Zdovcu prvič vsi na ogled

Danes ob 17.15 se s tekmo Italija : Finska začenja tridnevni košarkarski pokal Adecco, na katerem sodelujeta še reprezentanci Ukrajine in Slovenije, ki se bosta pomerili v večerni tekmi.

Slovenski košarkarji so včeraj dvakrat trenirali v koprski 
dvorani Bonifika. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Slovenski košarkarji so včeraj dvakrat trenirali v koprski dvorani Bonifika. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Slovenska reprezentanca je v dvorani Bonifika prvi trening opravila že po prihodu v sredino turobno istrsko popoldne, dvorana pa je bila za košarkarje prvič najboljši prijatelj spet včeraj dopoldne.

V tekmovalni ritem bo - po daljšem obdobju brez pripravljalnih tekem - slovenske reprezentante nocoj ob 20. uri vrnila Ukrajina. Ta sodi v sovjetsko košarkarsko šolo, ob nerednih nastopih na tekmovanjih stare celine, kjer je bila praviloma uvrščena v spodnjem delu sodelujočih, pa je s prihodom ameriškega trenerja od EP leta 2011 udeleženka vseh velikih tekmovanjih (z izjemo OI). Sloviti Mike Fratello jih je pred dvema letoma na EP v Sloveniji pripeljal celo do šestega mesta in s tem do nastopa na svetovnem prvenstvu. Obdobje vzpona, ki je sovpadalo tudi z načrtovanim gostiteljstvom EP leta 2015, se je ustavilo s krizo, v katero je zabredla država, ter z uporom proruskih vzhodnih regij, kar je slednjič tudi prineslo odpoved organizacije letošnjega EP. Ob tem so se zgodile še spremembe na čelu ukrajinske zveze. Dolgoletni predsednik in nekdanji odlični košarkar Oleksandr Volkov, ki mu je bolj kot evropsko bilo pri srcu ameriško pojmovanje košarke, se je maja letos poslovil od vodenja zveze. Volkov je bil tudi v političnih vodah, toda na “napačni strani”, saj je bil nekaj let poslanec Stranke regij odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča. Čeprav je lani premeteno vstopil v eno od novih strank, je bilo le še vprašanje časa, kdaj ga bo odneslo z oblasti. Na čelu ukrajinske zveze ga je zamenjal Mihail Brodski, ki se je tudi poizkušal v politiki, sicer pa je lastnik ene od ekip v superligi Cherkasy (Čerkazi). Skupaj z Volkovom je vodenje reprezentance zapustil Fratello in njegovih sedem pomočnikov, tudi zaradi dolga, ki se je začel kopičiti. Novega selektorja so seveda našli doma. Ukrajince vodi 50-letni Evgenij Murzin, nekdanji reprezentant in trener kluba v domači superligi Hoverla Ivano-Frankivsk.

Dosedanje pripravljalne tekme: Slovenija : Nova Zelandija 73:68, Slovenija : Avstralija 79:70 (Laško), Slovenija : Avstralija 51:66 (Ljubljana), Slovenija : Poljska 98:97, Latvija : Slovenija 72:66.

Ukrajina se, tako kot deloma tudi slovenski junaki, ne more pohvaliti z izkupički pripravljalnih tekem. Imajo le eno zmago, ko so v Ohridu premagali Izrael (88:83), potem pa so visoko izgubili z Makedonijo ter dvakrat s Francijo. Murzin ima na voljo poimensko precej šibkejšo ekipo kot njegov ameriški predhodnik. Prav nazadnje je reprezentanco zapustil še Vjačeslav Kravcov, ker je dal prednost iskanju novega klubskega delodajalca. V ekipi ni najboljšega s slovenskega EP Sergeja Gladirja in naturaliziranega Američana Eugenea Jeterja. So pa zanj dobili zamenjavo v 175 centimetrov visokem Jeromeju Randlu iz turškega Trabzonosporja.

Jure Zdovc bo nocoj prvič imel na voljo vse igralce, ki naj bi v Zagrebu nosili breme pričakovanj slovenske javnosti, saj je doslej moral precej kombinirati. Na igrišču bomo videli, kako so se fantje na treningih soočali s pomanjkljivostmi in napakami, ki so bile na ogled v prvem ciklusu pripravljalnih tekem. Prvič bosta lahko Miha Zupan in Sašo Zagorac (prvi se je ekipi pridružil z dopusta, drugi je bil poškodovan) pokazala, kaj lahko dodatnega ponudita pod košem. Le še nepopravljivi optimisti so sicer pričakovali, da se bo kot odrešenik prikazal Goran Dragić, a tokrat se bo potrebno znajti brez njega.

ROK MAVER


Najbolj brano