Zmagala Shiffrinova, Bucikova deveta

V Stockholmu je bila na sporedu zadnja tekma pred svetovnim prvenstvom v alpskem smučanju v St. Moritzu. Šlo je za pravi spektakel pod žarometi. Paralelni slalom v moški konkurenci je dobil Nemec Linus Strasser, pri ženskah je slavila Američanka Mikaela Shiffrin. Slovenko Ano Bucik je v osmini finala izločila švedska adutinja Frida Hansdotter.

Ana Bucik Foto: Nebojsa Tejic
Ana Bucik Foto: Nebojsa Tejic

STOCKHOLM > Stockholm je še drugič gostil mestno preizkušnjo alpskih smučark in smučarjev v paralelnem slalomu za točke svetovnega pokala. Lansko preizkušnjo pod žarometi je dobil Avstrijec Marcel Hirscher pri moških, pri ženskah pa je slavila Švicarka Wendy Holdener. Hirscher je v lanskem finalu ugnal švedskega tekmeca Andrea Myhrera, Holdenerjeva pa je za zmago premagala Hansdotterjevo.

Tokrat je bila pri ženskah najuspešnejša vodilna smučarka v seštevku zime in vodilna slalomistka Shiffrinova, ki je v velikem finalu ugnala Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo. Zmagovala slaloma v Flachauu Hansdotterjeva je prišla vse do malega finala, v katerem je bila boljša Norvežanka Nina Löseth.

Ana Bucik, v tej zimi najboljša slovenska slalomistka, najboljši dosežek kariere si je prismučala v Mariboru s sedmim mestom, je žreb že v 1. krogu tekme na izpadanje, osmini finala, namenil zelo težko tekmico. Primorka je bila v prvi vožnji skoraj celo pot z ramo ob rami s četrto slalomistko zime, na koncu pa je Švedinja prišla v cilj z 0,18 sekunde prednosti. Bucikova je tudi v drugo smučala zelo dobro, predvsem pa borbeno prav do cilja, a je na koncu morala priznati premoč Švedinji.

V moški konkurenci je pet specialnih slalomov v tej sezoni dobil Norvežan Henrik Kristoffersen, vodilni smučar zime Hirscher je zmagal na dveh in na petih stal na stopničkah, ena slalomska zmaga pa je pripadla Italijanu Manfredu Mölggu. A so slalomski favoriti na papirju na tekmi odpovedali. V moški konkurenci je za presenečenje poskrbel Nemec Linus Strasser, ki je v velikem finalu ugnal Francoza Alexisa Pinturaulta, boj za tretje mesto pa je pripadel Švedu Mattiasu Harginu, ki je bil hitrejši od Dava Rydinga iz Velike Britanije.

Bucikova je na Švedskem na koncu zasedla deveto mesto: “Že včeraj, ko sem izvedela, kdo je moja tekmica, sem vedela, da ne bo šlo z lepim smučanjem, z normalno vožnjo ne bo dovolj, tako da sem skušala napadati in vmes tako naredila tudi kakšne majhne napake. A sem zadovoljna, da sem se res borila, da me ni lahko premagala. Upam, da bom do naslednje take tekme uspela več trenirati, da bom prišla kakšen krog dlje. Pozno sem izvedela, da grem na to tekmo, ko je Ilka Štuhec odpovedala svoj nastop. Z izjemo včerajšnjega popoldneva se na tekmo nisem uspela pripraviti. A to je posebna disciplina, ki jo noben prav posebej ne trenira, a vseeno kakšna vožnja več ne bi škodila. Je pa to dobra izkušnja. Proti Fridi sem se poskusila zbrati in se ne predati že na startu, mislim, da je to glavno.”

Glavni trener slovenske ženske ekipe v tehničnih disciplinah za svetovni pokal Denis Šteharnik pa je dejal: “Bila je težka nasprotnica, a mislim, da se je dobro odrezala. Seveda bi bilo boljše, če bi ta dvoboj dobila, a mislim, da je dobro predstavila slovenske barve. To je dobra izkušnja, vse to ocenjujem kot pozitivno, lažje bo tekmovala na drugih tekmah. To je neposredna borba, res tekmuješ s svojim nasprotnikom, ne kot na normalni tekmi, kjer se boriš proti vsem.”

STA


Najbolj brano