Zmaga ali pot domov

V skupini C se danes obeta zanimivo sklepno dejanje, izračun slovenske reprezentance pa je preprost. Zmaga nad Nemčijo v tretjem krogu prinaša napredovanje v drugi del in podaljšano bivanje na Poljskem, remi ali poraz pa predčasen konec evropskega prvenstva.

Nemški vratar Andreas Wolff je na dvoboju s Švedi zbral 13 
obramb. Foto: Sascha Klahn
Nemški vratar Andreas Wolff je na dvoboju s Švedi zbral 13 obramb. Foto: Sascha Klahn

VROCLAV > Če in ko se bo obračun z Nemci razpletel po slovenskih notah, bo prišlo na vrsto preigravanje izhodišč za drugi del in tehtanje možnosti za preboj v polfinale. Slovenska reprezentanca bo v zadnjem obračunu skupine C vsekakor stiskala pesti za zmago Španije, ki si je sicer že priigrala napredovanje, a bo na dvoboju s Švedsko želela odebeliti popotnico za nadaljevanje evropskega prvenstva.

Ob ugodnem razvoju dogodkov bi izbranci Veselina Vujovića v drugi del lahko prenesli tri točke, ki bi jim odprle tudi pogled na zmagovalne stopničke. A najprej je treba premagati Nemce, ki so v ponedeljek po zasuku v drugem polčasu in še eni razburljivi končnici ugnali Švede. Dvoboj si je pozorno ogledal tudi Vujović. In kaj je videl? Vztrajne Nemce, ki so na krilih številčne navijaške podpore s tribun prišli do dragocene zmage. Švedi so podobno kot na tekmi s Slovenijo v prvem polčasu nadzirali igro in rezultat ter utišali navijače nasprotne ekipe. Tudi razvoj dogodkov v nadaljevanju se ni bistveno razlikoval.

Skupina C, 1. krog - Španija : Nemčija 32:29, Švedska : Slovenija 23:21; 2. krog - Slovenija : Španija 24:24, Nemčija : Švedska 27:26; vrstni red - 1. Španija 3 točke (razlika v golih 56:53), 2. Švedska 2 (49:48), 3. Nemčija 2 (56:58), 4. Slovenija 1 (45:47).

Nemci so razmeroma hitro izničili zaostanek in si po odličnih obrambah Andreasa Wolffa, ki je začaral tekmece, priigrali štiri gole naskoka, ne pa še tudi zmage. Švedi so se vrnili v igro in imeli celo napad za izenačenje, ki pa ga niso izkoristili. Nemško slavje na igrišču in tribunah se je lahko začelo. Potem ko je pred začetkom evropskega prvenstva (EP) selektor Dagur Sigurdsson ostal brez štirih pomembnih členov reprezentance, se v Vroclavu še bolj zanaša na ritem oziroma hitro igro, kar v prevodu pomeni veliko golov na obeh straneh igrišča. Nemci so Špancem natresli 29 zadetkov, Švedom pa 27. Udarno moč tvorita zunanja igralca Christian Dissinger na levi in Steffen Weinhold na desni strani. Tobias Reichmann, ki je tudi nemški izvajalec sedemmetrovk, pa je s 14 goli po dveh krogih najučinkovitejši strelec skupine C.

Po drugi strani so Nemci v dveh dvobojih EP prejeli 58 golov, Sloveniji pa sta jih Švedska in Španija skupno zabila 46. Prevedeno: danes naj bi spremljali obračun nemškega napada in slovenske obrambe, ki utegneta nagniti tehtnico na eno ali drugo stran tako kot tudi sodniški kriterij. Vujović premore raznovrstnejšo ekipo, posledično pa več možnih različic na igrišču, a to v praksi ne prinaša zmage. Tako kot tudi ne tradicija, ki razkriva, da Slovenija na velikih tekmovanjih še ni snela nemškega skalpa. Na devetih medsebojnih dvobojih je edini remi iztržila na EP v Avstriji pred šestimi leti.

“Prepričan sem, da se nam nemški selektor ne bo zoperstavil z obrambo 4-2, tako kot je to naredil na dvoboju s Švedi. Ve se, da je naš glavni problem strel z razdalje, na nasprotni strani pa bomo imeli visoke in močne nemške igralce, ki so presenetljivo dobri v igri ena na ena in tudi hitri, kar nam lahko povzroči dodatne težave,” je dvoboj napovedal slovenski selektor Veselin Vujović, ki veliko stavi na Gašperja Marguča. Desni krilni igralec Veszprema je bil v prvih dvobojih tudi zaradi okoliščin strelsko zadržan, danes pa ga čaka dirka v obe smeri. “Zmaga nad Nemčijo prinaša veliko, poraz ti vzame vse. Nemci imajo mlado ekipo, a tudi kakovost, kar so dokazali v drugem polčasu s Švedi. Telesno so zelo močni, imajo višino, v drugih elementih pa smo boljši mi,” je povedal Marguč.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano