Žakljeva pripravljena za naskok na vrh

Po skoraj dveh mesecih premora se bo danes v Kanadi nadaljevala sezona največjih tekem gorskih kolesark. Evropska prvakinja Tanja Žakelj se bo skušala prebiti v vrh tudi v svetovnem pokalu.

Tanja Žakelj Foto: Igor Mušič
Tanja Žakelj Foto: Igor Mušič

MONT ST. ANNE > To gorsko letovišče na vzhodu Kanade danes gosti tekmo svetovnega pokala gorskih kolesark v krosu. Tanja Žakelj iz Ledin nad Idrijo brani lansko skupno zmago sezone v tem tekmovanju. Ta cilj bo letos sicer težko dosegljiv, saj Žakljeva v drugi del sezone vstopa na petem mestu v skupnem seštevku, vendar je Primorka tik pred sezonskim premorom, 8. junija, ubranila evropski naslov in pokazala vzpon forme.

Tekmi v Kanadi in prihodnji konec tedna v ameriškem Windhamu bosta pokazali, ali Tanja še lahko dohiti in prehiti najboljše v svetovnem pokalu. Na prizorišče je z ekipo Unior Tools zaradi prilagajanja na časovno razliko in drugačne razmere odpotovala že pred enim tednom. Pričakalo jo je hladno (sedem stopinj) in vlažno vreme, kar pa po njenih besedah na program priprav na tekmo ne vpliva: “Trening poteka normalno, le napetost se počasi stopnjuje, saj že od 8. junija nisem imela vrhunske dirke. Zato že kar nestrpno pričakujem nedeljsko nadaljevanje. Sicer sem premor izkoristila za sklop priprav. Počutim se dobro in pripravljeno in si želim potrditve tega tudi na dirki. Običajno formo stopnjujem in upam, da bo iz tekme v tekmo bolje, glavni cilj sezone pa vendarle ostaja septembrsko svetovno prvenstvo.”

Tanja prizorišče tekmovanja pozna že iz prejšnjih sezon, (Kanadčani so že od prve sezone svetovnega pokala stalni prireditelji), vendar so letos organizatorji progo še dodatno “zabelili”: “Vsako leto proga dobi kakšen nov zanimiv del. Tako je tudi tokrat. Dva odseka sta povsem nova in še nista prav dobro utrjena. Tehnično je proga zahtevna. Ne manjka skal, kamenja in niti korenin. Lahki odseki so kratki, kar pa mi ustreza,” pravi Tanja.

Na današnji tekmi bo Slovenijo zastopala še Škofjeločanka Blaža Klemenčič, ki je junija kot podprvakinja skupaj s prvakinjo Žakljevo na EP soustvarjala slovensko gorsko kolesarsko pravljico.Tekma se bo začela ob 19. uri po slovenskem času. Kljub nekoliko slabšemu položaju od lanskega se Tanja lovu na skupno zmago v svetovnem pokalu ni odpovedala: “Lov je odprt. Premor sem dočakala na petem mestu, karte pa se letos na posameznih tekmah precej bolj mešajo kot lani. Na vsaki je bilo na vrhu drugih pet imen. Razlike so majhne in preboj je še možen.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano