Zanimivo v vrhu, a tudi na dnu

Včeraj je padel zastor tudi nad jesenski del prvenstva v tretji slovenski nogometni ligi zahod. Lestvica sicer ni popolna, saj bodo eno od dveh preloženih tekem odigrali spomladi, vendar manjkajoči rezultat iz Cerknice ne vpliva na razvrstitev ekip.

Ajdovci (v oranžnih dresih) bodo prezimili na vrhu tretje SNL 
zahod. Foto: Leo Caharija
Ajdovci (v oranžnih dresih) bodo prezimili na vrhu tretje SNL zahod. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Vrh krojijo lanski prvaki Ajdovci, ki so bili vso sezono najbolj konstantni. Čeprav so poleti izgubili nekaj vidnih posameznikov, so ohranili nespremenjeno jedro ekipe, trenersko kontinuiteto ter tudi zmagovalno miselnost. V ekipi ne manjka izkušenih nogometašev, ki lahko z eno potezo spremenijo potek tekme. Ajdovci so bili večji del prvenstva zanesljivi in so redno zbirali točke. To potrjuje tudi lestvica. Ob devetih zmagah in štirih remijih so zabeležili le en poraz, kar je bil praktično edini spodrsljaj v tej sezoni.

Za bodočega prvaka tretje. SNL zahod je zanimiv tudi razvoj dogodkov v tretji SNL center. Najuspešnejši ekipi iz obeh tretjih lig se bosta namreč pomerili v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev v drugo ligo. Najbolje kaže Ivančni Gorici (32 točk), ki je sicer v soboto v 13. krogu doživela prvi poraz in prejela sploh prvi(!) zadetek v prvenstvu. Z 1:0 jo je doma ugnal Bravo (26), ki se je povzpel na četrto mesto. Druga je Ilirija (28), tretja pa Kolpa 27).

(Ne)učinkovitost

Doma so klonili pred Dekančani, ki so se izkazali v drugi polovici jeseni. Težavnejša je bila tudi zaradi trenerskih preglavic prva tretjina prvenstva. V nadaljevanju so pod taktirko Alena Ščulca ujeli zmagovalni ritem in se Ajdovcem približali na štiri točke, kar pušča spomladi odprte možnosti, da ogrozijo primat tekmecev. V trikrožnem igralnem sistemu bo v zahodni skupini po novem letu na sporedu še 13 krogov, zato se lahko zgodi še marsikaj. Pomembni bodo prvi štirje spomladanski krogi, ki bodo nato določili tudi tekmovalni razpored za zadnjo tretjino prvenstva. V pretekli sezoni je o naslovu prvaka odločala prav zadnja tekma v Ajdovščini, ki je z Izolo vodila mrtvi tek za naslov prvaka. Tudi lani so bili Dekančani po jesenskem delu v vrhu, a so nato spomladi krepko popustili.

Podrobnejši vpogled v statistiko razkriva enega od ključnih razlogov, zakaj so na vodilnih položajih prav Ajdovci in Dekančani. Štirje najučinkovitejši nogometaši obeh ekip krojijo tudi vrh lestvice najboljših strelcev tretje SNL zahod. Tako je bilo tudi v pretekli sezoni, ko so imeli Ajdovci v svojih vrstah prvega strelca Valdrina Kadrijo. Napadalna učinkovitost je zlasti v tretji SNL zahod pogosto jeziček na tehtnici. Vse ekipe se praviloma znajo organizirano braniti, tisto moštvo, ki prvo doseže gol, pa ima lepe možnosti za zmago ob izteku 90. minute. To so na svoji koži občutili Brici, ki pred sezono niso skrivali šampionskih ambicij, a so morali skozi prvenstvo požreti marsikatero grenko. Resda so dosegli skupno 27 golov, a je njihov učinek precej neenakomerno porazdeljen. Medtem ko so na nekaterih tekmah rešetali mrežo tekmecev, se jim je neredko primerilo, da na drugih nikakor niso našli poti do gola. Zlasti na domačem igrišču so na ta način izgubili (pre)več točk in si nabrali zaostanek za vodilnimi ekipami.

Vrstni red strelcev tretje SNL zahod, 10 golov -Denis Berginc (Ajdovščina Škou), 9 - Gregor Ščulac (Jadran Dekani), 8 - Đoša Lazarević (Škou) in Luka Stepančič (Jadran), 7 - Grega Debenjak (Brda), Borut Brozina (Ilirska Bistrica) in Nik Mihailovič (Izola)...

Vse je še odprto

V Biljah so bili v napovedih bolj zadržani, a so povečini zelo dobro krmarili skozi prvi del sezone. Nekaj težav so zaradi poškodb imeli le v osrednjem delu sezone, a so v končnici spet začeli nizati točke. Če ne bi bilo domačega poraza s sosedi iz Mirna, bi bili tik pod vrhom, zaostanek za vodilnimi Ajdovci pa bi bil minimalen. Pri Adrii so pričakovali kakšno točko več in mesto više na lestvici, a spremembe na klopi in igrišču očitno terjajo več časa, da ekipa odpravi nihanja. Novinci iz Vipave so morda dosegli celo več od pričakovanj in so trdno zasidrani v sredini lestvice. Dobra klubska podlaga je dala slutiti, da se v tretjeligaški izziv podajajo pripravljeni, kar so potrdili tudi na igrišču, kjer so učinkovito izkoristili primerjalne prednosti in skrili slabosti.

Morda je nepričakovano nizko na lestvici Izola, ki pa po lanskem razočaranju, ko je imela bržkone najmočnejšo zasedbo v ligi, s spremembami na igrišču in ob njem nikakor ni mogla ujeti pravega ritma. Kakšno točko oziroma zmago več so kljub poletnemu igralskemu osipu gotovo pričakovali tudi v Sežani, kjer se bodo spomladi morali ozirati tudi nazaj. Za ovratnik jim diha Ilirska Bistrica, ni pa daleč niti Cerknica. Letos utegne biti namreč zanimivo tudi v boju za obstanek. Potem ko je lani Portorož-Piran že jeseni izstopil iz lige, je bilo jasno, da ne bo nihče izpadel. V tej sezoni je položaj drugačen. Zadnja ekipa se bo preselila v primorsko ligo, a tudi deveto mesto še ne prinaša zanesljivega obstanka. Če se bo v drugi ligi zalomilo Tolmincem, potem bo tudi predzadnja ekipa tretje SNL zahod izpadla.

Spomladanski del sezone se bo začel s preloženo tekmo 14. kroga med Cerknico in Taborom 5. marca, teden dni kasneje pa bo na sporedu redni 15. krog.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano