Žnidarčič kot v Planici

Včerajšnja uvodna tekma svetovnega pokala v spustu na divjih vodah v Trnovem ob Soči se ni končala z veseljem domačega favorita Nejca Žnidarčiča, ki se je po poletu čez skale poslovil od stopničk. Popravni izpit ga čaka že danes.

Solkanec Nejc Žnidarčič je po hudi napaki pred ciljem s 
prvega zdrsnil na deseto mesto. Foto: Igor Mušič
Solkanec Nejc Žnidarčič je po hudi napaki pred ciljem s prvega zdrsnil na deseto mesto. Foto: Igor Mušič

TRNOVO OB SOČI > Kajakaški center v tej vasi na meji med kobariško in bovško občino včeraj tekmovalcem in predvsem gledalce na uvodni tekmi svetovnega pokala ni nudil ravno dobrodošlice. Prizorišče tekme v kratkem sprint spustu je namreč v potokih zalival dež, slaba vidljivost v odločilnih finalnih vožnjah pa je tekmovalcem še otežila natančno izbiro prave poti.

Prav natančnost je bila ob zelo nizkem vodostaju Soče nujna, veslanje na vse ali nič pa je v primerjavi s kvalifikacijskimi vožnjami nekaterim prineslo napredek, drugim pa napake. Žal so bili med slednjimi kar po tekočem traku Slovenci. Le ljubljanski dvojec Peter Žnidaršič - Luka Žgajnar je - resda v skromnejši konkurenci - s tretjim mestom opravil svoje.

Favorit za zmago med kajakaši, član Soških elektrarn Nejc Žnidarčič - sicer tudi večkratni svetovni prvak in zmagovalec skupnih seštevkov svetovnega pokala - je po kvalifikacijah prepričljivo vodil. Progo je edini prevozil v manj kot minuti. Tudi drugo in tretje mesto sta držala Slovenca Maks Frančeškin in Tim Kolar. Dobro je Nejcu kazalo še tudi po vmesnem času finala (imel je dve sekundi prednosti) , po tem pa je v zahtevnem prehodu pred ciljem za nekaj časa izginil gledalcem izpred oči, ura pa je tekla in se na cilju zanj ustavila prepozno. Končal je na desetem mestu, dogajanje v ključnih trenutkih pa je strnil: “V zadnji zavoj sem prišel prehitro. Zaneslo me je preveč levo, zaradi nizke vode pa je zmanjkalo časa in prostora za popravek smeri. Zadel sem v skalo, dvignilo me je za meter v zrak, letel sem kakih pet metrov, po tem sem se prevrnil in se rešil, a je vse to vzelo preveč časa. Žal mi je za takšen razplet. V kvalifikacijah je bilo videti, da sem najhitrejši. Po sedmih letih prvič na Soči nisem na stopničkah. Na srečo se mi ni zgodilo nič, nekoliko sem poškodoval le konico čolna, kar pa bomo brez težav popravili. Glede na to, da sem v formi bom na dolgi progi skušal spet napadati uvrstitev med tri.”

Rezultati finala sprint, moški, K1: 1. Jean Paul (Fr) 1:01, 34, 2. Gerhard Schmid (A) 1:01 76, 3. Kamil Mruzek (Č) 1:01 81, 7. Maks Frančeškin 1:03,31, 9. Tim Kolar 1:04,23, 10. Nejc Žnidarčič 1:05,26; Vid Debeljak (vsi Slovenija) odstop; C 1: 1. Vladimir Slanina (Č.) 1:05,98, 2. Normen Weber (Nem) 1:07,09, 3. Lukas Novosad (Č) 1:09,19, 4. Blaž Cof 1:09,60, 12. Simon Hočevar 1:10,07; Marko Čivčija (Soške elektrarne) izpad v kvalifikacijah; C 2: 1. Arthur Leduc - Leo Zouggari (F), 2. Manuel Filzwieser - Peter Draxl (A), 3. Peter Žnidaršič - Luka Žgajnar (Slo) ženske K1: 1. Alice Schmidt (Fr), Teja Erbežnik Vrbnjak (Slo) odstop.

Trener slovenske ekipe za spust Srečo Masle je bil po tem, ko so si naši obetali zmago pri kajakaših in vsaj ene stopničke pri kanuistih in po tem, ko so tekmo končali le s četrtim mestom ljubljanskega kanuista Blaža Cofa, neposreden: “Današnji rezultat je glede na vodilna mesta po kvalifikacijah neuspeh, a v športu je treba v takšnem primeru dvigniti glavo in iti naprej. Nizek vodostaj je otežil tekmovanje. Vsaka napaka se je zelo poznala in mi smo jih naredili preveč. Fantje niso ohranili dovolj koncentracije. Že v soboto bo nova priložnost. V klasičnem dolgem spustu, ki bo na sporedu, na papirju nismo tako močni, a presenečenja so možna. Smo dobro pripravljeni, se pa pozna, da smo letos zaradi evropskega prvenstva in novosti, evropskega pokala, na Soči manj trenirali in prednosti domačega terena pravzaprav nismo imeli, ker si z izkušnjami od lani ni bilo mogoče pomagati. Vodostaj je namreč že vrsto let ni bil tako nizek, kot je letos.”

Današnja tekma v Trnovem ob Soči se bo začela ob 9. uri, ob 12. uri pa bo mogoče po svečani razglasitvi v Kobaridu potegniti črto pod dvodnevno dogajanje, v katerem se meri 110 veslačev iz 14 držav.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano