Zmagovita miselnost

Iztok Butinar, trener VK Argo iz Izole, je ob koncu leta prejel priznanje krovne veslaške zveze za izjemne dosežke, s katerimi se v tej sezoni lahko pohvali skupaj s svojim varovancem Rajkom Hrvatom. Ta je letos postal svetovni viceprvak v lahkem enojcu, obenem pa je osvojil še bron na evropskem prvenstvu in srebro na domači tekmi za svetovni pokal. Pogled nazaj je razveseljujoč, pogled naprej pa razkriva predvsem skrbi, ali bo izolskemu lahkemu dvojnemu dvojcu pozimi uspelo opraviti dovolj priprav, da se bo v prihodnjem letu lahko potegoval še za zadnji dve vozovnici za olimpijske igre v Riu.

Iztok Butinar je zadovoljen, ker je njegov varovanec  Rajko 
Hrvat  končno tudi na tekmah pokazal, česa je sposoben. Foto: Neva Volarič
Iztok Butinar je zadovoljen, ker je njegov varovanec Rajko Hrvat končno tudi na tekmah pokazal, česa je sposoben. Foto: Neva Volarič

IZOLA > “Storiti moramo nemogoče,” priznava Iztok Butinar. “Zadnjič smo se v klubu pogovarjali, in nekdo je menil, da je nemogoče, da bi nam uspela uvrstitev na olimpijske igre. Zahvalil sem se mu in dejal: 'Zdaj vsaj vem, kaj moramo storiti. Nemogoče,'” še pove trener o vzdušju v izolskem veslaškem klubu, kjer po najboljši sezoni v svoji novejši zgodovini že kujejo strategijo za leto 2016.

“Vikendi in prazniki so še dodatna možnost za treninge,” se nasmehne Butinar ob misli na bližajoče se dni, ki bodo za večino namenjeni oddihu. Veslača Rajko Hrvat in Marko Bolha pa bosta najbrž te dni skupaj s svojim trenerjem spet kje na pripravah na Hrvaškem.

Uspehi in kompromisi

Butinar je v slovenski veslaški reprezentanci koordinator za lahke veslače in dekleta vseh starostnih kategorij, največ dela pa ima v matičnem VK Argo, kjer se ukvarja predvsem z mladinci in mlajšimi mladinci. Prav dobremu vzdušju v klubski ekipi treh mlajših in dveh starejših veslačev pripisuje izstopajoče uspehe v minuli sezoni, ko je Rajko Hrvat z naskokom prevzel mesto najboljšega veslača v državi. “Take Rajkove rezultate sem pričakoval. Že leta 2014 je imel podobne cilje, pa mu jih ni uspelo uresničiti zaradi napak in premajhne zbranosti na samih tekmah. Najpomembnejši dosežek minule sezone je torej bil, da je Rajko končno tudi na tekmah pokazal, česa je sposoben,” sezono ocenjuje Butinar.

Priznava, da se jim je zalomil le projekt v olimpijski disciplini lahkega dvojnega dvojca, saj so po 18. mestu na tekmi za svetovni pokal v Luzernu kombinacijo umaknili na stranski tir in na svetovnem prvenstvu dali prednost Hrvatovi medalji v lahkem enojcu, disciplini, ki je ni na programu olimpijskih iger.

Butinar se s to odločitvijo takrat ni strinjal, a je popustil želji selektorja in vodstva veslaške zveze, saj je bil edino Hrvat v enojcu na svetovnem prvenstvu Sloveniji sposoben priveslati medaljo. “Nastop dvojnega dvojca v Luzernu ni bil tako grozno slab,” meni izolski trener. “Konec koncev sta Hrvat in Bolha v predtekmovanju izločila celo olimpijska prvaka. Smo se pa dejansko za to tekmo začeli pripravljati prepozno. Trajalo je, preden smo dobili pravi čoln, tako da je za vse skupaj zmanjkalo časa.”

Pospešene priprave

Bolha in Hrvat sta še naprej skupaj trenirala, le da nekaj časa ne več v istem čolnu. “Marko je bil ves čas Rajkov sparing partner na treningih, z istim ciljem, da mu uspe najboljša sezona doslej. Presegel je vse svoje osebne rekorde, le da v enojcu ni mogel na največje tekme, ker je tam pač državo zastopal Rajko,” pojasnjuje Butinar.

Da so bili pogosti treningi v zadnjem obdobju tudi kakovostni, dokazujejo rezultati testiranj, saj sta oba izolska lahka veslača trenutno prvi in drugi v enojcu v državi, in to v absolutni kategoriji. “Skupaj delata še več in bolj odgovorno. Čeprav sta si različna po postavi in temperamentu, se v dvojcu dopolnjujeta kot leva in desna noga,” je navdušen trener posadke, ki bo prihodnje leto bržkone zastavonoša slovenskega veslanja.

Pomanjkanje treningov v dvojnem dvojcu zdaj v Argu skušajo nadomestiti s pospešenimi pripravami, na katerih so bili letos jeseni že trikrat: dvakrat v Skradinu in enkrat na Pagu. Po novem letu pa nameravajo obiskati še toplejše kraje, najverjetneje kje v Španiji ali Turčiji. “Veslaška zveza si je oktobra končno sposodila ustrezen čoln. Zdaj se trudimo čim prej priti do pravega zavesljaja, ritma in in hitrosti,” razlaga Butinar. Ocenjuje, da bo na kvalifikacijah maja prihodnje leto v Luzernu najteže priboriti olimpijsko vozovnico prav v disciplini lahkega dvojnega dvojca. Na voljo sta namreč le še dve mesti, v ožjem krogu favoritov, v katerega Slovencev ne štejejo, pa je devet ekip, v katerih so sami nosilci medalj z največjih tekmovanj, tudi zlate medalje z zadnjih olimpijskih iger.

“Zato mora biti vsak trening, vsak zavesljaj izpeljan popolno. Vsaka misel mora biti prava,” Butinar slikovito predstavi zmagovito miselnost, ki bo potrebna, da dosežejo nemogoče. “V ta projekt verjamem,” še pove in doda, da bo ne glede na izid tokratnih olimpijskih kvalifikacij posadka ostala skupaj vsaj še do olimpijskih iger leta 2020.

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano