Zmaga Turku, naslov Humarju

Praznični vikend je prinesel tudi konec sezone državnega prvenstva v reliju. Zadnja dirka v Idriji je minila v znamenju domačinov. Dobil jo je Rok Turk, Aleks Humar pa je že pred startom imel v rokah peti naslov državnega prvaka.

Reli Idrija sta dobila domačina Rok Turk in Martina Nartnik.  Foto: Uroš Modlic
Reli Idrija sta dobila domačina Rok Turk in Martina Nartnik.  Foto: Uroš Modlic

IDRIJA > Letošnji zaključek sezone državnega prvenstva v reliju je bil manj napet kot prejšnja leta, saj je bilo v skupnem seštevku generalne razvrstitve in tudi posameznih kategorij skoraj vse odločeno že pred startom. Šlo je le še za prestižne boje Idrijčanov in za poskuse, da se v nižjih kategorijah uveljavi kdo od mlajših voznikov.

V takšnih okoliščinah je največ zbranosti ohranil domačin Rok Turk, ki je z nekoliko šibkejšim peugeotom 208 R2 vodil po prvem dnevu dirke. V nadaljevanju so na daljših brzincih do izraza prišli vozniki močnejših strojev. Turk je tako zdrsnil na četrto mesto, po tem pa je brez napak odpeljal do konca in izkoristil težave tekmecev ter se prebil do končne zmage. S tem je razveselil še sovoznico Martino Nartnik, ki je postala najboljša v državi na sovozniškem sedežu. Turk si je z idrijsko zmago priboril še drugo mesto v skupnem seštevku sezone, na tretjem pa je končal tretji Idrijčan, Darko Peljhan.

Že pred zadnjo dirko za prvaka okronani Aleks Humar je s sovoznikom Jako Cevcem in z močnejšim renaultom clio R3T večino drugega odločilnega dne dirke na čelu bil boj s Turkom in z idrijskim veteranom Darkom Peljhanom ter njegovo sovoznico Martino Lazar (dobila sta memorialno nagrado Marijana Logarja za najboljši čas prve hitrostne preizkušnje). V četrti izmed sedmih hitrostnih preizkušenj je Peljhan z najmočnejšim vozilom na dirki, s štirikolesno gnanim mitsubishijem lancerjem, prevzel vodstvo. Naprej se je s skoraj enako zmogljivim mitshubishijevim avtomobilom prebil tudi Aljoša Novak, za katerega je kazalo, da bo na koncu drugi.

V zadnji hitrostni izkušnji je prišlo do preobrata. Peljhana je krepko zaneslo in je padel celo na sedmo mesto, iz idealne linije pa sta šla tudi Humar in Novak. Turk je tako prehitel vse. Humar mu je še uspel tesno slediti in je kot drugi zaostal le za dobre tri sekunde. Na tretjo stopničko je stopil Aljoša Novak. Primorski uspeh je s četrtim mestom zaokrožila postojnska posadka Grega Premrl - Marko Stiperski s citroenom DS 3 R3T. Presenetljivo visoko - na šesto mesto - se je uvrstil sin državnega prvaka - Matic Humar s sovoznico Niko Jereb (renault clio RS ). V diviziji ena je slavila idrijska posadka Jan Mrak - Luka Kuštrin (suzuki swift 1,3).

STA, IM


Najbolj brano