Zahović: To je najslabši žreb za nas

Slovenski nogometni prvak se bo v 2. predkrogu lige prvakov pomeril s kazahstansko Astano. Tako je določil današnji žreb na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu. Prva tekma bo 14. ali 15. julija v Ljudskem vrtu, povratna pa en teden pozneje.

Zlatko Zahović Foto: STA
Zlatko Zahović Foto: STA

MORAVSKE TOPLICE > "Po nogometni plati je to daleč najslabši žreb za nas. Sarajevo bi lahko označili kot slabšega zaradi zunanjih dejavnikov, nogometno pa so manj želeni tekmeci nogometaši Astane, saj so igrali odlično v lanskem evropskem tekmovanju in po izločitvah treh klubov, armenskega Pjunika, Hapoela iz Tel Aviva in AIK Stockholma, izpadli šele v play offu evropske lige proti Villarrealu. Ob tem ne smemo zanemariti najpomembnejšega spoznanja, da so že v tekmovalnem ritmu. Po šestnajstih odigranih krogih so že na vrhuncu pripravljenosti! Prva tekma je doma in potrebovali bomo pomoč navijačev kot v ligi prvakov. Prva tekma z Astano bo tekma sezone! Za napredovanje bomo morali odigrati dve popolni tekmi, ampak ne glede na vse smo kot zmeraj optimisti," je za mariborsko spletno stran povedal športni direktor Zlatko Zahović.

Astana je trenutno na tretjem mestu domačega prvenstva, član kazahstanskega kluba pa je tudi nekdanji nogometaš Domžal Nemanja Maksimović. On in soigralci tekmece pričakajo na stadionu s 30.000 sedišči, ki je stal 185 milijonov dolarjev. Po podatkih spletne strani Transfermarkt je najdražji igralec Astane Foxi Kethevoama iz Srednjeafriške republike. Ocenjujejo ga na dva milijona evrov. Skupna vrednost igralcev je 12,1 milijona evrov, za primerjavo - Maribor ocenjujejo na 15,6 milijona.

"Prvaki Kazahstana ogromno vlagajo v ekipo v zadnjih letih. Njihovi rezultati pomenijo precejšnje opozorilo, lani so daleč prišli v evropskem tekmovanju z izločitvijo treh klubov. Ustreza jim, da so v tekmovalnem ritmu. Mi se bomo v čim krajšem času oskrbeli z vsemi informacijami in se temeljito pripravili. To je zelo pomembna tekma, lahko jo označimo kot najpomembnejšo. Moramo biti v zelo dobrem stanju in odigrati odlično v obeh tekmah. Čaka nas zahtevnih 180 minut, nedvomno že na prvi tekmi potrebujemo energijo navijačev, ki so nam jo dajali na vsaki evropski tekmi. Naj se to ponovi," pa je povedal trener Maribora Ante Šimundža.

Eden tistih, ki bo znova igral ključno vlogo v vijoličnem dresu, bo kapetan Marcos Tavares. "Pred žrebom nisem imel posebnih želja, katerega nasprotnika bomo dobili. Vse tekme bodo težke, to vemo. Morali bomo biti skoncentrirani, dati vse od sebe, da zmagamo. Za Astano vem, da so šest let star klub, lani so igrali kvalifikacije, šli daleč, premagal jih je šele Villarreal. Videl sem že par videov, hvala bogu, da je prva tekma doma, da bomo skupaj z našimi navijači naredili vse, da zmagamo. V veliki meri bo precej odvisno od nas, imamo izkušnje, vemo, kaj želimo in imamo možnosti, da še enkrat zaigramo v ligi prvakov. Oni so že v tekmovalnem ritmu, mi smo v treningu, v soboto igramo proti prvemu težkemu nasprotniku - Sturmu - in upam, da bomo čim prej na najvišji ravni. Naredili bomo vse, da zmagamo," pa je po žrebu povedal Tavares.

STA


Najbolj brano