Zmagi se ne gleda v zobe

“Vedno je prvenstvo lepo začeti z zmago, čeprav ta še zdaleč ni bila lepa,” je misel Uroša Slokarja, ki tudi ni imel ravno najbolj uspešnega dne. Toda navijači, ki so v dvorani ali doma grizli nohte in se razburjali, so bili na koncu le pomirjeni. Zadovoljni najbrž ne!

Jaka Lakovič je dosegel eno ključnih podaj za slovensko zmago Foto: Nebojsa Tejic
Jaka Lakovič je dosegel eno ključnih podaj za slovensko zmago Foto: Nebojsa Tejic

Pravzaprav se ni nihče želel izvleči na to, da velike ekipe prvenstva ne začnejo z ravno briljantno igro, kar je pokazal tudi prvi dan tega EP, ko je med ostalimi Poljska pod vodstvom Aleša Pipana namučila velike favorite Špance.

“Pričakoval sem natanko takšno tekmo -da nam ne bo steklo in da bodo Bolgari pričakovali, da bomo nervozni,” je svoj nastop pred novinarji začel selektor Božidar Malljković, medtem ko se je njegov bolgarski kolega Rosen Barčovski zavedal, da so v koš vrgli zmago, ki se jim je ponujala na pladnju. “Kdo je odločil tekmo: trojki Lorbka in Lakoviča. Oba igrata pri Barceloni. In to je ta razlika,” je dejal Bolgar.

Učinek Primorcev. Žal je bil zelo skromen. Luka Rupnik: najmlajši na taki tekmi ni mogel dobiti priložnosti. Sašo Ožbolt - 27 minut igre, slab izkoristek - le 22 odstoten met (9:2), prosti meti 5:0. Goran Jagodnik v dobrih sedmih minutah enkrat uspešen iz igre in prostega meta.

In to zagotovo tudi drži. Pred leti bi Slovenija, če bi se na taki tekmi znašal v zaostanku šestih točk, na koncu težko obrnila izid. Leta izkušenj pa so naredila svoje. Če je kdo pričakoval, da se bo Slovenija do prve zmage na tem EP kar sprehodila, je bil prevelik optimist. Slovenija je sicer pred koncem polčasa povečala prednost nad deste točk, a se je ta do konca polčasa zmanjšala na vsega štiri točke.

Slovenci so delovali precej nebogljeno in s tresočimi rokami, saj žoge nikakor niso hotele v koš, povsem pa so strelci odpovedali ob bolgarski conski obrambi. Na drugi strani so z dobrim pokrivanjem v obrambi uspeli iztržiti protinapade, ki so so se izkazali za edini slovenski adut na tekmi. Bolgari so z delnim izidom 7:0 v treh minutah prišli v vodstvo treh minutah prišli do prednosti 57:51. Slabih pet minut pred koncem tekme se je že odločalo o zmagovalcu. Smodiš je namreč po osebni dobil še tehnično napako, kar pa Videnov pri prostih metih ni znal kapitalizirati. Naš najboljši mož na igrišču Erazem Lorbek je zadel trojko in nato skupaj z Goranom in mlajšim Zoranom Dragićem obrnil izid. Slovenija je prednost v končnici uspela obdržati in kakih je bil obrnjen. in tudi približno 200 navijačev je lahko pozdravilo prvo zmago. “Ni pomemben moj učinek, važno je, da smo zmagali. Komaj sem čakal, da se prvenstvo začne,” je bil skromen mlajši Dragić. “Igrali smo kar o dobro obrambo in to nam je prineslo rezultat. Nobenega ne podcenjujemo, niti Bolgarov nismo,” je povedal Lorbek, ki je tekmo končal z 18 točkami in 9 skoki.

Slovenski skupni met je bil 41-odstoten (66:27), met za tri pa pri obeh ekipah porazen - vsaka je zadela le po tri trojke iz kar 81 poizkusov!

ROK MAVER


Najbolj brano