Žbogar: Posebna čast bo nositi slovensko zastavo

Zastavonoša slovenske olimpijske reprezentance na slavnostnem odprtju olimpijskih iger v Riu 2016 bo jadralec Vasilij Žbogar. Novico je v četrtek zvečer Olimpijski komite Slovenije objavil na twitterju. Žbogar je edini član slovenske olimpijske ekipe 2016, ki že ima olimpijsko medaljo.

Zastavonoša slovenske olimpijske reprezentance na slavnostnem odprtju olimpijskih iger v Riu 2016 bo jadralec Vasilij 
Žbogar. Foto: STA
Zastavonoša slovenske olimpijske reprezentance na slavnostnem odprtju olimpijskih iger v Riu 2016 bo jadralec Vasilij Žbogar. Foto: STA

LJUBLJANA > Izolan Vasilij Žbogar, ki bo nastopil že na svojih petih igrah, doslej pa je osvojil dve kolajni v razredu laser, bo na stadion Maracana popeljal slovensko ekipo, ki ima za zdaj 59 članov. Do kakšne spremembe v sestavi ekipe lahko pride le še do 18. julija, že 22. julija pa se bo olimpijska zasedba Slovenije predstavila na posebni prireditvi v Kopru.

“To je zame posebna čast, pa tudi nagrada za moje dosežke. Slovenske simbole sem vedno zelo spoštoval, z zastavo v rokah slavil bron v Atenah in srebro v Pekingu. Hvala vsem za zaupanje, upam, da vas tudi v Riu ne bom razočaral,” je o imenovanju za nosilca zastave povedal Primorec, ki bo že v prihodnjih dneh odpotoval na nove priprave na regatna polja v zalivu Guanabara pred Riom.

Pred Vasilijem Žbogarjem so slovensko zastavo na poletnih igrah vihteli Rajmond Debevec (Barcelona, 1992), Brigita Bukovec (Atlanta, 1996), Iztok Čop (Sydney, 2000), Beno Lapajne (Atene, 2004) in Urška Žolnir (Peking, 2008). Na zimskih je ta čast pripadla Franciju Petku (Albertville, 1992, Juretu Koširju (Lillehammer, 1994), Primožu Peterki (Nagano, 1998), Dejanu Koširju (Salt Lake City, 2002), Tadeji Brankovič (Torino, 2006), Tini Maze (Vancouver, 2010) in Tomažu Razingerju (Soči, 2014).

Zaliv in mesto si je dodobra že ogledal, saj je bil tam konec junija in v začetku julija že na “privajanju” na olimpijske razmere. “V Riu je vse, kar se tiče jadralskih tekmovanj, pripravljeno, marina je urejena, morje pa je žal zelo umazano. Rio je veliko, zahtevno mesto, treba je biti zelo pazljiv, dosti je nepridipravov in zato se je treba izogibati nevarnim lokacijam. Narava pa je lepa, razen morja.”

Tako kot med vsemi pripravami v Braziliji je tudi tokrat veliko časa preživel na morju: “Dobro smo trenirali, mogoče celo malo preveč, ampak morali smo dobro spoznati razmere in dobiti še kakšne informacije. Proti koncu priprav se je malo že poznala utrujenost in materialov nismo več testirali, kajti ko si utrujen je težko testirati in biti objektiven. Smo pa dobili dosti informacij o regatnih poljih in samem prizorišču olimpijskih iger, kar nam bo avgusta prišlo še kako prav.”

Na priprave na prizorišče olimpijskih regat je šel z željo, da bi testiral jadro za lahek veter: “Novo jadro smo preizkusili, ni slabo, ampak smo videli, da ima večina jadralcev jadro švedskega proizvajalca, jaz imam pa od angleškega. Jadrali so dobro in tudi jaz sem naročil to jadro. Testiral ga bom, ko grem naslednjič v Rio. Se mi zdi, da je psihološko bolje, da imam čim bolj podoben material kot ostali, saj je potem zame dosti lažje. Prihajam iz razreda laser, v katerem so vse jadrnice enake in če imam enake materiale kot ostali, je zame boljše, ker je potem vse več ali manj odvisno od jadralca.”

Trenutno najizkušenejši slovenski jadralec kondicijo nabira na Banjški planoti: “Tu sem na višinskih pripravah, hodim pa tudi na kondicijske treninge v Novo Gorico. Počutim se dobro, nekaj napetosti je, ampak ker so to že moje pete olimpijske igre, sem tega že vajen. Vem, da je pred mano pomembna regata, zdaj želim v miru opraviti še zadnji del priprav.” V Brazilijo se Žbogar vrača 22. julija.

STA


Najbolj brano