Zdovc: To bo grda tekma

Slovenski košarkarji so uvodno tekmo na evropskem prvenstvu v Zagrebu izgubili, nova preizkušnja pa jih čaka že danes ob 18. uri proti Gruziji. To bo obračun 'ranjenih levov'; Slovenijo je premagala Hrvaška, Gruzija pa je nepričakovano izgubila z 'outsiderjem' skupine Nizozemsko.



Selektor Jure Zdovc napoveduje, da se bo tekma med 
Slovenijo in Gruzijo zagotovo odločala v zadnjih minutah.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Selektor Jure Zdovc napoveduje, da se bo tekma med Slovenijo in Gruzijo zagotovo odločala v zadnjih minutah.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ZAGREB > Psihološka prednost je na strani Slovenije, saj je bil za varovance Jureta Zdovca poraz dokaj pričakovan, medtem ko je Gruzija uvodni točki z Nizozemsko praktično vknjižila že pred prihodom v dvorano. In prav to, se pravi podcenjevanje tekmeca, jo je stalo zmage.

Kot je bilo vidno na tekmi in znano že prej, je prednost Slovenije tudi dolga klop oziroma vseh dvanajst igralcev, ki jih ima na razpolago selektor. Trener Gruzije Igor Kokoškov je namreč večino srečanja proti Nizozemski odigral z vsega šestimi košarkarji. S 16 točkami sta izstopala Zaza Pačulia (Dallas Mavericks) in Tornike Šengelia (Laboral Kutxa Vitoria), po enajst pa sta jih zbrala Manučar Markoišvili (CSKA Moskva) in Duda Sanadze (San Diego).

Slovenski košarkarji se zavedajo, da je za njih prva ključna tekma na tem eurobasketu prav Gruzija. Načrt za osvojitev vsaj tretjega mesta v skupini C namreč vključuje tri zmage, na papirju torej Gruzija, Nizozemska in Makedonija.

Nedelja bo tudi za slovenske košarkarje dan počitka. Do tekme z Gruzijo bodo skušali čim bolj regenerirati telesa, vmes bodo sicer opravili lažji trening, in se popoldan odločno podali v nov boj. Igrali bodo praktično doma, saj 3000 do 4000 slovenskih navijačev, kolikor jih je pričakovati v dvorani Arena, tokrat ne bo nihče preglasil, saj Gruzija na večjo pomoč s tribun ne more računati.

Selektor Jure Zdovc pravi, da bo to grda tekma, fizična, z veliko prerivanja, in da se bo zagotovo odločala v zadnjih minutah. “Zadovoljen sem, ker so fantje dobro prenesli poraz. Videli so, da lahko igrajo tudi proti najboljšim ekipam, vendar le pod pogojem, da se vseh pet fantov na parketu drži navodil in igra disciplinirano. Iz poraza proti Hrvaški smo se znova naučili, da lahko zmagamo le, če igramo kot ena ekipa, kot velika, srečna družina.”

STA


Najbolj brano