Želita si ponovitev medalje

Kljub napovedanemu šibkemu vetru je na prvi dan odprtega evropskega prvenstva olimpijskega dvoseda 470 v Aarhusu na Danskem lepo pihnilo in jadralke so prve tri plove odjadrala v vetru moči od 7 do 17 vozlov. Slovenki Tina Mrak in Veronika Macarol sta plove končali na petem in dveh četrtih mestih za trenutno skupno osmo mesto (8 točk).

Veronika Macarol (levo), Tina Mrak
Veronika Macarol (levo), Tina Mrak 

AARHUS > Najboljši slovenski jadralki tega razreda, Tina Mrak in Veronika Macarol, sta se že več dni na prizorišču in razmere ocenjujeta kot zahtevne. V močni konkurenci si želita ponoviti lanski uspeh, ko sta na EP osvojili bronasto medaljo.

Po petih dneh kvalifikacijskih regat se bo prvenstvo na Danskem z regato za medalje končalo v soboto.

Jadralki koprskega jadralnega kluba Pirat sta jadrali v modri skupini, po prvem dnevu pa sta iz Aarhusa sporočili: "Vetra je bilo več, kot so napovedovali, in z vsako regato se je krepil. Nisva odjadrali najboljše, kot sva si zamislili. Veter je bil zelo nestabilen, po 'škarših', in z zelo različno močjo, žal pa nisva izkoristili vseh dobrih situacij." Po prvem dnevu sta s tremi prvimi mesti v vodstvu Izraelki Gil Cohen in Danielle Maman (2 točki), drugi sta Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie (2 točki) in tretji Britanki Sophie Weguelin in Eilidh McIntyre (5 točk).

Tina Mrak in Veronika Macarol sta lani na EP osvojili bronasto medaljo, kar je bilo njuno prvo odličje z velikih tekmovanj. “Gotovo si letos želiva ponoviti lanski uspeh ali ga celo izboljšati,” zatrjujeta članici JK Pirat iz Portoroža, ki sta na zadnji tekmi svetovnega pokala v Weymouthu osvojili tretje mesto, prej pa sta zabeležili dva slabša rezultata - 13. mesto na svetovnem pokalu v Hyeresu in 11. mesto na evropskem pokalu na Palmi de Mallorci.

“Na Mallorci sva imeli težave z opremo, saj se nama je zlomil jambor, v Hyeresu pa sva prvič jadrali z novimi modeli jader. Na predhodnih treningih sva se zato bolj ukvarjali z nastavitvami kot s samim jadranjem. Tudi na sami regati sva ugotovili, da nam ta jadra ne ustrezajo. Poleg tega sva na regati naredili nekaj ključnih napak, ki so doprinesle k slabši uvrstitvi,” jadralki povzemata dosedanje nastope v tej sezoni.

Po Hyeresu sta se odpravili na Gardsko jezero na regato evropskega pokala, kjer sta zmagali. Nato sta s trenerjem Tomažem Čopijem in italijansko posadko opravili veliko treningov v domačem zalivu. Pilili sta svojo spretnost v manevrih, in to v vseh vremenskih razmerah. Tako sta prišli dobro pripravljeni na regato svetovnega pokala v Weymouthu, kjer sta zelo dobro odjadrali vse regate ter bili stalno v ospredju.

“Doslej sva na Danskem opravili nekaj treningov v šibkem in zelo močnem vetru. Razmere so zelo zahtevne. Veter pogosto spreminja smer in jakost, zato je zelo pomembno opazovati vse spremembe, ki se dogajajo na morju,” iz Aarhusa sporočata Mrakova in Macarolova.

Na prvenstvu je prijavljenih 60 posadk, med njimi vse najboljše, zato bo boj za medalje zelo napet. ALJA TASI


Najbolj brano