Zanimanje kažeta celo Juventus in Liverpool

“Dober dan, kako si?”' se je na naš klic presenetljivo odzval 25-letni Gianluca Lapadula, aktualni napadalec italijanskega drugoligaša Pescare. Za klub iz mesta ob jadranski obali je letošnjo sezono dosegel že deset zadetkov.

Gianluca Lapadula je trenutno prvi strelec italijanskega 
drugoligaškega prvenstva.
Gianluca Lapadula je trenutno prvi strelec italijanskega drugoligaškega prvenstva. 

PESCARA > Rojeni Torinčan Gianluca Lapadula je bil kar osem let član Juventusove nogometne šole. Na slovenskih igriščih se je v sezoni 2013/14 predstavil v dresu Gorice. Kot posojeni igralce Parme se je prebil v prvo ekipo belo-modrih, za klatero je dosegel enajst prvenstvenih golov. Za Massimom Codo je bil drugi moštveni strelec in eden najbolj zaslužnih za osvojeno pokalno lovoriko. “Z veseljem se spominjam tiste sezone in tudi nekaj slovenskih besed se še spomnim. Na začetku sem imel težave s poškodbo, a so mi vsi v klubu pomagali. Ko smo se spoznali, smo postali prava klapa, med nami ni bilo delitev. Bili smo skupaj in ta enotnost nam je prinesla tudi pokalno lovoriko. Kar se moje igre tiče, sem nastopal kot ofenzivni krilni igralec, čeprav se veliko bolje počutim pri Pescari, kjer sem prvi napadalec.”

Lapadula še vedno ohranja stike z nekdanjimi soigralci. “Tudi slovensko prvenstvo spremljam, predvsem zaradi Abela Giglija, ki je moj tesen prijatelj. Sedaj igra za Maribor, vidim pa, da gre tudi Gorici letos bolje.” Kakšen klic ali kratko sporočilo si izmenja z Alenom Joganom, Matijo Širokom, Amedejem Vetrihom, pa tudi s Codo.

Lapadula je lansko sezono kot posojen igralec Parme odigral v dresu tretjeligaša Terama, kjer se je odlično znašel. “Praktično sem število doseženih golov iz Nove Gorice podvojil, saj sem jih dosegel kar 25. Z ekipo smo se prebili v serie B, a ji potem niso dovolili nastopanja v drugi ligi.” Izbran je bil za najboljšega igralca prvenstva, ob koncu pa je navijače in medije prevzel tudi z neobičajno romantično potezo. Svojo izvoljenko je za roko zaprosil pred prepolnim stadionom. “Razmišljal sem, kako bi to izpeljal. Moralo je biti v povezavi z nogometom, izpadlo pa je zelo lepo.”

Po izvrstni sezoni in propadu Parme je postal prost igralec. Za nadaljevanje kariere je izbral Pescaro, ki je še pred tremi leti igrala med elito. S trenerskega mesta jo vodi svetovni prvak iz leta 2006 in dolgoletni član Lazia ter Milana Massimo Oddo. “Klub ima vizijo in dobro moštvo. Trenutno se gibljemo nekje na robu tistih, ki se bodo uvrstili v kvalifikacije za uvrstitev v serie A. Za zdaj mi gre odlično, čutim pa, da imam še veliko pokazati. Dosegel sem deset golov, čeprav bi lahko še kakšnega. Tudi moštvo je sposobno še boljših predstav. Pomembno je, da imamo prostor za napredek,” je izčrpen Lapadula. O primerjavi slovenskega prvenstva, italijanske tretje in druge lige pove: “Morda bo zvenelo nenavadno: vsa tri tekmovanja lahko povežem v eno čudno mešanico. Slovensko prvenstvo je fizično zelo zahtevno. Igralci so močni. V igri je precej manj taktike kot v Italiji. Toda ena sezona igranja pri vas mi pomeni veliko. Živel sem v tujini, v drugačnem okolju, z drugačno igro. Te izkušnje mi zelo koristijo. Serie B pa predstavlja stopnico višje od italijanske tretje lige. Razlika je precejšnja.”

Lapadulo so dobre igre postavile tudi v sfero prestopnih govoric. V zadnjem mesecu je bilo mogoče prebrati, da se zanj zanimata tudi taka velikana, kot sta Juventus in Liverpool. “Seznanjen sem z zapisi in z njimi sem seveda tudi počaščen. To sta velika kluba, hkrati pa je njun interes priznanje za moje delo. Še posebej sem navezan na Juventus, saj sem rojeni Torinčan, tam je tudi moja širša družina.”

Dodal je, da v zimskem prestopnem roku Pescare zelo verjetno ne bo zapustil. Poleg klubske bi se morda lahko razvila tudi njegova reprezentančna kariera. V prvi vrsti misli na azzurre, a se zaveda, da je tja zelo težko priti. Nenadoma pa se je v preteklem tednu v medijih pojavila možnost, da bi zaigral za Peru. Iz Latinske Amerike namreč prihaja njegova mati, Lapadula pa možnosti nastopa pa rdeče-bele ni zavrnil.

PETER MARAŽ


Najbolj brano