekmeci Belgijci (7. na evropski lestvici), ki v zadnjem času ne blestijo, a imajo dolgo tradicijo igranja na EP.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano