Zmagoslavje Nanosa

S tekoma na Nanos in na Učko se je oktobra iztekla sezona primorskega pokala v gorskih tekih. V skupnem seštevku moških in žensk so se zmage veselili v ŠD Nanos iz Podnanosa.

Takole je na Nanos tekel zmagovalec, domačin Uroš Vodopivec.  Foto: Darko Hrovatin
Takole je na Nanos tekel zmagovalec, domačin Uroš Vodopivec.  Foto: Darko Hrovatin

PODNANOS, MEDVEJA > Zadnja slovenska postaja letos izjemno bogate sezone primorskega pokala v gorskem teku, ki je obsegala kar 21 tekmovanj, je bila v Podnanosu, kjer je PD Podnanos gostil 18. spominski tek Fabjana Furlana na Nanos. S 5,7 kilometra dolgim klancem s 700 metri višinske razlike se je spoprijelo 77 tekačev, prvi pa je skozi cilj pritekel član domačega ŠD Nanos Uroš Vodopivec, ki je s progo opravil v 31 minutah in šestih sekundah. Drugi je bil Kamničan Luka Mihelič (KGT Papež, 32,09), tretji pa še en član Nanosa, Borut Malavašič (32,43). Med 15 dekleti je slavila Italijanka Nicol Guidolin (38,45) pred Uršo Trobec (Setnik Lj., 40,50) in članico Nanosa Mihaelo Tušar (41,08).

Skupni seštevek sezone, zmagovalci po kategorijah, moški, ml. člani: Anej Likar; člani Sandi Furlan; st. člani : Borut Malavašič; ml. veterani: Simon Strnad (vsi Nanos); st. veterani E: Mirko Čufer (Burja); veterani F: Cveto Tavčar (Nanos). Ženske, ml. članice: Sindis Čufer (Burja); članice: Neva Jogan Žgur (Kraški tekači); st. članice: Kristina Mamič (Skrilje); veteranke: Mihaela Tušar (Nanos); st. veteranke: Tea Bajc (TK Ajdovščina).

Sezono je primorsko združenje za gorske teke v sodelovanju s hrvaškimi organizatorji iz AD Natura Sport sklenilo z izjemno težkim osemkilometrskim vzponom z morske obale v Medveji na skoraj 1400 metrov visoko Učko. Med 78 tekači je bil po 58 minutah in 33 sekundah prvi na vrhu Kamničan Miran Cvet (KGT Papež) pred tekačema Nanosa Simonom Aličem (59,36) in Simonom Strnadom (1:08,53). Med 16 tekačicami je ponovno slavila Guidolinova (1:19,03), za njo pa je v cilj pritekla članica Nanosa Irma Pivk (1:20,44).

Z vzponom na Učko se je razpletel tudi boj za odličja v skupnem seštevku sezone primorskega gorsko-tekaškega pokala. V absolutni moški konkurenci, kjer so se letos vso sezono potili 103 tekači, je največ točk (1095) zbral član Nanosa Simon Strnad. Za njim sta se zvrstila klubska kolega Anej Likar (995) in Borut Malavašič (975). Tudi v ženski konkurenci, kjer je do konca vztrajalo 33 deklet, je zlato ostalo v Podnanosu - okoli vratu Mihaele Tušar (1075). Najbližji zasledovalki sta bili Ljubljančanka Urša Trobec (Setnik, 1030) in Primorka Marta Šorli (PGT, 955).

Slovesen zaključek jubilejne 15. sezone primorskih gorskih tekov s podelitvijo priznanj bo TD Burja iz Vipave priredila 29. novembra v Gabrjah, kjer bodo za slovo od letošnjega leta udeleženci tekli še na Tabor.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano