Zmagi primorskih ekip v gosteh

Odbojkarji Salonita so v Zabreznici premagali domači National Žirovnico s 3:1 (-20, 22, 16, 21). Odbojkarice Luke Kopra pa so v Ljubljani premagale Vital s 3:2 (17, -21, 17, -18, 13).

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

National Žirovnica - Salonit Anhovo 1:3 (20, -22, -16, -22)

Uvod v tekmo je pripadel domači ekipi, ki je na prvi tehnični odmor odšla s prednostjo dveh točk. Po odmoru so gostitelji pritisnili s servisom (Žan Beravs) in pri izidu 11:7 je gostujoči trener Leon Schilling vzel prvi polminutni odmor. Z lastnimi napakami so Žirovničani sami poskrbeli, da so se gostje spet vrnili v igro (11:13), vendar se je tokrat za polminutni odmor odločil domači trener Miha Verbič, ki je predramil njegove varovance, ki so povedli z 21:14 in uvodni niz zanesljivo dobili.

Športna dvorana Pod Stolom, gledalcev: 100, sodnika: Jovanovič (Komenda), Potočnik (Kočevje). National Žirovnica: Kegljevič 8, Bajdak 11, Blagne 2, Hrovat 1, Tučen 4, Potočnik 21, Peljhan 2, Dolenc, Beravs 5, Šikanič 4, Jenko 10, Lindič, Toman, Globočnik, Mulec. Salonit: Česnik 8, Šarić, Karnel, An. Kovačič, Dos Santos 11, Jerončič, Al. Kovačič, Čabarkapa 15, Okroglič 14, Krivec 2, Tomić 6, Savičić 1.

Vendar bolj izkušenih gostov poraz v prvem nizu ni vrgel iz tira. Tekmo so nadaljevali bolj zbrano, praktično ves drugi niz vodili, čeprav so jih Žirovničani vztrajno lovili, toda po 29 minutah igre so se zmage v drugem nizu veselili Kanalci, ki so v tretjem nizu prevladovali na igrišču. Ob prvem tehničnem odmoru so vodil iz dvema točkama prednosti, nato pa prestavili v višjo prestavo in imeli ob drugem tehničnem odmoru že prednost sedmih točk (9:16). Razlika se je samo še večala, končni izid 16:25 pa je dovolj zgovoren podatek o stanju na igrišču.

Sam uvod četrtega niza je dal slutiti, da bodo gostitelji težko sledili razigranim Primorcem (2:8). Slednji so bili vse bolj prepoznavni in pri vodstvu osmih točk so še v drugo prisilili domačega trenerja Verbiča, da je vzel polminutni odmor. Do konca niza so se Žirovničani trudili, zmanjšali razliko, a petega niza jim ni uspelo iztržiti.

Vital - Luka Koper 2:3 (-17, 21, -17, 18, -13)

Boj za zmago je bil v tekmi, polni preobratov, odprt do konca, dveh točk pa se je veselila koprska zasedba, ki je tokrat igrala brez sprejemalke Marine Barič. Dokaj uspešno jo je zamenjala Andreja Jotanovič, sicer še mladinka.

Dvorana Krim na Galjevici, gledalcev 60, sodnika: Novak (Dvor), Mohorčič (Žužemberk). Vital: Mijoč 11, Vogrič 9, Handanović 10, Čotar 6, Zaplatnik 15, Pavič 12, Crnjac 1, Janežič, Arnež 9, Flego 4. Luka Koper: Pethö 11, Nedoh, Kušar, Poropat, Felinc 15, Lucas 13, Jurić 4, Jotanovič 5, Jerkovič, Dodič 1, Božič, Kaker 14.

Ljubljančanke so imele odličen sprejem, dosegle so tudi kar 24 asov (Koprčanke 14), a to je na koncu zadostovalo le za točko. Osrednji igralki v svojih ekipah sta bili blokerki, pri domačih je bila to Ana Zaplotnik, pri gostjah pa Nuša Ferlinc, s 15 točkami sta bili tudi najučinkovitejši igralki tekme.

To so bolje začele domače, ki so vzdrževale vodstvo do izida 9:8, nato pa je Ferlinčeva z napadom ter asom prednost prevesila na koprsko stran. S servisi Tine Kaker se je prednost Luke Kopra zvišala na pet točk (13:18), pod to mejo pa ni več padla, za kar je imela največ zaslug Ferlinčeva. V drugem nizu je dolgo kazalo, da bodo gostje povedle z 2:0. Še pred vstopom v končnico so vodile z 21:18, nato pa je na sceno stopila Nina Vogrič, z napadom znižala prednost, nato pa s servisi, dosegla je kar štiri ase, poskrbela za delni izid 8:0 in izenačenje na 1:1.

Slaba igra v končnici Primork ni zmedla, v tretjem nizu so po zaslugi Tine Kaker hitro prišle do zanesljivega vodstva in ga držale do konca. Tako kot so bile Koprčanke suverene v tretjem nizu, so bile Ljubljančanke suverene v četrtem, v katerem so se njihovi asi kar vrstili. Ob koncu je za njih skrbela Elmina Handanović, ki je po vodstvu domačih z 22:17 razblinila vse upe Koprčank, da bi tekmo dobile s 3:1.

Odločal je tako “tie break”, v katerem so imele do izida 9:7 pobudo vitalovke, Ferlinčeva pa je z dvema zaporednima točkama izid izenačila, za delni izid 0:4 pa sta poskrbeli Dajana Lucas in Anita Pethö. Madžarka v koprski vrsti je bila tudi zaslužna za vodstvo 14:10, Natali Pavič je s tremi zaporednimi točkami Vital še držala med živimi, a sledila je napaka pri servisu in zmaga je odšla v Koper.

“To je bila zmaga kolektiva. Glede na to, da smo nastopili oslabljeni, menim, da je zmaga v Ljubljani lep dosežek. Tudi Ljubljančanke so igrale zelo dobro, zadovoljen pa sem, da smo na njihovo igro znali odgovoriti, ko je bilo najbolj potrebno stopiti skupaj, kar nam je prineslo zmago,” je bil po tekmi zadovoljen gostujoči trener Marko Kalc.

STA


Najbolj brano