Zlato medaljo proslavili s skokom v morje

V sobotnih finalnih dvobojih na 15. evropskem prvenstvu v dvoranskem lokostrelstvu, ki je od torka potekalo v Kopru, so domače navijače najbolj razveselili mladinci s sestavljenim lokom, ki so osvojili zlato medaljo. Prvenstvo v Areni Bonifika je odlično uspelo, saj so pohvale organizatorjem kar deževale.

Vrhunsko lokostrelstvo pod lupo Foto: Photographer: Ales Rosa
Vrhunsko lokostrelstvo pod lupo Foto: Photographer: Ales Rosa

KOPER >Slovenska mladinska ekipa s sestavljenim lokom v postavi Staš Modic, Arne Černe in Luka Stosevski je v napetem dvoboju v velikem finalu premagala Italijane za vsega točko (230:229).

Tako tesne zmage so bile v razburljivem sobotnem finalu evropskega dvoranskega prvenstva nekaj povsem običajnega. V močni konkurenci in ob skrajno napetih živcih je bilo pač treba zaporedoma zadevati strogi center, saj je bila vsaka devetica v boju za medalje lahko usodna.

“Dobro smo se borili in zdržali do konca. Bolje ne bi moglo biti,” je zmago komentiral Arne Černe.

“Začeli smo dobro, nato malce popustili, na koncu pa smo stisnili in dvoboj obrnili v svojo korist. Zlato medaljo bomo proslavili s skokom v morje,” nam je zaupal Luka Stosevski. “Lokostrelstvo za gledalce morda ni tako zelo zanimiv šport, ampak ko ga enkrat spoznaš, te pritegne. Pomaga krepiti koncentracijo, kar ti v življenju pride še kako prav,” je še dodal novi mladinski evropski prvak.

Černetova ostala brez medalje

Po medalji pa ni uspelo poseči Toji Černe, najboljši v slovenski reprezentanci v posamični konkurenci. V malem finalu s sestavljenim lokom, v katerem se je potegovala za bronasto medaljo, je - prav tako le za točko - z 142:143 izgubila proti Italijanki Anastasii Anastasio.

Dobitniki zlatih medalj na dvoranskem EP v Kopru: sestavljeni lok, moški - Sergio Pagni (Ita); ženske - Sarah Prieels (Bel); mladinci - Viktor Orosz (Madž); mladinke - Sarah HolstSonnichsen (Dan); ekipno - Nizozemska (moški), Rusija (ženske in mladinke), Slovenija (mladinci); ukrivljeni lok, moški - Heorhiy Ivanytskyy (Ukr); ženske - Veronika Haidn Tschalova (Nem); mladinci - Artem Makhnenko (Rus); mladinke - Solomiya Hnyp (Ukr); ekipno - Nizozemska (moški), Nemčija (ženske), Rusija (mladinci), Italija (mladinke).

Černetova je nekoliko slabše začela, in Italijanka je povedla za dve točki. Proti koncu je Slovenka sicer zadela serijo desetic, a nasprotnice ni več uspela ujeti.

“Streli niso bili tako slabi, kot kaže rezultat. Vse je bilo blizu centra. Vsi se še učimo,” je četrto mesto komentirala Černetova, ki ni mogla skriti razočaranja. Tekmovanje pred domačim občinstvom zanjo sicer ni bilo obremenjujoče. “Toliko tekem je že za mano, da mi je popolnoma vseeno, ali streljam doma ali kje drugje. Seveda so živci na domačih tekmah bolj napeti. Želje so večje, in žal mi je, da mi v Kopru ni uspelo do konca navdušiti navijačev. Pri športu je treba pač imeti tudi nekaj sreče.”

Tomaž Kirn, vodja slovenske reprezentance za sestavljeni lok, je dvoboj Černetove z Italijanko ocenil kot odličen. “Očitno je bilo, da sta bili obe tekmovalki nervozni, zato sta začeli dokaj povprečno. Na koncu pa sta obe streljali res vrhunsko. Točka gor ali dol; tak je pač lokostrelski šport. Z rezultatom Černetove moramo biti zadovoljni.”

Ana Umer zadovoljna

Največ zlatih medalj na prvenstvu so osvojili Rusi (štiri) pred Ukrajino, Nemčijo, Italijo in Nizozemsko (po dve).

Slovenci so poleg zlata in brona mladincev z ukrivljenim lokom osvojili še dve deveti mesti, ostali tekmovalci pa so v Kopru streljali večinoma pod svojimi zmožnostmi, ocenjuje reprezentančni trener Matej Zupanc: “V kvalifikacijskem delu smo bili relativno zadovoljni, saj sta od 16 tekmovalcev izpadla samo dva. V nadaljevanju pa so bili večinoma vsi preveč v krču in zato zadeli kakšno točko manj, kot bi jo sicer. Težava slovenskih lokostrelcev je ta, da so pod takim stresom le nekaj tekem na leto, saj konkurenca doma ni tako močna.”

Ena tistih, ki na prvenstvu niso razočarali, je bila tudi koprska lokostrelka Ana Umer, ki je z ukrivljenim lokom zasedla deveto mesto. Premagala je rusko tekmovalko, ki je aktualna evropska prvakinja v tarčnem lokostrelstvu, nato pa izgubila proti Gruzijki, ki je na koncu osvojila srebrno medaljo.

“S svojim nastopom sem zelo zadovoljna, čeprav je bila moja skrita želja poseči še više,” priznava Umerjeva, ki jo zdaj - tako kot vse ostale lokostrelce - čakajo tekmovanja na prostem. Letošnja sezona bo zanjo zelo pomembna, saj se bo potegovala za olimpijsko normo.

Odlična ocena organizatorjem

Absolutni zmagovalci koprskega prvenstva pa so organizatorji, ki so tekmovanje izpeljali po najvišjih standardnih evropske lokostrelske zveze in za svoj trud poželi same pohvale. Vodja tekmovanje je bila Irena Rosa, priznana koprska mednarodna sodnica in predsednica Lokostrelskega kluba Ankaran. Ker ima v lokostrelstvu veliko izkušenj, se je pred prvenstvom zavedala, kaj jo čaka: “V ekipi nas je bilo 31 prostovoljcev, in vsi smo delali po 14 ur na dan. Vodje ekip na začetku vedno skrbi, kako bo s hrano in prevozi, ampak ko so videli, kako smo uslužni in kako smo vsakemu posebej zagotovili prevoz, če je bilo to potrebno, so nam bili vsi zelo hvaležni.”

Z organizacijo velikih tekmovanj v Sloveniji bodo še nadaljevali, obljublja predsednik lokostrelske zveze Leon Uratnik: “Z organizacijo tudi nekaj zaslužimo, z lastnimi sredstvi pa laže pridemo do državnega financiranja in laže pošljemo močnejšo reprezentanco na druga mednarodna tekmovanja.”

S prizoriščem v Areni Bonifika in sosednji telovadnici osnovne šole, ki so jo uporabljali za treninge, so bili izjemno zadovoljni, poudarja Uratnik, zato verjame, da to ni bila zadnja vrhunska lokostrelska predstava v Kopru. ALJA TASI


Najbolj brano