Žage oznanile slovo?

Na sobotnem odprtem državnem prvenstvu v skokih v vodo z velikih višin na Mostu na Soči je ponovno zmagal Srb Borko Miladinović. Po tekmi je skakalni stolp ob zvokih motornih žag končal na kamionu, nadaljevanje tekem z velikih višin pa v negotovosti.

Takole je k bronu v slovenski konkurenci letel Idrijčan Nejc 
Pahor. Foto: Igor Mušič
Takole je k bronu v slovenski konkurenci letel Idrijčan Nejc Pahor. Foto: Igor Mušič

MOST NA SOČI > Organizatorji iz Turističnega društva Most na Soči so si v soboto najprej oddahnili, ko so videli, da bodo tradicionalno odprto državno prvenstvo v skokih v vodo z velikih višin lahko sploh izpeljali (težave so bile s soglasjem za cestno zaporo), nato pa se jih je kljub grozeči napovedi usmililo še vreme, ki je 19 pogumnim fantom in tisoč gledalcem omogočilo užitkov polno sobotno popoldne ob bregovih nenavadno tople Soče (20 stopinj ). Videti je bilo mogoče dve seriji vragolij. Nekateri so zmogli po dva in pol salta naprej ali nazaj z vijaki, večina vsaj enojni salto, nekateri pa so se odločili le za lastovko ali skok na noge. Vse se je končalo brez poškodb. Večina skakalcev je zahtevala tišino, ekipa iz Srbije označevanje gladine s curkom iz gasilske brizgalne, Jeseničan Jernej Klinar pa si je adrenalin dvigal z metal glasbo, za kar je skrbel domači D. J. Dante.

Stari znanec skokov s slovenskih mostov (na Mostu na Soči je zmagal že lani), učitelj športne vzgoje Borko Miladinović iz Užic, je v dveh serijah glavne discipline - figurativnih skokov - s salti in vijaki tudi letos prepričljivo ugnal po znanju in starosti precej raznoliko konkurenco. Drugo mesto je osvojil Mariborčan Aleš Karničnik, tretje pa še en Srb, Mladen Cvetković iz Kragujevca. Legendarni tržaški skakalec v vodo, že 77-letni Pino Auber, je v figurativnih skokih osvojil četrto mesto, v seriji preprostejših figur - lastovk - pa je celo zmagal. Drugi v tej disciplini je bil Žan Mavrič iz Cerknega. Najmlajša skakalca sta bila še ne 10-letna Nejc Kaltnekar in Vid Fortunat, ki pa nista skočila s 15-metrskega stolpa, temveč s treh metrov. Še nekaj najstnikov pa se je (deloma izven konkurence) pognalo z desetmetrske ploščadi.

Tekmovanje s 15-metrske ga stolpa, ki ga je skonstruiral statik iz bližnjega Slapa ob Idrijci, Danilo Magajne, je štelo tako za slovenski pokal kot za državno prvenstvo v skokih z velikih višin. V konkurenci za državno prvenstvo je bil najboljši Aleš Karničnik pred Velenjčanom Miho Zormanom in Idrijčanom Nejcem Pahorjem, ki očitno hodi po poti svojega očeta, nekdanjega večkratnega zmagovalca skokov s soških mostov, Bena Pahorja: “Ob takšnem očetu seveda brez skokov že v otroštvu ni šlo. Žal v Idriji nimamo nikakršnih pogojev za ta šport, skoke lahko treniram le poleti in še za to se moram po službi odpeljati dobre pol ure daleč do Slapa ob Idrijci. Zato je napredek počasen, a bom vztrajal”, je po tekmi povedal Nejc, ki je dostojno nadomeščal someščana, nekdanjega prvaka Jana Vončino.

Zaključek lepe prireditve pa je bil vendarle bolj grenak. Po zadnjih slovesnih besedah je avtodvigalo dvignilo stolp, pod njim pa so v rokah delavcev Kaskaderja zapele motorne žage. “Prihodnje leto skokov s stolpa na mostu ne bo, ker ne bomo več mogli dobiti dovoljenja za cestno zaporo. Soglasja nam namreč Penzion Šterk ne bo več dal, čeprav smo omogočili, da gostje z ene strani lahko tudi med prireditvijo pridejo do tja,” je ozadje odločitve o uničenju leto dni starega stolpa pojasnil predsednik TD Most na Soči, Rajko Leban.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano