Zaplet pri sestavi ekipe

Danes bodo na članskem evropskem prvenstvu v umetnostnem kotalkanju v italijanskem Roccarasu prvi primorski nastopi, pred njimi pa je prišlo do spora zaradi sestave reprezentance.

Ta čas še ni znano, ali se bo Teja Arčon (levo) na SP pridružila sestri Niki Foto: Igor Mušič
Ta čas še ni znano, ali se bo Teja Arčon (levo) na SP pridružila sestri Niki Foto: Igor Mušič

ROCCARASO >Danes bodo na evropskem kotalkarskem prvenstvu v tem italijanskem gorskem letovišču prvi primorski nastopi. V obveznih likih bodo nastopile Lucija Mlinarič (za prvo damo slovenskega kotalkanja, članico KK Renče, bo to le prva postaja na poti do načrtovane visoke uvrstitve v kombinaciji), Teja Arčon in Veronika Brešar. Slednji bosta na EP nastopili le v obveznih likih. Pred EP so bile med strokovnim svetom in sekretariatom naše kotalkarske zveze ter novogoriškim klubom KUK vroče razprave o sporni sestavi reprezentance za EP in kasnejše SP. Dopisovanje med vpletenimi je našemu časopisu posredoval trener KUK, nekdanji svetovni prvak Samo Kokorovec.

In kje se je zapletlo? Predsednik strokovnega sveta Peter Brlec je na osnovi rezultatov na DP in glede na to, da sta se članici KUK Nika in Teja Arčon evropskemu prvenstvu zaradi službenih obveznosti odpovedali (kandidirali pa sta za SP, ki bo čez mesec dni), predlagal za Roccaraso naslednjo ekipo: Lucija Mlinarič (Renče, državna prvakinja), Ana Rejec (KUK, tretja, obe kombinacija) in Veronika Brešar (Pirueta Domžale, obvezni liki, četrta). Brlec je nato predlagal še ekipo za SP v sestavi Lucija Mlinarič, Nika Arčon (kombinacija, 1. in 2. na DP), Ana Rejec (prosti program, 3.) in Teja Arčon (ob. liki, 2.). Strokovni svet, v katerem imajo večino tekmovalno manj uspešni klubi izven Primorske, je s preglasovanjem dosegel, da je bila na SP uvrščena tudi Veronika Brešar, na kar se je KUK pritožil. Na DP bolje uvrščena Nika Arčon je bila namreč zaradi omejitve kvote tekmovalk na disciplino (3) potisnjena le v prosti program in s tem oropana možnosti, da bi tekmovala v kombinaciji, kjer je leta 2012 na SP osvojila bron.

Tričlanski sekretariat zveze je po preglasovanju Brleca (ob njem sta člana še predsednica Breda Marinšek, in sekretar Anton Grilj) pritožbi ugodil tako, da je povzročil novi krivici. Niko Arčon je sicer uvrstil v ekipo za SP v kombinaciji, drugouvrščeno na DP, Tejo Arčon, pa je umaknil s seznama, na katerem je ostala četrtouvrščena na DP, Veronika Brešar. Ob tem je bilo Teji ponujeno mesto za današnji nastop v obveznih likih na EP. Posledično je zaradi omejenih kvot v obveznih likih (te so sestavni del kombinacije) Ano Rejec umaknil iz kombinacije. Ostal ji je le prosti program. S tem je bila prikrajšana za možnost dobre uvrstitev v eni disciplini.

Teja Arčon si je nato v upanju, da si bo z boljšim nastopom od Brešarjeve na EP v Roccarasu le izborila vozovnico za SP, s skrajnimi napori v zadnjem trenutku uredila najkrajšo možno odsotnost iz službe, ki ji še omogoča nastop na EP in pravočasno avtomobilsko vrnitev (730 kilometrov daleč) na delovno mesto.

Sedaj ljubiteljem poštenega športnega boja preostane le čakanje na rezultate EP in po tem na morebiti drugačne odločitve pristojnih, ki naj bi dosledno upoštevali tekmovalno uspešnost kandidatk za SP.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano