Zmaga Poljakinjam in ajdovskim navijačem

Tretja ekipa četrte ženske rokometne države sveta, poljski Eks Start Elblag, je napredovala v četrtfinale evropskega pokala challenge. V soboto je na povratni tekmi pred razprodano dvorano v Ajdovščini še drugič, a po trdem boju s 26:22 (7:11) premagala Mlinotest.

Tina Rojc je Poljakinjam skupno nasula 15 golov. Foto: Igor Mušič
Tina Rojc je Poljakinjam skupno nasula 15 golov. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Ajdovkam ni uspel podvig, da bi presenetile desetkrat bogatejšo ekipo s Poljske, ki ima okoli 1,5 milijonov evra proračuna. Z le sedmimi enakovrednimi igralkami - pa še te so polprofesionalke, se s 14 popolnimi profesionalkami, zbranimi iz velikih poljskih klubov, vseh 60 minut niso mogle kosati. Lov na šest golov zaostanka s prve tekme se je kmalu pokazal kot misija nemogoče.

Dvorana Police, gledalcev 500, sodnika Schols in Zuijlen (oba Nizozemska). Mlinotest: Bratina, Srečković, Čermelj 2, Rojc 6, Svetik 3, Jonović 1, Schuster 5, T. Ferfolja 4, Vidmar 1. Trener : Dušan Vidmar. EKS Start Elblag: Balsam 2, Dankowska 2, Szopinska 1, Waga 6, Muchocka 4, Jedrzejczyk 3, Gerej 1, Swierzewska 4, Andrzejewska 3. Trener: Andrzej Niewrzawa. Sedemmetrovke -Mlinotest 2:1, Elblag 3:3; izključitve - Mlinotest 6 minut, Elblag 10 minut.

Tudi tokrat je breme napada padlo na atletsko odlični Tino Rojc in Slavico Schuster. Edino Ajdovko, ki se je na črti lahko po višini in moči kosala z gostjami, Tejo Ferfolja, je Elblag dobro držal, na drugih mestih pa je bil Mlinotest v podrejenem položaju. Gostje so z enakovrednimi menjavami vzdrževali svežino tako na zunanji liniji v napadu kot na črti.

Ko je po uvodnem zaletu Ajdovkam brez menjav zmanjkalo svežine, so se začele napake v podajah, blokirani streli in protinapadi tekmic. Odmori trenerja Dušana Vidmarja in zagrizenost, deklet, ki so po poškodbi Taje Čajko imela na klopi le še mladinske rezerve, so preprečili razpad sistema. Postavljena obramba je vso tekmo delovala, žal pa so Poljakinje dobro izkoriščale Mlinotestove napake v napadu za nasprotne akcije.

Mlinotest je zbral še zadnje atome moči v obdobju med 50. in 55. minuto, ko je s spravo mero agresivnosti v izključitve prisilil tudi Poljakinje ter začel manjšati razliko. V 55. minuti so imele Ajdovke pri zaostanku 19:22 tri napade, ki pa so se končali z zgrešenim strelom, vratnico in z nesporazumom pri podaji na prosto igralko, ki bi zlahka zadela nebranjeni del mreže.

Darilo je Elblag izkoristil, ko je bilo že vse odločeno, pa so priložnost dobile še mladinke.

Ajdovke se bodo morale osredotočiti na sredo, ko k njim v četrtfinalu pokala prihaja na papirju slabši Žalec in ko se ponuja priložnost za uvrstitev na zaključni turnir pokala Slovenije.

Ob Poljakinjah so bili zmagovalci rokometnega praznika v dvorani ajdovskega ŠC Police navijači. Petstotim v enotne barve odetim, bučnim, a kulturnim domačim Mlinarjem, se je pridružila desetina gostov, ki so v mesto burje po 20 urah vožnje dopotovali s kombijem. Domačini so najprej zapeli Vse najboljše za rojstni dan rokometašici Meti Pipan, po tem pa je uradni napovedovalec povabil enega od Poljakov na novinarsko tribuno, kjer je pomagal pri predstavitvi poljske ekipe. Kljub porazu se je veselo razpoloženje in druženje nadaljevalo v bližnjem baru še krepko po zaključku tekme.

Po tekmi je kapetanka in najboljša posameznica obeh dvobojev (tudi ob upoštevanju Poljakinj, saj jim je nasula 15 golov) Tina Rojc vtise strnila takole: “Prve minute so bile kar v redu, po tem pa smo v igri padle in začele loviti rezultat. Proti tako dobri ekipi je to težko delo. V napadu nam ni uspevalo. Trudile smo se v obrambi. Dolgo ni bilo gola na obeh straneh. Vse več je bilo divjanja, moči so pojenjale. V končnici tekme smo spet ujele priključek, zaostanek treh golov pa bi lahko še zmanjšale. Želja je bila velika, v hitri igri pa nismo bile natančne. Prva postava sama ni mogla zdržati vrhunskega ritma, na klopi pa smo imeli le mlade rezervistke, ki so dobile svoje minute, potem ko je bilo o napredovanju itak že vse odločeno. Napak je bilo veliko pri nas, a spet tudi pri sodnikih. Poljakinje so z višino in težo zavlačevale, marsikaj jim je bilo odpuščeno, ura pa je tekla.”

Iz reprezentančnih akcij in igranja v Zagorju mednarodno izkušena Teja Ferfolja je dodala: “Začele smo malo nervozno. Pred tako polno dvorano na tako pomembni tekmi v tej zasedbi še nismo igrale. V igri je bilo premalo natančnosti. Želja je bila ves čas velika, a je tudi tedaj, ko se je ponudila priložnost za preobrat, zmanjkalo moči. Vseh 60 minut prva postava pač ne more odigrati stoodstotno.”

Tem ugotovitvam se je pridružil tudi trener Dušan Vidmar:“Začeli smo v strahu in tremi. Že takoj bi se morali 'stepsti'. Po tem smo lovili priključek in imeli svoje priložnosti. Zaslužili smo si vsaj remi, a žal nismo v napadu realizirali tistega, kar bi normalno uspeli. Tudi naša vratarka Sandra Srečković ni imela svojega dne. Njena poljska kolegica je bila tokrat uspešnejša. Sedaj se je treba ozreti naprej v pokal in prvenstvo, narediti želen rezultat in potem razmišljati še o prihodu kakšne levičarke, da bi lažje zdržali vsaj na takšni ravni.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano