Zdovcu ne (z)manjka skrbi

Po priključitvi Gorana Dragića in Erazma Lorbka je selektor Jure Zdovc vendarle zbral popolno reprezentanco. Vendar pa slabe tri tedne pred pričetkom svetovnega prvenstva v Španiji stanje v njej ni idilično.

Na tiskovni konferenci, kjer so predstavili tudi novo slikanico o maskoti Lipku, so o reprezentančnih  pripravah spregovorili (z leve): Jaka Klobučar, Jure Balažič, direktor reprezentanc Matej Avanzo in selektor Jure Zdovc Foto: Simon Maljevac
Na tiskovni konferenci, kjer so predstavili tudi novo slikanico o maskoti Lipku, so o reprezentančnih pripravah spregovorili (z leve): Jaka Klobučar, Jure Balažič, direktor reprezentanc Matej Avanzo in selektor Jure Zdovc Foto: Simon Maljevac

KRANJSKA GORA > Ambiciozni načrti selektorja Jureta Zdovca, ki v pogovorih s predstavniki sedme sile odkrito napoveduje napad na polfinale, bi se znali razbliniti še pred pričetkom košarkarskega prvenstva v Španiji. Slovenska reprezentanca lahko v aktualni zasedbi na najvišja mesta poseže le ob vrhunski formi dvanajsterice, ki bo nosila slovenski dres. Nekateri posamezniki so v teh dneh do vrhunske pripravljenosti še precej oddaljeni. Medtem ko se za prvega zvezdnika Gorana Dragića verjetno ni bati, pa se bistveno več vprašanj poraja o pripravljenosti Erazma Lorbka, ki bi moral biti ob osiromašeni centrski liniji prvi Zdovčev adut za bitko v raketi. Nekdanji član Barcelone še ni začel s treningi pod polno obremenitvijo, kljub njegovi veliki želji in obilici izkušenj pa lahko slovenski navijači le sanjajo o ponovitvi Erazmovih iger s prvenstva stare celine leta 2011 na Poljskem, ko je bil izbran v prvo peterko turnirja. Starejši izmed bratov Lorbek bo naslednji pripravljalni turnir konec tedna v Litvi bržkone spremljal le s klopi, prvo pravo priložnost bo dobil šele na turnirju v Ljubljani dober teden dni pred prvo tekmo svetovnega prvenstva proti Avstraliji. Zdovc je kljub vsem težavam še vedno dobro razpoložen, kar je poudaril tudi na včerajšnji tiskovni konferenci v Kranjski Gori: “Erazem še ni v takšnem stanju, kot bi si želeli, vendar upam, da se bo na koncu vse dobro izteklo. Ima tudi nekaj težav s kolenom, zato se ni mogel vključiti v igri pet na pet, vendar je sam zelo optimističen in to me zelo veseli. Ekipa se dviguje, po tekmah na Kitajskem imamo končno malce več časa za treninge. Na njih moramo dvigniti pripravljenost, saj v zadnjih dveh tednih za to ne bo več časa.”

Iz dneva v dan je več možnosti, da bo v Španijo kot tretji organizator igre potoval eden od postojnske dvojice Aleksej Nikolić-Matic Rebec, ki naj bi vsaj na nekaterih tekmah omogočil nekaj predaha Goranu Dragiću in Jaki Klobučarju. Predvsem slednji je imel na prvih pripravljalnih tekmah obilico dela, ki ga je dokaj solidno opravil, kljub vsemu pa že nestrpno čaka na Dragićevo pomoč: “Končno smo v popolni zasedbi, kar je najbolj pomembno. Goran bo naredil ekipo močnejšo in s tem bo tudi igra na višji ravni. Vedeli smo, da bo ta teden v Kranjski Gori za nas zelo pomemben. Sistemi igre v obrambi in napadu so postavljeni, v teh dneh pa skušamo izpiliti še določene malenkosti. Pričakujem, da bomo na turnirju v Litvi pokazali dodaten napredek.”

Reprezentanca v Litvo potuje v petek dopoldne, od sobote do ponedeljka jo čakajo obračuni z Novo Zelandijo, Grčijo in gostitelji.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano