Zadovoljstvo domačih

Bogat repertoar vodilnega moštva italijanske seria A Juventusa na Friuliju ni prišel do izraza. Videmčani so si z bojevito in čvrsto igro priborili bučen aplavz premražene publike. Med sedmo silo je po tekmi stopil tudi prešerno razpoloženi lastnik Udineseja Giampaolo Pozzo.

Giampaolo Pozzo, lastnik Udineseja
Giampaolo Pozzo, lastnik Udineseja 

VIDEM > Stadion Friuli počasi dobiva končno podobo. Severna in del vzhodne tribune sta napol zgrajeni in te dni dobivata strešno konstrukcijo. Južni del stare tribune bo do konca prvenstva še vedno na voljo za ogled tekem, dokončno obliko pa bo stadion dobil predvidoma do decembra. Za najodmevnejši letošnji dvoboj je bilo na voljo približno 12.000 vstopnic, ki so za glavno tribuno dosegle pretirane cene od 80 do 90 evrov. Praznih sedišč kljub temu ni bilo, nekaj prostora je ponujala le južna odkrita tribuna, ki pa je od travnate površine precej oddaljena. Tekmo si je ogledalo 11.241 gledalcev, novi stadion jih bo sprejel dvakrat toliko.

Udinese je prikazal eno boljših iger v prvenstvu in uspel zaustaviti zvezdnike Juventusa. Najbolj opevani igralec na Apeninih v zadnjih tednih, francoski mladenič Paul Pogba, ni pokazal praktično ničesar. Odločno je nanj vseskozi pazilh domačin Allan Marques Loureiro, sicer svetovni prvak z mlado reprezentanco Brazilije leta 2011. Igralec iz Ria de Janeira je na Friuli prišel pred tremi leti za vsega tri milijone evrov, v nedeljskem popoldnevu pa je s predstavo navdušil kritike. “Odigrali smo odlično tekmo, imeli pravi pristop. Bistveno je bilo, da smo dobili kar precej medsebojnih dvobojev na sredini igrišča,” je po tekmi dejal v povsem novi, lično urejeni mešani coni pod glavno tribuno. Tam se je takoj po srečanju znašel tudi lastnik Udineseja Giampaolo Pozzo: “To je ekipa, ki mi je všeč. Končno se vidi trenerjeva roka. Naša dolžnost je, da se na vsako tekmo dobro pripravimo, prvi cilj pa je obstanek v ligi. Čimprej moramo zbrati 40 točk. Ekipa ima posebno energijo, pričakovanja pa rastejo, tudi zaradi novega ambienta, ki pospešeno dobiva končno podobo. Pripravljamo se, da postanemo ekipa višje ravni.” Menda je Pozzo le redkokdaj tako dobre volje. Med gosti je bil za komentarje na voljo le reprezentant Giorgio Chiellini, najboljši v ekipi iz Torina: “V prvem delu smo naredili precej napak in imeli srečo, da nismo bili kaznovani. Nato smo se popravili, a domači so bili še vedno nevarni. Z rezultatom nismo zadovoljni.” Srečanje sicer ni postreglo s presežki. Udinese je bil v prvem polčasu bolj konkreten. Samo Bruno Fernandez je imel kar tri zelo lepe priložnosti, v drugem delu pa je za goste vratnico stresel Roberto Pereyra, ki je še lani igral na Friuliju.

Po 21. krogih italijanskega prvenstva vodi Juventus s 50 točkami, sledijo Roma 43, Napoli 39, Lazio in Sampdoria 34 ... Najbolj ogrožene ekipe pri dnu: ... Empoli 20, Cagliari 19, Chievo 18, Cesena 15, Parma 9.

Tudi številni komentatorji so si bili enotni, da si je Udinese točko zaslužil, čeprav doma ni premagal Juventusa že od sezone 2009/10. Med njimi je bil tudi egipčanski študent strojništva iz bolonjske univerze, ki med študijem za arabski portal Kooora redno spremlja italijansko prvenstvo. “Skoraj vsak konec tedna si v živo ogledam eno tekmo. Seveda poznam slovenske nogometaše, ki igrajo v Italiji, najbolj pa vratarja Samirja Handanovića in Josipa Iličića. Pri Fiorentini igra tudi Egipčan Ahmed Hegazi, zdaj pa bo lahko prišel še naš zvezdnik iz Chelseaja Mohamed Salah,” je navdušeno razlagal in dejal, da so v Kairu razmere po političnih preobratih za običajne državljane enake kot prej. “Pred desetletjem smo v Egiptu v večini spremljali italijansko prvenstvo, sedaj sta bolj zanimivi špansko in angleško,” je sklenil.

PETER MARAŽ


Najbolj brano