Zgolj dvoboj ali celo četveroboj?

Po desetih krogih končnice, ki se začenja konec tedna, bo znano ime rokometnega prvaka v moški konkurenci. Najugodnejše izhodišče imajo Celjani, Velenjčani in Koprčani.

Z leve rokometni trenerji - Branko Tamše (Celje), Borut Plaskan (Gorenje), Zoran Jovičić (Koper),  Robert Beguš (Riko), Siniša Markota 
(Loka) in Mirko Skoko (Krka).

 Foto: Simon Maljevac
Z leve rokometni trenerji - Branko Tamše (Celje), Borut Plaskan (Gorenje), Zoran Jovičić (Koper), Robert Beguš (Riko), Siniša Markota (Loka) in Mirko Skoko (Krka).  Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Zaradi nastopanja Celja in Gorenja v regionalni ligi Seha bo letošnja končnica za naslov prvaka potekala po nekoliko spremenjenem sistemu. Šest moštev bo v boju za lovoriko z različnimi izhodišči, vlogi favoritov pa kot že nekaj let zapovrstjo pripadata kluboma iz Celja in Velenja, ki se lahko pohvalita z daleč največjim proračunom in zvenečima igralskima zasedbama. “Končnica bo nedvomno zanimiva. Iz tekme v tekmo bomo morali pokazati največjo mero zbranosti. Proti nam bodo vsi tekmeci sproščeni, medtem ko bo na naši strani imperativ zmage,” je na včerajšnjem druženju z novinarji v prestolnici menil trener branilcev naslova iz Celja Branko Tamše.

Njegov kolega na velenjski klopi Borut Plaskan ima pred sabo jasno nalogo: “Poskušali bomo odvzeti primat Celjanom. Naredili bomo vse, da bi se veselili naslova prvaka. V gosteh bo vsaka tekma zelo težka, morali bomo biti pazljivi.”

Dosedanji državni prvaki

Slovenski rokomet od osamosvojitve pozna zgolj štiri različne državne prvake. Celje je doslej osvojilo 20 državnih naslovov, njihov najdaljši neprekinjen niz je trajal kar deset let, do sezone 1991 do 2001. Maja 2002 so celjsko prevlado prekinili rokometaši Prul. En naslov je osvojil tudi že propadli koprski Cimos v sezoni 2010/11, medtem ko ima Gorenje v rokah tri državne naslove. Najprej so ga osvojili v sezoni 2008/09, ko so se za vrh borili s Cimosom, nato pa dve sezoni zapored 2011/13. RM

Z enakim številom točk (38) kot štajerska kluba se po zaslugi prvega mesta v rednem delu sezone v odločilne bitke vstopajo rokometaši RD Koper 2013, ki poudarjajo, da so tudi letos ponudili bistveno več “muzike,” kot jo je bilo pričakovati glede na finančni vložek. Ob ugodnem razporedu, ki jim za uvod ponuja domačo tekmo z novomeško Krko (28 točk) in nato gostovanje pri Loki (29) v Škofji Loki, bi lahko derbi proti Celjanom v začetku aprila pričakali na vodilnem položaju, kar bi zelo verjetno napolnilo Bonifiko. Previdnost v dvobojih proti na papirju nekoliko slabšim tekmecem vsekakor ne bo odveč, saj imajo tudi ti svoje načrte. Trener Krke Mirko Skoko je pred sobotnim gostovanjem v Kopru dejal: “V dosedanjih tekmah se je izkazalo, da smo za Koprčane kar težak tekmec. Na Obali bomo skušali presenetiti. Imamo nekaj težav s poškodbami, a bomo tudi z maloštevilno vojsko napadli zmago.”

Brez ambicij po najvišjih mestih niso niti pri trenutno četrtouvrščeni Ribnici (36), ki jo v nedeljo čaka težko gostovanje v Velenju. Koprčani in Ribničani ne skrivajo razočaranja zaradi dejstva, da so Celjani in Velenjčani izpustili redni del sezone, zato motiva v medsebojnih obračunih ne bo manjkalo. Nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi o prvem mestu odločal ravno zadnji krog tekmovanja, ki bo potekal v začetku junija.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano