Zmaga ostaja doma

Temno nebo je v kombinaciji z močnim nedeljskim deževjem grozilo, da bodo organizatorji morda celo prisiljeni prestaviti finale med Blažem Kavčičem in Gillesom Müllerjem, a se je vreme še pravočasno usmililo tenisačev.

Blaž Kavčič na poti do zmage ... Foto: Primozic
Blaž Kavčič na poti do zmage ... Foto: Primozic

PORTOROŽ > Ljubljančan je v polfinalu sicer gladko opravil, čeprav mu je nasproti stal neprijetni Rus Evgenij Donskoj, medtem ko je imel Luksemburžan več dela, kajti mladi Kyle Edmund mu je v podaljšani igri odvzel prvi niz, nato pa le klonil. Turnir dvojic sta si brez večjih stresov zagotovila Belorusa Sergej Betov in Aleksander Bury, ki nasprotnikom nista prepustila niti niza, v finalu pa s 6:0 ter 6:3 premagala Srba Bozoljca in Italijana Cipollo, kar jima je skupno navrglo 2650 evrov ter 80 točk za svetovno lestvico.

Toliko jih - ob 6150 bruto evrih - prejme tudi zmagovalec med posamezniki. Blaž Kavčič pa je bil pred finalnim obračunom upravičeno optimističen, čeprav so ga na začetku tedna pestile zdravstvene težave. Na seriji Challenger namreč niza izjemne rezultate, saj je prišel v Portorož s tremi zaporednimi finali na Daljnem Vzhodu, od česar je dva tudi dobil. Na domačih tleh je zgolj nadaljeval z izjemnimi nastopi “v drugoligaški konkurenci”, četudi si je v drugem nizu po nepotrebnem zapletel življenje, ko je pri vodstvu 5:3 že serviral za zmago, nato pa celo izgubil set v podaljšani igri ter zaradi finala svetovnega prvenstva v nogometu “odgnal” domov del že sicer kar sramotno praznih tribun ŠRC Marina. Grozil je tudi dež, kar je v Portorožu že stalnica, vendar pa je zaključek le prišel pravočasno.

Začetek finala je bil resda zelo izenačen, kajti do izida 5:5 sta oba nasprotnika koncentrirano dobivala igre na svoj servis (Müller se je v sedmi igri po zaostanku 30:40 rešil s tremi zaporednimi asi), nato pa je Slovencu s fantastičnim lobom le uspel break in nekaj minut kasneje je že vodil z 1:0 v nizih. Drugo dejanje se je pričelo podobno, Kavčič pa je v pregovorno pomembni sedmi igri le odvzel servis nasprotniku in se na korak približal zmagi. Tenisači vedo, kako težko je zaključiti dvoboj in tudi ljubljanskemu garaču se je “skrajšala roka”, kar je izkušeni 31-letni Gilles Müller pri priči izkoristil ter v podaljšani igri izsilil tretji niz. Ljubitelji nogometa so nestrpno pogledovali na uro, toda Kavčič jih ni golgo vrtel na ražnju.

Odločilni set je namreč odprl silovito in povedel kar s 5:0, končna zmaga ob peti zaključni žogi pa je bila po dveh urah in devetnajstih minutah zgolj rutina. Po lanskem zmagoslavju Grege Žemlje naslov torej ostaja v domačih rokah, seveda pa se Blažu Kavčiču ne ponudi pogosto, da lahko zmagoviti govor pove kar v svojem jeziku: “Zahvaljujem se vsem, ki so omogočili izvedbo portoroškega turnirja. Brez sponzorjev, pobiralcev žog, sodnikov in vseh ostalih tudi igralci ne bi bili tukaj, vsi pa se na slovensko obalo radi vračamo. Zame je ključna tudi ekipa, ki me spremlja in brez nje zagotovo ne bi dosegal takšnih rezultatov, zato si lahko le želim, da bodo še dolgo z menoj.”

Danes se je Blaž Kavčič na ATP lestvici že spustil pod 80. mesto in počasi pogleduje proti 68. poziciji izpred dveh let, kar je njegova uvrstitev kariere. Preostali Slovenci so ob odsotnosti Role, Žemlje in Bedeneta pričakovano igrali le stranske vloge, kajti razlika med najboljšimi štirimi in vsemi ostalimi je enostavno prevelika, žal pa niti med mladimi ni videti kakšnih obetavnih upov. Roko na srce, ne velja biti požrešen, saj Slovenija premore štiri potencialne člane elitne stoterice, še pred nekaj leti pa si celo največji optimisti o zmagi na Challengerju ne bi upali fantazirati niti v najbolj alkoholiziranih sanjah.

BORIS PLANINC


Najbolj brano