Žbogar se z novo jadrnico na SP pripravlja na Gardskem jezeru

Mesec dni pred začetkom svetovnega prvenstva v razredu finn se je slovenski jadralec Vasilij Žbogar, ki je dobil novo jadrnico, iz Valencije preselil na Gardsko jezero, kjer bo z jadralci, ki jadrajo pod okriljem trenerja Luce Devotija, nadaljeval s pripravami na novembrsko SP na Novi Zelandiji. Na južno poloblo bo Žbogar odpotoval konec oktobra.

Mesec dni pred začetkom svetovnega prvenstva v razredu 
finn se je slovenski jadralec Vasilij Žbogar, ki je dobil novo 
jadrnico, iz Valencije preselil na Gardsko jezero. Foto: Robert Deaves
Mesec dni pred začetkom svetovnega prvenstva v razredu finn se je slovenski jadralec Vasilij Žbogar, ki je dobil novo jadrnico, iz Valencije preselil na Gardsko jezero. Foto: Robert Deaves

IZOLA > "V Španiji sem jadral s sposojeno opremo, tako da je bilo v ospredju vzdrževanje forme. Na Gardskem jezeru bo drugače. Zdaj dobim novo jadrnico, za katero se moram zahvaliti Luci Devotiju in Romanu Teplyju. Čeprav imajo proizvodnjo do prihodnjega leta polno zasedeno, so vseeno uspeli narediti jadrnico zame. Zdaj imam dve enaki, kar je za treninge zelo pomembno, tako da bom zdaj do olimpijskih iger ves čas enako opremo, kar je osnova, da v Riu lahko računam na kakšen dober rezultat," je pred sklepnim delom priprav ocenil Izolan.

Razlike med jadrnicama so res minimalne: "Nekaj malenkosti je sicer spremenjenih, ampak to so res podrobnosti. To ne bo vplivalo na hitrost jadrnice. Zdaj bomo videli kako se bo izkazala na vodi. Na Gardskem jezeru še ne bo pravih odgovorov, saj je to sladka voda in jadrnice se odzivajo malo drugače. Ta ne bo najboljša za sladko vodo, ker ima dolgo in ozko vodno linijo, starejše jadrnice so širše in lažje vozijo po takšni vodi, zato ne računam, da bo tu neka izjemna hitrost."

Bo pa nova jadrnica vsekakor zelo pomembna za nadaljevanje priprav na olimpijske igre v Rio de Janeiru prihodnje leto: "Na predolimpijski regati sem videl, da je nujno, da treniram in tekmujem z isto opremo, da si je ne sposojam, ker je sposojena drugačna in nimaš realnega rezultata kje si. Zato sem se odločil za novo jadrnico, da vedno z istimi materiali jadram, treniram in vozim regate."

Pred svetovnim prvenstvom Žbogarja čaka le še manjša regata v okviru priprav na Garskem jezeru, saj mora ostati v tekmovalnem ritmu. V Italiji se bo pripravljal skupaj z ostalimi jadalci iz akademije Dinghy, pa tudi jadralci iz ekipe Finn team, novega projekta, pri nastanku katerega ima pomembno vlogo tudi Izolan. "Ta projekt se vleče že nekaj časa. Jaz sem se ga lotil s pisanjem diplome, zdaj so ga prevzeli drugi, ker sam nimam časa. Tu so jadralci, kot sem bil jaz, ko sem začel in se nisem mogel na nikogar obrniti po pomoč in nasvete za relativno normalen denar. Ko sem jaz začel v razredu finn, je bilo trenerjev precej, vendar ne pod 500 evri, česar si nisem mogel privoščiti. Zato je prišla ta ideja o ekipi Finnteam, da mladim jadralcem, ki želijo jadrat, ki želijo trenirat, omogočimo, da lahko hitro napredujejo, se učijo, imajo na razpolago trenerja, dobre jadralce za primerjave na treningih, to pa koristi vsem. To velja za tiste, ki se učijo, pa tudi zame, da imam za sabo jadralce, ki mi dihajo za ovratnik."

Največja težava Žbogarja ostaja poškodba po padcu s kolesom: "Sigurno še nisem tak, kot sem bil marca ali aprila, tudi po rezultatih testiranj sem še vedno 20, 25 odstotkov slabši, ampak tako je. Potreboval bom vsaj dva tedna, da pridem nazaj. Ne morem z glavo skozi zid, čeprav včasih skušam, ampak potem dobim vročino in zgubim dva, tri dni treningov. Poskušamo pravilno dozirat treninge, da ne pride do pretreniranosti in da bom čim bolje pripravljen za svetovno prvenstvo."

STA


Najbolj brano