Zmaga Luxe

Na sredinem mednarodnem atletskem mitingu v Mariboru je v skoku v višino zmagal Sežančan Axel Luxa. V teku na sto metrov je bil Novogoričan Enej Leban tretji.

Axel Luxa Foto: Igor Mušič
Axel Luxa Foto: Igor Mušič

MARIBOR > Mednarodni atletski miting za Ciglaričev memorial je v nekaterih disciplinah postregel z najboljšo slovensko konkurenco. V skoku v višino je zmago in najboljši izid sezone v Sloveniji, 206 cm, dosegel član ljubljanskega AD Mass Axel Luxa iz Senadol pri Sežani. To mu je uspelo, čeprav ni imel nevarne konkurence, saj je naslednji, Mariborčan Dominik Sbull, preskočil enajst centimetrov manj.

Precej bolj izenačen je bil tek na sto metrov, kjer se letos najhitrejši Slovenec Jan Kramberger (Mass) ni pustil premagati. Tekel je za stotinko hitreje od osebnega rekorda aktualnega državnega prvaka, člana AK Gorica Eneja Lebana, ki je bil po nedavnem vrhuncu na DP v Celju tokrat nekoliko počasnejši (10,78), kar je bilo dovolj za tretje mesto. S svojim najboljšim tekom letos ga je prehitel še Novomeščan Gregor Kokalovič (10,67). Za Lebana bo nov vrhunec sezone 9. julija v Novi Gorici, kjer bo državno prvenstvo za mlajše člane, od katerega si veliko obeta tudi Axel Luxa.

Največ kakovosti je bilo med dekleti. Maja Mihalinec (Velenje) je z normo za EP zmagala v teku na 100 metrov (11,35), z olimpijsko normo pa je bila najhitrejša na 200 metrov (23,08). Na krajši progi se je med Slovenkami takoj za Mihalinčevo in domačinko Sabino Veit (udeleženka SP, 11,67) uvrstila Postojnčanka Kaja Debevec (Mass, 12,09). Ptujčanka Veronika Domjan je v metu diska z 57,19 metra potrdila normo za EP. V troskoku sta imeli najboljši, članici Massa Eva Mustar in Koprčanka Snežana Vukmirović enak rezultat (13,54), a je imela Vukmirovićeva manj uspešnih poskusov in je končala kot druga. Z dosežkom je za centimeter zaostala za svojim letošnjim najboljšim izidom in daleč od norme za EP (14,15), ki bo 6. julija. Časovna stiska nekdanje športnice Primorske, ki je v najboljših časih skakala meter več kot danes, je vse večja. V teku na 400 metrov, kjer je slavila še ena Ljubljančanka, Anita Horvat (54,60), se je z drugim mestom in najboljšim časom letos izkazala njena klubska kolegica iz Tolmina, Vika Rutar (57,29).

STA, IM


Najbolj brano