Že šest finalistov

Slovenska devetnajsterica je že po dveh dneh evropskega prvenstva presegla napovedi. V finale so se med 14 atleti, ki so nastopili do sedaj, prebili Maruša Černjul, Robert Renner, Veronika Domjan, Tina Šutej, Martina Ratej in Luka Janežič.

Tina Šutej Foto: Igor Mušič
Tina Šutej Foto: Igor Mušič

AMSTERDAM > Slovence je že za uvod v drugi tekmovalni dan razveselil šesti slovenski preboj iz kvalifikacij v nadaljnje tekmovanje. Zanj je v sredinem večernem sporedu poskrbel član celjskega Kladivarja Robert Renner, ki je s palico preskočil sicer povprečnih 550 cm, kar pa je bilo ob ležerni konkurenci, ki se s kvalifikacijsko normo (560 cm) ni kaj dosti obremenjevala, dovolj za šesti rezultat in zanesljivo uvrstitev v finale. Med moškimi je včeraj s kvalifikacijami pričakovano uspešno opravil državni rekorder v teku na 800 metrov, član ljubljanskega AD Mass Žan Rudolf. V njegovem dosežku 1:48,72 je bilo še veliko rezerve (njegov državni rekord znaša 1:46.00). V polfinale se je uvrstil z desetim časom. Kot zanimivost, nekdanji novogoriški državni rekorder Rafko Marinič je že pred več kot 20 leti tekel precej hitreje (1:46,84). Za včerajšnji moški slovenski vrhunec je z uvrstitvijo v finale teka na 400 metrov poskrbel atlet celjskega Kladivarja Luka Janežič. V svoji skupini je zmagal z dobrim časom 45,63 in se gladko uvrstil v finale, kjer bi se z letošnjo formo lahko boril za bron.

Včeraj je dober slovenski niz v skoku s palico nadaljevala članica ljubljanskega AD Mass Tina Šutej. Tudi dekleta se v lovu na kvalifikacijsko normo (455 cm) niso ravno pretegnila. Šutejevi je za uvrstitev v finale zadoščalo preskočenih 445 centimetrov, kar je bilo dovolj za deveto mesto in zanesljiv finalni nastop. Za naslednji slovenski finalni nastop je poskrbela metalka kopja celjskega Kladivarja Martina Ratej. Tekmovalka, ki bi se v optimalni formi lahko vmešala celo v boj za bron, je z metom 60,38 metra presegla kvalifikacijsko normo za finale. Njena klubska kolegica Maruša Černjul je včeraj že tekmovala v finalu skoka v višino. Preskočila je 189 cm, nato je naskakovala izenačitev svojega osebnega rekorda, 193 cm, kar pa ji ni uspelo. Evropsko prvenstvo je končala na devetem mestu.

Da je ženski del močnejše orožje slovenske reprezentance, je potrdila tudi tekačica na sto metrov velenjskega kluba Maja Mihalinec. S časom 11,41 (sedem stotink za osebnim rekordom) se je še v svoji drugi disciplini (uspešna je bila že na 200 m) uvrstila v polfinale. Dosegla je skupno sedmi čas.

V ženski reprezentanci je včeraj kot sedma v svoji skupini izpadla le Celjanka Marina Tomić, ki je polfinale teka na sto metrov z ovirami s časom 13,32 opravila mnogo slabše kot v kvalifikacijah (13,18) in je EP končala na 20. mestu. STA, IM


Najbolj brano