Žbogar po pritožbi Hrvatov izgubil visoko prednost

Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je zaradi upravičene pritožbe Hrvatov na finalu svetovnega pokala v jadranju v Abu Dabiju izgubil visoko prednost.

Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je zaradi upravičene pritožbe Hrvatov na finalu svetovnega pokala v jadranju v Abu Dabiju izgubil visoko prednost. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je zaradi upravičene pritožbe Hrvatov na finalu svetovnega pokala v jadranju v Abu Dabiju izgubil visoko prednost. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ABU DABI > Vasilij Žbogar ima v razredu finn 5,6 točke prednosti pred svetovnim podprvakom Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem, ki mu je v peti regati, prvi današnji, Britanec Edward Wright poškodoval jadrnico.

Ivan Kljaković Gašpić, ki ga je Britanec zadel pri polni hitrosti, potem ni mogel več nadaljevati tekmovanja. Vložil je protest, žirija je ugotovila, da je bil Britanec kriv za nesrečo in Hrvatu dosodila skupno za dve regati 6,6 točke, njegovo povprečje v dosedanjih plovih.

Na finalu v Združenih arabskih emiratih je imel pred tem Žbogar 15 točk prednosti pred Američanom Calebom Painom in bi mu tudi sedem mest zaostanka za Američanom zadostovalo za končno zmago. Žbogar, ki je v vodstvu od prvega dneva, je po današnjem drugem in tretjem mestu ostal pri devetih točkah, Kljaković Gašpić jih ima 14,60, Paine na tretjem mestu pa 24. V regati za medalje nastopa le deseterica, točke pa štejejo dvojno.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta v razredu 470 na šestem mestu. Danes sta zaključili na petem in šestem mestu ter sta v skupnem seštevku napredovali za eno mesto ter v regato za odličja odhajata s skupnega šestega mesta (28 točk). V vodstvu sta Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (devet točk), drugi sta Kitajki Shasha Chen in Haiyan Gao (15), tretji pa Japonki Ai Kondo Jošida in Miho Jošioka (17).

Organizatorji tekmovanja so si privoščili nedopusten spodrsljaj, saj na drogovih z zastavami držav udeležencev ne plapola slovenska zastava. Kljub večkratnim opozorilom slovenske ekipe in tudi uradnemu protestu Jadralne zveze Slovenije na Mednarodno jadralno zvezo (Isaf) slovenske trobojnice še vedno ni med ostalimi zastavami. Tako bo zanimivo videti, kako bo v nedeljo, ko bodo morali slovensko zastavo dvigniti na drog za dobitnike odličij.

STA


Najbolj brano