Zmaga v Trstu kot navdih

Danes se z moštvenim kronometrom začenja kolesarski Giro, prva od treh največjih etapnih dirk na svetu. Rožnate majice najboljšega ne bo branil Kolumbijec Nairo Quintana. V središču pozornosti bo Španec Alberto Contador, od treh slovenskih kolesarjev pa gre največ pozornosti Luki Mezgecu.

Luka Mezgec je tako zmagoslavno dvignil roke  na lanski 
zadnji etapi Gira v Trstu. Kako se bo odrezal letos?  Foto: Cor Vos
Luka Mezgec je tako zmagoslavno dvignil roke na lanski zadnji etapi Gira v Trstu. Kako se bo odrezal letos?  Foto: Cor Vos

NOVA GORICA > Član nemškega Gianta je lani z etapno zmago postavil nov mejnik slovenskih kolesarjev na dirki po Italiji. Slavje Luke Mezgeca je imelo tudi velik simbolni pomen. Zmagal je na zadnji etapi v Trstu, kjer je bil lani cilj Gira. Letos se bo rožnata dirka, kot je sicer običajno, končala 31. maja v Milanu. Tam bi lahko Mezgec vnovič prišel na svoj račun. Najboljši slovenski sprinter ima celo status kapetana v Giantu, kar pomeni, da bodo moštveni kolegi v predvidenih sprintih glavnine poskušali pripraviti Kranjčanu čim boljše izhodišče.

Mezgec sicer nima tako sijajne rezultatske popotnice, kot jo je imel lani pred Girom, kar pa ni nujno slabo. Dirka je dolga, priložnosti za dokazovanje in stopnjevanje forme bo v prvih dveh tretjinah dirke dovolj. Morda bodo okoliščine slovenskemu adutu naklonjene prav v 13. etapi, 22. maja s ciljem v Jesolu, kjer se bo karavana 98. Gira najbolj približala našim krajem. Zadnji teden dirke bodo obeležili vzponi, vključno s strmim Mortirolom (26. maj) in makadamskim odsekom na prelaz Finestre (30. maj). Mezgec sicer sodi med bolj vzdržljive kolesarje, ki solidno vrtijo pedala tudi navkreber, zato lahko utegne prihraniti še dovolj energije za zaključek tritedenskega maratona. Sprinterska konkurenca (Greipel, Modolo, Nizzolo, Hofland, Matthews) bo močna, ne pa tudi elitna. Podobna ugotovitev velja v boju za rožnato majico najboljšega.

V karavani ne bo vodilnega italijanskega kolesarja Vincenza Nibalija, ki se je osredotočil na branjenje lanske zmage na Touru, izključno francosko pentljo pa imata v načrtih tudi Britanec Chris Froome in Nairo Quintana. Alberto Contador je edini od velike četverice, ki bo vozil tudi dirko po Italiji. Zagotovo ima v mislih Marca Pantanija, ki je leta 1998 zadnji osvojil Giro in Tour. V obdobju kolesarske specializacije danesi tovrsten dosežek meji že na pravi podvig. Španec sicer ima potencial in je tudi edini od aktivnih kolesarjev, ki je dobil tri največje etapne dirke, vključno s špansko Vuelto. Bržkone ima okoli sebe tudi najmočnejšo ekipo pomočnikov z Romanom Kreuzigerjem, Michaelom Rodgersom in Ivanom Bassom. Na papirju naj bi bili glavni tekmeci Kolumbijec Rigoberto Uran, Avstralec Richie Porto in italijansko odkritje lanske sezone Fabio Aru.

V karavani 198 kolesarjev bosta poleg Luke Mezgeca še dva slovenska kolesarja. Obetavni Jan Polanc, ki se dobro drži na klancih, je že lani na Giru imel nekaj prebliskov, v Lampreju pa bi lahko dobil kar nekaj priložnosti, podobno kot tudi v razgibanih etapah Grega Bole v poljski ekipi CCC. Primorska predstavnika v elitnem kolesarskem razredu, Borut Božič (Astana) in Kristijan Koren (Cannondale Garmin), imata drugi program. Božič, ki je bil lani udeleženec Gira, bo prihodnji teden vrtel pedala na krajši etapni dirki Tour de Picardie (15. do 17. maj) v Franciji, Koren, ki ima tudi letos v načrtu Tour de France, pa bo kolesaril na Bavarskem (13. do 17. maj).

V karavani sicer najdemo še nekaj zanimivih imen, ki bi lahko zaznamovala posamezne etape, kot sta slovita Belgijca Philippe Gilbert in Tom Boonen, najboljši na Giru leta 2013 Kanadčan Ryder Hesjedal, pa zmagovalca nedavnih dirk po Romandiji Rus Ilnur Zakarin in hrvaški Poljak Maciej Paterski, močno kolumbijsko zastopstvo ter na domačem terenu vrsta vselej nabrušenih lovcev na etapne zmage.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano