Zgodovina se ponavlja

Paris Saint-Germain : Chelsea in Manchester City : Barcelona. To sta naj para osmine finala nogometne lige prvakov. Branilec lovorike Real se bo v tej fazi tekmovanja tako kot lani pomeril s Schalkejem.

Schalkejevi nogometaši (v belem) se bodo v osmini finala lige prvakov pomerili z branilci lovorike, madridskim Realom Foto: Nebojsa Tejic
Schalkejevi nogometaši (v belem) se bodo v osmini finala lige prvakov pomerili z branilci lovorike, madridskim Realom Foto: Nebojsa Tejic

NOVA GORICA >Mariborski tekmeci iz skupinskega dela lige prvakov (LP) torej niso imeli pretirane sreče pri žrebu. Chelsea je dobil najzahtevnejšega možnega tekmeca iz drugega bobna. Premožni francoski prvaki postopno rastejo in si želijo opraviti še korak dlje v elitnem klubskem tekmovanju, kjer so se v zadnjih dveh izvedbah zaustavili v četrtfinalu. V pretekli sezoni jim je načrte prekrižal prav Chelsea. Šlo je na tesno (1:3, 2:0), Londončani pa so napredovali zaradi gola, doseženega v gosteh. Jose Mourinho je letos okrepil svojo četo v vseh linijah, PSG pa je učvrstil predvsem obrambne temelje. Tudi z nekdanjim igralcem londonskega kluba Davidom Luizom.

Manchester City in Barcelona bosta tako kot v pretekli sezoni spet prekrižala moči v osmini finala. Skupnega zmagovalca je to pomlad praktično določil že prvi dvoboj, ki so ga Katalonci v gosteh dobili z 2:0. Tekma se je prelomila v 53. minuti z izključitvijo Martina Demichelisa in enajstmetrovko, ki jo je realiziral njegov argentinski rojak Lionel Messi. Slednji tudi v letošnji sezoni podira strelske rekorde kot za stavo. Podobno učinkovit je bil do poškodbe tudi njegov reprezentančni soigralec Sergio Agüero, ki pa naj bi se po novem letu vrnil na zelenice. Za obračun z Barcelono pa bo, če ne bo kakšnih nepredvidenih dogodkov, gotovo nared tudi Yaya Toure, ki je odslužil kazen v skupinskem delu LP.

Pari osmine finala lige prvakov, prva tekma 17. februar, povratna 11. marec - PSG : Chelsea, Šahtar : Bayern; 18. februar, in 10. marec - Schalke : Real, Basel : Porto; 24. februar in 18. marec - Manchester City : Barcelona, Juventus : Borussia; 25. februar in 17. marec - Bayer Leverkusen : Atletico, Arsenal : Monaco.

Zgodovina se ponavlja tudi v primeru para Schalke : Real. V pretekli sezoni se je merjenje moči razpletlo s polomom Nemcev, ki so že prvi dvoboj pred domačimi gledalci izgubili z 1:6. Prihodnjo pomlad se zdi ta scenarij navkljub atomskemu napadu Špancev manj verjeten. Trener Schalkeja Roberto di Matteo pooseblja klasično šolo italijanskega nogometa, v kateri je temelj obramba. Letos bo njegov recept, ki mu je pred dvema letoma s Chelseajem prinesel zmago v LP proti kolegu rojaku Carlu Ancelottiju na hudem preizkusu. Po starih časih bo rahlo zadišalo tudi na obračunu Juventusa in Borussie Dortmund. Predvidoma edinega slovenskega nogometaša - odvisno tudi od razvoja dogodkov v zimskem prestopnem roku - v zaključnih dvobojih LP - Jana Oblaka in soigralce iz madridskega Atletica čaka v osmini finala dvoboj z Bayerjem iz Leverkusna.

Več jih bo na zelenicah v šestnajstini finala evropske lige. Med ostalimi se bodo pomerili Villareal (Bojan Jokić) : Salzburg (Kevin Kampl), Inter (Samir Handanović, Rene Krhin) : Celtic, Tottenham : Fiorentina (Jasmin Kurtić, Josip Iličić). Branilko lovorike Sevillo čaka dvojni obračun z Borussio Mönchendgladbach. Prve tekme bodo na sporedu 19. februarja, povratne pa teden dni kasneje.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano