Zahović proti Cruyffu

Predzadnja ovira nogometašev Maribora do lige prvakov je Maccabi Tel Aviv. Prvi dvoboj bo drevi v Ljudskem vrtu, povratni pa čez teden dni na Cipru.

Primorca Mitja Viler (levo) in Aleksandar Rajčević (desno) sta standardna člana udarne enajsterice Maribora v evropskih tekmah Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Primorca Mitja Viler (levo) in Aleksandar Rajčević (desno) sta standardna člana udarne enajsterice Maribora v evropskih tekmah Foto: Tomaž Primožič/Fpa

MARIBOR > Zaradi spopadov na Bližnjem vzhodu izraelski klubi v evropskih tekmovanjih gostijo svoje tekmece na nadomestnih prizoriščih. Tako bo tudi v tretjem predkrogu lige prvakov in evropske lige, kamor se bo neposredno že uvrstil boljši iz obračuna slovenskih in izraelskih prvakov, ki jih bo v Mariboru spremljalo kakih 50 privržencev in še precej več pripadnikov varnostnih služb.

Prva asociacija ob imenu Maccabi Tel Aviv je seveda košarka. Status klubskega velikana je potrdil prav letos z osvojitvijo evrolige. Nogometna razmerja so bistveno drugačna. Maccabi je po tekmovalnih dosežkih v zadnjih letih primerljiv z Mariborom. V pretekli sezoni sta se tekmeca prek skupinskega dela prebila do izločilnih dvobojev evropske lige. Izraelce je v šestnajstini finala ugnal švicarski Basel. Maccabi je v drugem predkrogu lige prvakov izločil andorsko Santo Colomo s skupnim izidom 3:0. Še najbolj zveneče ime kluba je tako kot pri Mariboru povezano z vlogo športnega direktorja, ki jo pri Maccabiju opravlja Jordi Cruyff.

Maccabi oziroma Makabi je dobil ime po znanem judovskem vojskovodji, ki se je boril za Jeruzalem v drugem stoletju pred našim štetjem. V prevodu bi pomenil kladivo. Je eden od štirih Maccabijev v 14-članski izraelski prvi ligi, ki se bo začela 23. avgusta. Z drugim Maccabijem iz Haife se je Maribor v tretjem predkrogu lige prvakov pomeril že pred tremi leti. Izraelci so napredovali s skupnih 3:2.

Sin slovitega Johana Cruyffa je ta položaj prevzel spomladi leta 2012 in takoj prinesel pridih Barcelone. Za trenerja je ustoličil Oscarja Garcio nekdanjega nogometaša katalonskega kluba, kjer se je potem tudi kalil kot trener mlajših selekcij. Že v prvi sezoni je Maccabi po daljši suši popeljal do naslova državnega prvaka. Lani je deloval v angleškem drugoligašu Brightonu, pred letošnjo sezono pa se je vrnil na krmilo Maccabija, kjer je ob sebi zbral povsem špansko obarvan strokovni štab. Tudi na igrišču imata pomembno vlogo Španca, vratar Juan Pablo in zvezni igralec Carlos Garcia.

Pozornejšim spremljevalcem nogometnega dogajanja so znana še imena ofenzivnega vezista Erana Zahavija, nekdanjega soigralca Josipa Iličića pri Palermu, pa Radeta Price, švedskega napadalca s koreninami iz Bosne in Hercegovine in Tala Ben Haima. Drugi Maccabijev napadalec je sicer le soimenjak defenzivnega igralca Charltona, ki je pustil pečat v Angliji, nogometno pot pa je začel prav pri Maccabiju iz Tel Aviva.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano