Zmagal je s črnimi figurami

Jubilejni 20. Hitov šahovski turnir je ponudil skoraj vse: kakovostno udeležbo, zanimive partije in negotovo končnico, ki je pripadla prvemu nosilcu Aleksandru Beljavskemu.

Aleksander Beljavski (desno) je v zadnjem krogu strl odpor Turka Demreja Kerigana. Foto: Aleš Sorta
Aleksander Beljavski (desno) je v zadnjem krogu strl odpor Turka Demreja Kerigana. Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > Ukrajinski velemojster s slovenskim potnim listom je prišel do turnirske zmage in 1200 evrov nagrade po težji poti. V zadnjem krogu je Aleksander Beljavski s črnimi figurami ugnal najprijetnejše presenečenje turnirja, mladega turškega FIDE mojstra Demreja Kerigana. Ta se je dobro in dolgo upiral, a je naposled moral priznati premoč favoriziranemu šahistu. ”Do končnice partije je dišalo po remiju, a je tekmec v določenem trenutku povlekel napačno potezo oziroma odigral pasivno. To sem izkoristil in z mojim topom unovčil primerjalno prednost,” je pojasnil Beljavski, ki se sicer pripravlja na bližnje evropsko prvenstvo. Po skoraj treh urah in pol bitke je bil zmagovalec turnirja tako odločen.

Pred zadnjim krogom so bili na vrhu trije šahisti s 6,5 točke, poleg Beljavskega in Kerigana še Robert Markuš. Prav srbskemu velemojstru je kazalo najbolje, saj je imel najboljši dodatni kriterij po Bucholzu. Za konec se je član Šahovskega kluba Nova Gorica z belimi figurami pomeril z rojakom Aleksandrom Indjićem in po pričakovanju dokaj hitro remiziral. Pol točke bi mu ob remiju med Keriganom in Beljavskim zadostovalo za zmago. Na koncu se mu račun ni do konca izšel in je tako kot v letih 2010 in 2011 na Hitovem turnirju osvojil drugo mesto. Tretji je bil z istim izkupičkom (7 točk), a slabšim Bucholzem črnogorski velemojster Dragiša Blagojević.

Končni vrstni red - 1. Beljavski (Slo) 7,5 točke, 2. Markuš (Srb) 7, 3. Blagojević (ČG) 7, 4. Indjić, 5. Dražić (oba Srb) 6,5,... 9. Tratar (Slo) 6,5, 16. Srebrnič (N. Gorica) 6, 23. Hreščak (Post.), 25. Valter Pregarac, 27. Timothy Šuc (oba ŠD Piran) 5,5...

Indjić je bil najboljši v skupini šahistov s 6,5 točke, ki so se razvrstili od četrtega do desetega mesta. Kerigan je padel na sedmo mesto, deseterico pa sta zaokrožila najbolje uvrščena slovenska igralca, velemojster Marko Tratar (Branik Maribor) in mednarodni mojster Leon Mazi (Podpeč). Preizkušeni domači mojstrski kandidat Vojko Srebrnič je osvojil 16. mesto. Izkazala se je tudi mojstrska kandidatka Ivana Hreščak. Mojstrska kandidatka Šahovskega kluba Postojna je s 23. mestom dosegla absolutno najboljšo uvrstitev pri dekletih.

Turnir B je pripadel Mateju Mlakarju (ŠK Komenda, četrti je bil Marcus Zlatanović (ŠD Posočje).

ALEŠ SORTA


Najbolj brano