Zakaj smo čakali 20 let?

Ponedeljkova novica, da je Odbojkarska zveza Slovenije za moškega selektorja najela Italijana Andreo Gianija, je navdušila primorske odbojkarske poznavalce. Takšno osebnost bo treba izkoristiti za razvoj celotne slovenske odbojke.

Marko Kalc Foto: Igor Mušič
Marko Kalc Foto: Igor Mušič

KOPER, NOVA GORICA > Nekaj časa je bila moška odbojkarska reprezentanca v nekakšnem prostem teku. Prejšnji selektor Luka Slabe se je trudil, a niti na evropskem prvenstvu niti v evropski ligi ni bilo koraka naprej. Najugodnejši čas za zamenjavo na vrhu je bil po koncu lanske sezone, vendar je selektor tedaj še dobil podporo, nato pa je februarja odšel sam. Kadrovska zagata se je po mesecu iskanja razpletla zelo srečno. Kakšna je strokovna in osebnostna teža novega slovenskega moškega odbojkarskega selektorja, Andree Gianija, bržkone najbolje vesta primorska strokovnjaka, ki sta si na šolanju v Italiji pridobila najvišji strokovni odbojkarski trenerski naziv.

Zgled mladim in izkušenim

Trener deklet Luke Koper Marko Kalc je spremljal Gianija že od začetka njegove profesionalne odbojkarske poti: “Gre za izjemnega igralca iz ugledne športne družine. Njegov oče Dario je bil olimpijski veslaški reprezentant. Izjemne delovne navade je Andrea kot deček dobil prav pod očetovim vodstvom v veslanju, a ga je bolj vleklo k odbojki, kjer so trenerji kmalu odkrili njegovo nadarjenost. Ko sem leta 1986 prišel na študij v Rim, sem v živo spremljal tudi gostovanja odbojkarskih prvoligašev. Giani je tedaj že pri petnajstih letih dobil priložnost v Parmi. Po tem je naredil morda največjo odbojkarsko kariero na svetu. Našim reprezentantom bo lahko ogromno dal, saj se je kot igralec izvrstno znašel na vseh igralnih mestih. S svojo kariero bo zgled tako mladim kot že izkušenim, saj nihče od Slovencev še niti približno ni igral na takšni ravni kot novi slovenski selektor. Mislim, da lahko Giani z našo po imenih kakovostno ekipo, s katero je tudi prejšnji selektor dobro delal, veliko naredi, žal pa bo imel za letošnje preizkuse zelo malo časa. “

Nihče mu ne bo mogel reči ne

Trener ženske ekipe Braslovč, Zoran Jerončič z Liga, je Andreo Gianija tudi osebno spoznal med trenerskim šolanjem v Cuneu. Nad njegovim prihodom v Slovenijo je navdušen: “ Izredno vesel sem, da se je prihod vrhunskega strokovnjaka k nam končno le zgodil, pa čeprav 20 let po tem, ko so že skoraj vse odbojkarske zveze okoli nas z rezultati preverile, koliko znanja prinašajo italijanski trenerji. Najprej je treba reči, da je bil Giani unikatno vrhunski igralec, saj je na reprezentančni ravni po potrebi enako kakovostno igral na položajih sprejemalca, blokerja in napadalca. Potem je opravil vrhunsko trenersko šolanje s prakso v največjih italijanskih klubih. Ko sva bila skupaj na izobraževanju v Cuneu, se je pokazal kot izredno odprt in preprost človek z veliko energije. Prepričan sem, da tudi finančno ni bil zahteven. Je pravi motivator, ki zna združevati različne značaje. Mislim, da pri njegovem osebnem zgledu in avtoriteti nihče na treningu ne bo mogel reči ne, po drugi strani pa sem prepričan, da bodo v reprezentanco spet povabljeni fantje, ki jih zadnje čase ni bilo, kot sta Dejan Vinčič in Alen Pajenk. Rezultati se bodo gotovo pokazali. Verjamem, da bomo prišli čez dodatne kvalifikacije na evropsko prvenstvo in tudi tam nekaj naredili. Odbojka bo s prihodom Gianija medijsko bolj atraktivna, bivanje takšnega mojstra pa bi v Sloveniji morali znati izkoristiti za širši prenos znanja v vsej naši odbojki.”

Na igrišču se je z legendo italijanske odbojke v nepozabnem zmagovitem finalu evropskega pokala top teams marca 2007 v dresu ACH Volleya boril Novogoričan Davor Čebron (reprezentant do olimpijskih kvalifikacij za London). Prav tedaj se je otroško veselil, ko je v bloku enkrat uspel preigrati tedanjega člana Modene, Gianija. Sedanji član avstrijskega Hartberga o novem selektorju meni: “Angažiranje Gianija je vsekakor velika priložnost, da naša reprezentanca naredi korak naprej. Kako velik bo, težko ocenim, ker že nekaj časa nisem več njen član in ne vem, kako so se stvari odvijale, ko je ekipo še vodil Luka Slabe. Znanje Gianija kot igralca in tudi kot trenerja je izjemno, Glede na vrhunsko kariero, ki je za njim, pričakujem, da bodo reprezentanti do njega imeli veliko spoštovanja pri delu, obenem pa jim bo sam ob znanju gotovo prenesel novo energijo.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano