Zmagali s čustvi in razumom

Če slika še v petek zvečer ni bila pretirano obetavna, je nedeljski večer vendarle prinesel svetlejšo podobo slovenske reprezentance, ki bo čez dva tedna že v polnem zagonu na evropskem prvenstvu. Slovenija : Italija 76:67.

Izbranci Jureta Zdovca so v soboto in nedeljo dvignili 
optimizem navijačev pred EP. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Izbranci Jureta Zdovca so v soboto in nedeljo dvignili optimizem navijačev pred EP. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Čisto za konec tridnevnega festivala reprezentančne košarke v dvorani Bonifka, v kateri je klubska košarka že pred časom izgubila “domovinsko pravico”, so organizatorji pustili sosedski dvoboj med Slovenijo in Italijo.

Ta ni bil spektakularen, je pa bil napet in čustven. Italijanski selektor Simone Pianigiani je pogrešal Andrea Cinciarinija, ki mu je namenil prost dan, ker pričakuje otroka, na klopi je obsedel tudi eden od četverice NBA igralcev Danilo Gallinari.

Arena Bonifika, gledalcev 3000, sodniki Majkić (Hrastnik), Nedović (Kranj), Zupančič (Ljubljana); četrtine – 19:20, 19:9, 15:22, 23:16. Slovenija: Joksimović, Rupnik 2 (2:2), Prepelič 12, Blažič 2, Nikolić 11, Dragić 11 (8:5), Zupan 3, Balažič 9, Zagorac, Dimec, Omić 4 (2:2), Klobučar 7 (3:3), Slokar 15 (3:0). Selektor: Jure Zdovc. Italija: Della Valle, Belinelli 16 (4:3), Aradori, Gentile 12 (4:2), Poeta, Bargnani 6 (4:2), Cusin 5 (4:3), Datome 12 (7:6), Cervi, Melli, Cinciarini, Hackett 16 (9:6), Polonara. Selektor: Simone Pianigiani. Osebne napake: Slovenija 33; Italija 24; prosti meti: Slo 18:12, Ita 32:22; trojke: Slo 31:10 (Prepelić 4, Nikolić 3, Zupan, Balažič po 1), Ita 15:3; skoki: Slo 43; Ita 41.

Slovenska začetna peterka je težko preklopila misli s tekme s Finsko, saj so Italijani začeli v visokem ritmu in, poučeni s slovenskimi težavami, s pritiskom na organizacijo slovenskega napada ter dobrim zapiranjem prostora pod košem. Po menjavah je proti koncu prve četrtine slovenska obramba pridobila na agresivnosti, v pomembnih trenutkih je zadel eden tistih, od katerih bi mete najmanj pričakovali: Aleksej Nikolić je zadel trojko in koš, ko je bilo to najbolj potrebno.

V drugi četrtini je azzurrom uspevalo le malo, bolj kot jim ni šlo bolj so postajali nervozni ter skušali proti slovenskemu kolektivu s posamičnimi akcijami na silo (za tri 8:1, 12:6 prosti meti) uprizoriti preobrat. Italija iz igre, z izjemo prve točke iz prostega meta Andrea Bargnanija, kar sedem minut ni zadela koša. Muk jih je odrešil Marco Belinelli, ko je zadel za 26:23.

Tretja četrtina je minila povsem po italijanskih notah, ki so po kapljicah nižali slovensko prednost. Iz kar 13 zadetih prostih metov so v 30. minuti prek razpoloženega Daniela Hacketta izenačili, a je prav ob zvoku sirene Jaka Klobučar Slovenijo popeljal v novo tesno vodstvo.

V zadnji četrtini se je po italijanskem vodstvu zaiskrilo. Po dveh tehničnih napakah Italijanom v prvem polčasu je neprepričljiva sodniška trojica dve dosodila tudi na drugi strani. Nikoliću zaradi simulacije, potem pa še Zdovcu, ki je skoraj obračunal s Pianigianijem. Oglasile so se tribune in našim dale nov zalet za tudi deset točk naskoka (69:59). Italijani so se vrnili, toda Uroš Slokar je v zadnji minuti s petimi točkami potrdil prestižno zmago.

ROK MAVER


Najbolj brano