Zaenkrat bo ambasador, potem bo tehtal

Letošnjo sezono si bo Nebojša Joksimović nedvomno dobro zapomnil. Že med letom je s Krko doživel nekaj vzponov in padcev, zaključek pa je bil šokanten.

Nebojša Joksimović v svoji zadnji reprezentančni akciji v domači dvorani 
Bonifika na generalki za evropsko prvenstvo 2013. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nebojša Joksimović v svoji zadnji reprezentančni akciji v domači dvorani Bonifika na generalki za evropsko prvenstvo 2013. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Od novomeške ekipe, ki je zadnjih pet sezon zapored osvojila naslov državnega prvaka, v polfinalu proti Tajfunu najbrž prav nihče ni pričakoval izpada. Zgodil se je hud dvojni poraz, ki bi lahko za seboj potegnil velike spremembe v igralskem kadru Krke in tudi v karieri nekdanjega slovenskega reprezentanta iz Kopra.

Potem ko se je že v četrtfinalu končnice košarkarskega državnega prvenstva (DP) pošteno opekla ljubljanska Olimpija, je bilo moč pričakovati, da košarkarji Krke ne bodo ponovili iste napake, ampak da bodo strnili vrste ter po zaslugi kombinacije kakovosti in izkušenj spet ubranili naslov državnih prvakov. Tudi Nebojša Joksimović, ki je lani prav iz Olimpije prestopil v Novo mesto, je bil optimist.

“Zagotovo se je končalo drugače, kot smo si zastavili pred začetkom sezone. Med letom je sicer vse potekalo kar v redu, tudi v ligi Aba. Osvojili smo slovenski superpokal in kasneje še pokal, kar je bila dobra popotnica v končnico državnega prvenstva. Toda v polfinalu nam ni šlo, nismo bili pravi. Sicer smo sami krivi, ker nismo upoštevali vseh informacij o nasprotnikih, ki smo jih dobili iz našega strokovnega štaba. V Novem mestu je Tajfun odigral tako, kot takšna ekipa mora odigrati, da lahko premaga favorita. Potem je bila na vrsti druga tekma, ki je že bila tekma na vse ali nič. In v tem dvoboju je imela Tajfun 70-odstotni met iz igre, kar se ne zgodi vsak dan. Njihova zmaga je bila povsem zaslužena. Mi bi morali že na prvi tekmi drugače zastaviti določene stvari, tudi glede pristopa,” je grenko pojasnil Joksimović.

Nekaj podobno šokantnega se je skoraj sočasno zgodilo drugemu izkušenemu primorskemu nekdanjemu reprezentantu, Goranu Jagodniku, ki je spomladi prišel k Olimpiji z enim samim ciljem: osvojiti svoj prvi naslov državnega prvaka. Obrnilo se je drugače: Ljubljančani so prvič od osamosvojitve izpadli že v četrtfinalu DP. 'Jagoda' je, kljub dolgoletnim izkušnjam, za razliko od nekaterih mlajših soigralcev, zaradi poraza vidno trpel še nekaj dni pozneje. Tudi 'Joksa' še ni povsem prebolel predčasnega konca sezone, ki je poleg tesnobe zaradi neuspeha v ospredje potisnil neizogibno vprašanje o nadaljnjem sodelovanju s Krko.

“Moji načrti za prihodnjo sezono so bili vezani na novomeški klub. Že med sezono in potem tudi proti koncu tekmovalnega leta sem med pogovori s trenerjem Aleksandrom Džikićem izvedel, da je z mojim pristopom in z mojimi igrami zadovoljen in da, v koliko ostane pri Krki, še naprej računa name. Sedaj pa bi lahko ta poraz za oba marsikaj spremenil. Sicer je trenutno še prezgodaj za kakršnekoli aktivnosti glede moje nadaljnje kariere. Počakal bom vsaj še kakšna dva tedna, morda tudi do konca evropskega univerzitetnega prvenstva v košarki, ki bo konec junija potekalo v Kopru. Tiste dni bom namreč imel precej dela, ker sem ambasador prvenstva.”

Joksimović zagotovo ne bo lenaril, saj bo skrbel tudi za ohranjanje svoje osnovne telesne vzdržljivosti, kar počne vsako poletje. To je pač temeljni kamen za novo sezono. Najraje bi še naprej igral košarko v Sloveniji in ne v tujini, toda morebitne ponudbe bo tehtal šele tedaj, ko bodo vse zbrane na mizi in bo pravi čas za to.

SANDI JERMAN


Najbolj brano