Zmaga odšla na Malto

Jadralni klub Pirat iz Portoroža je kljub spremenljivemu vremenu uspešno izpeljal 23. Velikonočno regato za razred optimist, ki se je je udeležilo 455 jadralcev iz enajstih držav. Zmaga je šla na Malto, najboljšo slovensko uvrstitev pa je z drugim mestom zabeležil Janez Zabukovec iz JK Jadro Koper.

Mladi jadralci so imeli najboljše razmere  na morju v petek
Mladi jadralci so imeli najboljše razmere na morju v petek 

PORTOROŽ > Najštevilčnejša regata pri nas se je v petek začela v sončnem vremenu. Jadralci, stari od sedem so 15 let, so v treh skupinah odjadrali po štiri regate. Nekaj časa so morali sicer čakati, saj je veter spreminjal jakost in smer, popoldne pa se je stabiliziral in okrepil na okoli 18 vozlov, kar je omogočilo odlične razmere za tekmovanje.

V soboto je bilo vreme deževno in hladno, pa tudi vetra je bilo manj, zato so odjadrali le en plov. V nedeljo pa je bila burja premočna, zato se je vodja regatnega odbora Miroslav Čarman odločil, da jadranje iz varnostnih razlogov odpove. “Zadovoljen sem, da smo v dobrih razmerah izpeljali pet plovov. V nedeljo pa je bil veter premočan; imeli smo namreč 250 zelo mladih jadralcev, zato smo gledali predvsem na njihovo varnost,” je pojasnil.

Po odličnem jadranju je slavil mladi, komaj desetletni Maltežan Richard Schultheis, na drugo mesto pa se je zgolj s točko zaostanka uvrstil Janez Zabukovec iz JK Jadro Koper. Tretji je bil Italijan Federico Andrei, že na četrtem mestu v absolutni razvrstitvi pa je bila prva deklica, malteška jadralka Victoria Schultheis. Na peto mesto se je uvrstil še en slovenski jadralec, Klemen Semelbauer iz JK Portorož.

Odličen nastop slovenskih jadralcev so z uvrstitvami v prvo dvajseterico dopolnili še Rok Verderber iz JK Portorož (12. mesto), Daniel Cante iz JK Izola (14.) in Peter Milivojevič iz JK Jadro Koper (16.). Najboljša slovenska deklica je bila Lana Semelbauer iz JK Portorož na skupnem 29. mestu.TA


Najbolj brano