Zmaga nad sosedi za lepo evropsko popotnico (foto)

“Slovenska rokometna reprezentanca bi lahko kar domovala v Kopru,” se je po blesteči zmagi proti Hrvaški na prijateljski tekmi pred odhodom na evropsko prvenstvo utrnila misel novinarskemu kolegu. V polni dvorani Bonifika je imel v soboto bržkone kup somišljenikov. Slovenija : Hrvaška 32:17 (14:12).

204 centimetre visoki Izolan Borut Mačkovšek je preskočil 
tudi tudi šest centimetrov višjega Marka Kopljarja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
204 centimetre visoki Izolan Borut Mačkovšek je preskočil tudi tudi šest centimetrov višjega Marka Kopljarja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Je bila Slovenija tako dobra ali Hrvaška, ki se je gostiteljem zoperstavila brez svojega najboljšega rokometaša Domagoja Duvnjaka, tako slaba, je bilo glavno vprašanje pri slovenskih privržencih, potem ko so se strasti pomirile. Domača reprezentanca je namreč v drugem polčasu z delnim izidom 18:5 zmlela tekmece in na koncu slavila za velikih 15 golov. Selektor Veselin Vujović je na četrti prijateljski tekmi dočakal prvo zmago v pripravljalnem obdobju. In to kakšno! ”Evforije seveda ne sme biti. Izid je varljiv in ne zrcali razmerij moči. Dejanska podoba Hrvaške ni tako slaba, naša pa ne tako sijajna, kot je pokazala predstava v drugem polčasu oziroma končni izid,” je povedal Vujović.

Arena Bonifika, gledalcev 3500, sodnika Sok in Lah (oba Slovenija). Slovenija: Skok (7 obramb), Škof (8 obramb), Lesjak, Zarabec 2, Marguč 7, Kavtičnik, Dolenec 2, Cingesar 2, Skube 2, Poteko, Cehte, Miklavčič 2, M. Žvižej 4, L. Žvižej 1, Blagotinšek 1, Gaber, Zorman, Razgor, Bombač 1, Gajić 6, Mačkovšek 2. Selektor: Veselin Vujović. Hrvaška: Stevanović, F. Ivić (3 obrambe), Alilović (3 obrambe), Marić 2, Kopljar 2, Gojun, Horvat 3 (3), Karačić 2, Kozina, Š. Ivić, Štrlek 4, Čupić, Kovačević, Mamić, Šebetić 1, Slišković 2, Cindrić, Brozović 1. Selektor: Željko Babić. Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Hrvaška 4 (3). Izključitve: Slovenija 8, Hrvaška 4.

Črnogorec na klopi slovenske izbrane vrste po koncu dvoboja vendarle ni mogel skriti dobrega razpoloženja. Prepričljiva zmaga - pa čeprav zgolj na prijateljski tekmi - proti reprezentanci, ki od leta 2003 domala na slehernem velikem tekmovanju kroji rokometni vrh - je vselej dobrodošla. Temperamentni Vujović, ki neredko daje vtis, da bi se najraje pridružil svojim izbrancem na igrišču, je tudi v soboto ekspresivno podoživljal akcije na igrišču. Po tekmi pa se je pridružil prešernemu razpoloženju v Bonifiki ter se fotografiral z domačimi privrženci, med katerimi so navijaški ton dvoboju vseskozi dajali najglasnejši pristaši koprskega kluba.

Slovenski večer

Sicer pa slavljencev na tekmi s Hrvaško, ki je v petek na prvi medsebojni tekmi v Ivanić Gradu tesno zmagala (31:30), ni manjkalo. V soboto so bili v središču pozornosti rekorder po številu nastopov za slovensko reprezentanco Luka Žvižej, Uroš Zorman, ki je praznoval 36. rojstni dan, še najbolj pa Dean Bombač. Domači reprezentant je bil med glavnimi akterji slovenske predstave v drugem polčasu, v katerem Hrvaška med 38. in 58. minuto ni dosegla gola. Po tekmi je bil razumljivo eden najbolj obleganih. Mladi rokometni privrženci so se postavili kar v vrsto za njegovo fotografijo oziroma podpis, Bombačevega prihoda domov pa so se še posebej razveselili najbližji in družina, ki je z njim preživela tudi včerajšnjo razvedrilno nedeljo v pripravljalni bazi v Zrečah.

Danes se slovenska reprezentanca podaja v sklepni del priprav pred četrtkovim odhodom na Poljsko, kjer se bo v petek začelo evropsko prvenstvo. Slovenija bo prvo tekmo odigrala v soboto proti Švedski. Koprska popotnica je lepa. “Rad bi se zahvalil vsem obiskovalcem, ki so napolnili dvorano na prijateljski tekmi. Gledalcem smo se oddolžili na pravi način in presenetili vse. Resda je šlo zgolj za prijateljsko tekmo in so tekmeci v drugem polčasu doživeli mrk, a to je bila realnost drugega dvoboja s Hrvaško. Sicer pa se na ta rezultat ne zanašamo. Bolj se na obrambo, ki smo jo prikazali v drugem polčasu. Potem je stekla tudi igra v napadu,” je povedal Dean Bombač, ki bo gotovo med 16 potniki za Poljsko. Vujović utegne dokončni seznam objaviti jutri ali še dan kasneje, zadnje neznanke bi lahko razrešil drevi, ko je predvidena še pregledna tekma zaprtega tipa z Alžirijo.

Ni prostora za vse

Prikazano na štirih prijateljskih dvobojih z Makedonijo in Hrvaško je slovenskemu selektorju povzročilo grenko-sladke skrbi. V soboto je na parket dvorane Bonifika poslal 19 od 21 razpoložljivih reprezentantov. Na klopi sta obsedela le vratar Urban Lesjak in Klemen Cehte, ki je bil vpoklican kot kandidat na položaju levega zunanjega igralca. V soboto sta se v tej vlogi preizkusila tako Sebastijan Skube kot tudi Bombač v paru s srednjim zunanjim Miho Zarabcem. Tekmo pa je na položaju levega zunanjega začel Borut Mačkovšek, ki je načel mrežo Hrvaške. V nadaljevanju tudi zavoljo Vujovićevega sistema pogostih igralskih rotacij Izolan strelsko sicer ni prišel več do izraza, a se zdi, da bi lahko prav Mačkovšek razširil napadalni nabor na evropskem prvenstvu proti takšnim obrambam, kot je denimo švedska.

“Vselej, ko smo igrali v Kopru, je bilo dobro ozračje. Takšne zmage kot proti Hrvaški krepijo samozavest in zaupanje v lastne sposobnosti. Mislim, da tudi mi zunanji igralci oziroma strelci v zadnjih dneh dvigujemo formo,” je povedal Mačkovšek, ki je bil deležen toplega sprejema od rokometnih privržencev na Primorskem.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano