Zmagujejo kljub pomislekom

Angleška nogometna reprezentanca kljub pomislekom otoške javnosti suvereno juriša proti evropskemu prvenstvu leta 2016. Jutri bo v četrtem krogu skupine E na Wembleyju spet pod drobnogledom, kar je svojevrstna priložnost za slovensko izbrano vrsto.

 Vratarji angleške reprezentance (na fotografiji Robert Green) so si že večkrat privoščili usodne spodrsljaje Foto: Reuters
Vratarji angleške reprezentance (na fotografiji Robert Green) so si že večkrat privoščili usodne spodrsljaje Foto: Reuters

NOVA GORICA > Domače igrišče ni bilo vselej primerjalna prednost za Angleže, zlasti proti tako imenovanim majhnim reprezentancam, kamor tamkajšnja športna javnost uvršča tudi slovensko. Angleški mediji se bolj ukvarjajo s sledečo prijateljsko tekmo Škoti, ki bo v Glasgowu sicer prijateljskega značaja, a ima zaradi prepletenih odnosov sosed v britanskem kraljestvu vselej posebno težo. Slovenijo obravnavajo kot vmesno postajo, zmaga za angleško selekcijo, ki ji ne zaupajo najbolj, pa je bolj ali manj samoumevna. V nasprotnem selektor Roy Hodgson in njegovi izbranci vedo, kaj jih čaka - plaz kritik.

Selektor angleške nogometne reprezentance Roy Hodgson je pred sobotno kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2016 proti Sloveniji ostal še brez tretjega igralca. Zaradi poškodbe je reprezentančni tabor zapustil branilec Leighton Baines, na levi strani obrambe je Hodgsonu ostal le Kieran Gibbs. Selektor namesto Bainesa ne bo vpoklical nikogar. Pred Bainesom je Hodgson s seznama prečrtal poškodovana Michaela Carricka in Androsa Townsenda. "Leighton Baines je odpadel iz angleške ekipe in bo izpustil tekmi proti Sloveniji in Škotski. Branilec Evertona se je poškodoval na petkovem jutranjem treningu in se bo vrnil v klub na zdravljenje," so sporočili iz angleške nogometne zveze.

Nasledniki Shiltona

Po menjavi generacij in postopnem slovesu najbolj izpostavljenih reprezentantov, kot so David Beckham, Rio Ferdinand, John Terry, Frank Lampard in Steven Gerrard, je Anglija ostala praktično pri enem nogometašu vrhunskega kova, kapetanu Waynu Rooneyju. Ostali morajo še dokazati, da sodijo v to kategorijo. Potencial imajo, vprašanje pa je, če tudi za najvišje domete. Na svetovnem prvenstvu so bili izločeni že po dveh dvobojih v skupinskem delu, zato so tudi pričakovanja britanske javnosti skromna. Prekaljeni Hodgson je - tako kot vsi predhodniki - tarča zbadljivk, ki pa jih s svojim umirjenim značajem dobro prenaša. Na reprezentanco, ki je povprečju tri leta mlajša (26,3:29,6) od slovenske, pa prijemi očitno dobro delujejo. V treh kvalifikacijskih dvobojih je Anglija zabeležila tri zmage brez prejetega gola. Med drugim so v gosteh ugnali na papirju glavnega tekmeca Švico in neugodno Estonijo.

Obramba očitno dobro deluje, kar ni bil vselej zaščitni znak Angležev. Ranljivost so izkazovali predvsem na golu. Od slovesa legendarnega Petra Shiltona se je zvrstila kopica vratarjev, ki niso vlivali prav velikega zaupanja. Njihovi spodrsljaji so bili neredko usodni. Številka ena je že tretji kvalifikacijski ciklus Joe Hart. Vratar državnih prvakov iz Manchester Cityja ima pri 27 letih že precej izkušenj. Tako v reprezentanci kot na klubski sceni, kjer se je odlikoval z nekaj imenitnimi obrambami. Ni pa imun na nespretna posredovanja in padce zbranosti, ki so drago stali že njegove predhodnike v golu.

Obramba in napad

V branilski vrsti je najbolj izkušen in verjetno najmočnejši člen branilec Chelseaja Gary Cahill. Partner v osrčju obrambe bo bržkone kapetan Evertona Phil Jagielka. Favorit za desno stran je Calum Chambers. Varovalko v zvezni vrsti predstavlja Liverpoolov Jordan Henderson. Jack Wilshere pri Arsenalu v zadnjem obdobju ne blesti, za reprezentanco pa je nepogrešljiv. Hodgson mu bo po poškodbi Fabiana Delpha moral poiskati novega partnerja v zvezni vrsti, kjer bi utegnil zaigrati izkušeni James Milner. Michael Carrick in Andros Townsend, ki sta zaradi poškodb morala zapustiti reprezentančni zbor, vendarle nista bila v najožjem izboru za udarno enajsterico.

Dvoboj med Anglijo in Slovenijo bodo sodili Portugalci. Glavni sodnik bo Olegario Benquerenca.

Še najbolj nepredvidljiv je s svojo gibljivostjo ofenzivni del ekipe, kar bi lahko bil za Angleže, ki so v preteklosti praviloma gojili dokaj šablonsko igro z visoko oziroma robustno centralno špico, primerjalna prednost.

Mesto tik za napadalcema bo bržkone pripadlo Raheemu Sterlingu iz Liverpoola. Rooney ima širok manevrski prostor, za učinkovite zaključke pa naj bi poskrbel Danny Welbeck. Seveda imajo Angleži na klopi še kopico hitronogih adutov, ki lahko spremenijo potek tekme. Med njimi je tudi Theo Walcott, ki se po poškodbi vrača v reprezentanco.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano