Zgoščeno tudi pri dnu

Krog pred koncem jesenskega dela v prvi slovenski nogometni ligi so se pri vrhu in v spodnjem delu lestvice spet vzpostavila razmerja moči, ki so veljala po sredinih tekmah.

Celjani (v belih dresih) so po zmagi na Bonifiki na lestvici ujeli 
Koprčane. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Celjani (v belih dresih) so po zmagi na Bonifiki na lestvici ujeli Koprčane. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Olimpija ima na prvem mestu šest točk naskoka pred Mariborom. Toliko zaostajajo tudi zadnjeuvrščeni Krčani za četverico ekip, razvrščenih od 6. do 9. mesta. V soboto bodo v Krškem gostovali prav Ljubljančani. Prvoligaški novinci so - ne glede na nadaljnji razvoj dogodkov oziroma izkupiček do konca sezone - s svojimi predstavami in pristopom v jesenskem delu poželi precej simpatij. Mariborski špalir v Ljudskem vrtu bržkone ni bil namenjen gostom, a so si ga vsekakor zaslužili. Prvaki so jim sicer nasuli pol ducata zadetkov, kar pa ne spreminja dejstev, da gre za ekipo, ki jo je lepo videti na igrišču.

Obstanek se sicer zdi za Krčane v takšnih razmerjih moči sila zahtevna naloga. Koga lahko prehitijo? Morda Krko, ki je v preteklih dveh sezonah bila ogorčen boj za preživetje. Preostali trije letošnji sopotniki novomeškega kluba - Luka Koper, Celje in Rudar Velenje - imajo namreč precej več prvoligaške kilometrine in kljub očitnim slabostim, izkazanim v letošnji sezoni, tako in drugače močnejši potencial. Krško pesti še ena težava, neučinkovitost. Na 21 tekmah so mrežo tekmecev zatresli le devetkrat, pri čemer nikdar niso dosegli več kot enega gola na tekmo. Zato je že njihov izkupiček 16 točk - toliko so jih lani zadnjeuvrščeni Radomljani osvojili na koncu sezone - pravzaprav čudežen.

Včeraj so nekateri slovenski mediji poročali, da naj bi Andraža Šporarja od prestopa v Basel ločil le še zdravniški pregled. Odškodnina je bojda za igralca iz prve slovenske nogometne lige rekordna. Švicarski prvak naj bi Olimpiji za najboljšega strelca prve SNL odštel med 3 in 3,5 milijona evrov, a tega v ljubljanskem klubu (še) niso potrdili. V prestopnih kombinacijah je tudi goriški napadalec Blessing Eleke, ki bi lahko spomladi nadomestil Šporarja pri Olimpiji. Za Nigerijca je še vedno zainteresiran tudi švedski prvak Malmö, ki je zanj pokazal zanimanje že v poletnem prestopnem roku, zanimanje kažejo klubi iz Belgije ...

Če smo še pred mesecem dni suvereno trdili, da letos osmouvrščeni ekipi ne bo treba zbrati (tako kot lani) 40 točk za neposreden obstanek, zdajv to nismo več stoodstotno prepričani. Gorica je v pretekli sezoni osvojila 37 točk in je morala kot deveta v dodatne kvalifikacije. Po 21 odigranih tekmah jih ima četverica, ki se nahaja v nevarni coni, 22. Lani sta Krka, ki je na lestvici ob koncu ujela in prehitela brezbrižne Koprčane, in Gorica v končnici prvenstva zmagovali v serijah. Letos je v spodnjem delu lestvice gneča, zato tudi ne gre pričakovati daljših zmagovitih nizov večjega števila ekip. Še Zavrč, ki si je v preteklih dveh sezonah po bogati jesenski beri privoščil zimsko in spomladansko razprodajo točk in igralcev, ne bo povsem brezskrben, če v petek doma ne bo ugnal Krke. Četverici ogroženih namreč uhaja le za pet točk.

Vsaj tako zagrizen boj kot v spodnjem domu se, kot vse kaže, spomladi obeta tudi v zgornji polovici. Zadnji jesenski krog ponuja obračune ekip iz spodnjega dela lestvice proti tistim iz zgornjega. Primorska predstavnika čakata dvoboja s Štajerci. Gorica bo v soboto gostovala pri Celju, Koprčani pa se bodo v zadnjem dejanju jesenskega dela sezone na Bonifiki pomerili z Mariborčani.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano