Zaton francoskega nogometnega kralja?

Michel Platini je bil še donedavno nesporna prva avtoriteta evropskega nogometa, ki mu nihče ni upal nasprotovati. Očitno pa je bil tudi sam vpleten v nečedne posle.

Michel Platini in Sepp Blatter
Michel Platini in Sepp Blatter 

NYON > Pred kratkim se je tako kot že dlje časa razvpiti šef mednarodne zveze Fife Sepp Blatter tudi Michel Platini znašel v suspenzu, pod katerega se je podpisala etična komisija te organizacije. Platini je v javnosti ter med sodelavci vedno veljal za odločnega in čistega moža, brez afer. Tako je kot strela z jasnega odjeknila vest, da je marca 2011, dva meseca pred predsedniškimi volitvami Fife od te organizacije na svoj transakcijski račun prejel dva milijona švicarskih frankov. Etična komisija je tako Blatterja kot Platinija suspendirala za 90 dni. V tem času imata možnost odgovoriti na očitke ter pristojne organe prepričati o svojem zakonitem ravnanju.

Oba sta odtlej redkobesedna. Francoz, nekoč izjemen napadalec Juventusa, je do nedavnega veljal za edinega resnega kandidata za Blatterjevega naslednika na čelu Fife, njegov položaj pa se je po izbruhu afere bistveno poslabšal.

Platini in Blatter sta bila dolgo časa tesna sodelavca, precej pred volitvami za predsednika Fife v letu 2011 pa je Platini javno razglašal, da je čas za Blatterjev odhod. Postal je njegov odkrit kritik, češ da se Švicar oklepa položaja kot pijanec plota. Toda tik pred zdajci je obrnil ploščo. Marca 2011 je presenetljivo članicam evropske nogometne družine, ki jo vodi že od leta 2007, predlagal, naj na glasovanju vseeno podprejo prav Blatterja. Platini se je izgovarjal, da mu je Švicar obljubil, da je njegova tedanja kandidatura zares zadnja.

Plačilo z zamudo devetih let

A kaže, da se je za tem skrival drugačen razlog. Švicarski preiskovalci so odkrili, da je Platini na svoj račun tik pred tedanjimi volitvami dobil dva milijona švicarskih frankov. V prvem odzivu je dejal, da gre za plačilo za svetovanje, ki ga je za Fifo opravil med leti 1998 in 2002. Delo in cena naj bi bila dogovorjena ustno, prav z Blatterjem. Minuli teden je za pariški časnik Le Monde potrdil, da ne obstaja ne pisni dogovor ne pogodba. Dodal je, da se je pozanimal, da je po švicarskem pravu mogoč tudi ustni dogovor. Tako trdi, da sta bila delo in cena dogovorjena ustno, prav z Blatterjem Če mu gre verjeti, potem je svoje plačilo prejel devet let pozneje, kar je zelo malo verjetno in najmanj neverodostojno.

Platini kljub razkritju domnevno nezakonitega posla za zdaj ostaja šef Uefe in glavni kandidat za Blatterjevega naslednika na čelu Fife. Vendar predsedniki vplivnih evropskih nacionalnih zvez ne držijo križem rok. Tako so Angleži, Nemci in Danci že zahtevali, naj Platini poda jasna in verodostojna dokazila v zvezi s prejemom denarja. “Pokaže naj pogodbo,” je bil jasen šef danske nogometne zveze. Kljub temu je izvršni odbor Uefe pred desetimi dnevi brez glasu proti še naprej sklenil podpirati Platinija. Predsednik ruske zveze Vitaly Mutko je dejal: “Vsi člani izvršnega odbora Uefe so potrdili polno zaupanje v našega predsednika.” Kljub temu so iz Londona sporočili, da so se po sestanku s Francozom in njegovimi odvetniki odločili zamrzniti svojo podporo, dokler Platini ne poda uradnih pojasnil. Volitve za novega šefa Fife bodo februarja 2016.

Fifa je sprožila preiskavo tudi proti Franzu Beckenbauerju, nekdanjemu odličnemu nemškemu branilcu, ki je bil leta 2006 predsednik organizacijskega odbora za svetovno prvenstvo 2006. Etična komisija proučuje transakcije med Fifo in nemško zvezo v tistem obdobju, ko naj bi šef Adidasa tedaj organizacijskemu odboru plačal 5,3 milijona evrov. Pojavljajo se namigovanja, da bi bil denar lahko namenjen za kupovanje glasov, lahko pa tudi za plačilo dodatnih stroškov tekmovanja. Adidas je sicer dolgoletni partner Fife.

Platini je velik vizionar

60-letni Michel Platini, zaradi svojega odločnega sloga in vodje na igrišču je dobil vzdevek Le Roi (kralj), velja za velikega vizionarja, ki ima redke nasprotnike. S spremembo sistema kvalifikacij za ligo prvakov je pred leti tekmovanje med zelo ozko elito približal klubom iz srednjega in nižjega kakovostnega razreda. Kritiki odgovarjajo, da je nekaj vendarle moral ponuditi tudi majhnim, da je lahko še več dal bogatim.

Drugo pomembno reformo predstavlja širitev nastopajočih na evropskem prvenstvu. Kot je znano, se bo v njegovi domovini prihodnje leto merilo kar 24 reprezentanc. To je skoraj pol Evrope, zato je tekmovanje je izgubilo smisel in kakovost, pravijo skeptiki, a so po drugi strani pravkar končane kvalifikacije prinesle presenetljive in razburljive boje prav do zadnjih trenutkov. V preteklosti tega ni bilo. Platini vsaj navidezno ustvarja mir med vsemi 52 članicami Uefe, je veliko na terenu, ni človek, ki bi uradoval iz Nyona.

Kljub popularnosti se je, kot kaže, tudi sam ujel v vrtiljak nenasitnega zaslužkarstva. Verjetno mu to res ni bilo potrebno. Glede na bleščečo igralsko in funkcionarsko kariero je tudi po legalni poti zaslužil dovolj za nekaj življenj. Ne glede na vse pa ima Platini še vedno možnost in priložnost, da vse, ki že sedaj kažejo nanj, utiša - z dokazi.

PETER MARAŽ


Najbolj brano