Mazejeva povozila kamen in tekmo končala na 18. mestu

Švicarka Lara Gut je zmagala na smuku alpskih smučark v švicarskem St. Moritzu (1:43,82). Druga je bila Avstrijka Anna Fenninger (+0,32), tretja pa presenetljivo Madžarka Edit Miklos (+0,58).

Tina Maze je bila na današnjem smuku 18. Foto: STA
Tina Maze je bila na današnjem smuku 18. Foto: STA

ST. MORITZ > Ilka Štuhec je bila 11. (+1,31), obolela dvakratna olimpijska zmagovalka Tina Maze pa 18. (+1,74).

Poleg Mazejeve in Štuhčeve sta slovenske barve branili Vanja Brodnik, ki je bila 37. (+3,17), in Ana Bucik, ki je bila zadnja, 58. (+8,75). Mazejeva je še naprej prepričljivo vodilna v seštevku pokala; drugouvrščena Anna Fenninger zaostaja za 264 točk.

“Ko si bolan, je vse ostalo relativno. Najpomembnejše je zdravje,” je dejala Tina Maze. Že večer pred tekmo zaradi bolezni ni prišla na žrebanje startnih številk. V zgornjem delu smuka je bila še konkurenčna najboljšim, saj je imela pri prvem merjenju časa skoraj pol sekunde prednosti pred Gutovo (-0,48), pri drugem osem stotink, pri tretjem pa je že zaostajala 27 stotink. V spodnjem delu je nato v kratkem odseku izgubila skoraj sekundo in pol (+1,77) in podoben zaostanek nato zadržala do cilja.

Uničila levo smučko

Andrea Masi, vodja ekipe Tine Maze, je dejal, da je Mazejeva edina, ki je šla v takem zdravstvenem stanju na start. Poleg tega je serviser v ekipi aMaze Andrea Vianello pojasnil, da je Mazejeva na progi povozila kamen in izgubila oprijem, zato je imela takšen zaostanek. To je potrdila tudi Mazejeva. Uničila je levo smučko in zato ni imela nobenega občutka in ni upala tvegati, čeprav je bila proga zelo lepa.

Najboljša Slovenka na tekmi tako po dolgem času ni bila Črnjanka, ampak Štuhčeva. Mariborčanka v tej sezoni še ni bila pod dvajsetim mestom, v deseterici pa je bila nekdanja mladinska svetovna prvakinja doslej v karieri štirikrat. Na svetovnih prvenstvih je bila najvišje pred dvema letoma v Schladmingu, kjer je bila šesta v superveleslalomu, lani v Sočiju pa je bila deseta na olimpijskem smuku.

“Končno mi je uspela dobra vožnja. Še zdaleč ni bila idealna, sicer bi imela nekaj sekund prednosti pred drugouvrščeno. Potrebovala sem dober rezultat za samozavest in verjamem, da mi bo v nadaljevanju sezone lažje. Med mojim smučanjem sem čutila stranski veter, v zgornjem delu pa sem videla, kako je mimo poletela plastična vrečka,” je dejala Štuhčeva.

Lindsey Vonn po veliki napaki 23.

Američanka Lindsey Vonn je bila šele 23. (+2,08). Startala kot 22. in bila na prvih dveh merjenjih nekoliko počasnejša pod Mazejeve, sredi proge pa je na strmini napravila veliko napako, nekaj časa drsela po snegu, z zadnjimi močmi se je še dvignila in ujela naslednja vratca. Rešila se je padca, obenem pa izgubila skoraj dve sekundi in s tem tudi možnost, da bi zabeležila tretjo zmago v nizu. Ostala je prva v posebni smukaški razvrstitvi, Mazejeva je četrta s 120 točkami zaostanka.

Presenečenje dneva pa je pripravila Edit Miklos. Šestindvajsetletna Madžarka je prvič stopila na zmagovalne stopničke pokala in se šele drugič v karieri prebila med prvo deseterico. Prvič ji je to uspelo v začetku marca lani, ko je bila peta na smuku v Crans Montani. Tokrat je v Romuniji rojena tekmovalka madžarskega rodu, ki zaradi treningov večino časa preživi v Avstriji, dosegla prvo uvrstitev med prve tri za Madžarsko v tem tekmovanju.

Domače gledalce je razveselila 23-letna Lara Gut, ki je branilko velikega kristalnega globusa Fenningerjevo ugnala za dobre tri desetinke in Švici v St. Moritzu priborila prvo zmago po letu 2001. Zabeležila je svojo dvanajsto zmago v pokalu in prvo v smuku.

V nedeljo bo v St. Moritzu še superveleslalom, kar bo zadnja tekma pred svetovnim prvenstvom, ki bo februarja v Vailu v ZDA.

STA


Najbolj brano