Žbogar je sezono končal šampionsko

Vasilij Žbogar je zmagal na finalu svetovnega pokala v razredu finn. V zadnji regati je bil drugi, kar je bilo dovolj za prepričljivo zmago. Tina Mrak in Veronika Macarol sta tekmovanje končali na šestem mestu.

Najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar je zmagal v finalu svetovnega pokala v razredu finn v Abu Dabiju. Foto: Jesús Renedo
Najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar je zmagal v finalu svetovnega pokala v razredu finn v Abu Dabiju. Foto: Jesús Renedo

ABU DABI > Vasilij Žbogar je z odličnim jadranjem vse dni prvega finala svetovnega pokala v jadranju dokazal, da je šampion, ki največ pokaže na najpomembnejših tekmah. Z drugim mestom v plovu za odličja (jadralo je najboljših deset) je včeraj svojo prevlado na regati le še potrdil. Drugo mesto v skupnem seštevku je zasedel aktualni svetovni prvak Ivan Kljakovič Gašpič, ki je sicer zmagal v zadnjem plovu. Tretji je bil Američan Caleb Paine.

Ob rezultatu sem seveda zelo vesel tudi 10.000 dolarjev, namenjenih zmagovalcu. To je zelo veliko denarja in del ga bom odstopil v dobrodelne namene,“ se je še v Abu Dabiju odločil Vasilij Žbogar.

V razredu 470 sta Tina Mrak in Veronika Macarol regato za odličja končali na odličnem drugem mestu, v skupni razvrstitvi pa sta ostali šesti. Zmagali sta Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar, drugi sta bili Britanki Sophie Weguelin in Ellidh Mclintyre, tretji pa Japonki Al Kondo Yoshida in Miho Yoshioka. Obe slovenski posadki sta potrdili, da tudi slovenski jadralci krojijo sam vrh svetovnega jadranja v olimpijskih razredih. Z rezultati pa sta tudi najbolje odgovorili organizatorjem, ko pravočasno ne poskrbijo za slovensko zastavo, da takšni njihovi spodrsljaji niso opravičiljivi.

Moški razred 470 tudi ni minil brez slovenske udeležbe. V finalu sta pod italijansko zastavo nastopila tudi člana JK Čupa iz Sesljana Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti pod taktirko Matjaža Antonaza. Čeprav sta odlično začela, se na koncu nista uvrstila v regato za kolajne in nastop s sposojeno jadrnico končala na 14. mestu. Kljub temu sta bila zadovoljna z nabiranjem izkušenj.

“Zelo sem vesel, ker sem bil ves teden na prvem mestu. Regata za medalje je bila zelo zahtevna, saj smo jadrali v zalivu z zelo spremenljivim vetrom. Vedel sem, da bo težko obdržati prvo mesto, vendar sem natančno vedel tudi, da je moja naloga biti blizu Hrvata in to mi je uspelo. Zagotovo bi bil razočaran, če bi zadnji dan izgubil prvo mesto, vendar sem ostal miren in dobro odjadral tudi regato za medalje,” je po zmagi povedal Vasilij Žbogar.

V letošnji sezoni je ob imenitnem zaključku postal tudi evropski podprvak, izpolnil pa je tudi olimpijsko normo za nastop v Riu 2016. “Imel sem nekaj grenkega priokusa s SP v Santanderju, kjer sem bil dvanajsti. Mesec in pol smo potem delali, da sem odpravil napake. Tu se je že pokazal majhen napredek pri hitrosti. Nastopil sem z novim jamborom in novim krojem jadra. Čaka me še veliko dela, toda po tem izidu bo še lepše delati in se truditi, da prek zime popravim slabosti. Prihodnje leto bo moj glavni cilj nastop na svetovnem prvenstvu v Novi Zelandiji.”

BG


Najbolj brano